Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Γεωργία Κοντιζά ανοίγει τα χαρτιά της για την φιλοσοφία του πρώτου vegan ξενοδοχείου στην Ελλάδα, του Koukoumi Hotel

Tραπέζι με Vegan προϊόντα προσφέρει στους επισκέπτες του στη Μύκονο το Koukoumi Hotel, το πρώτο Vegan Ξενοδοχείο στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του πριν 4 χρόνια και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του ελληνικού τουρισμού, συστήνωντας παράλληλα μια ξεχωριστή  ξενοδοχειακή μονάδα . 


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Κοντιζά Managing Director του Koukoumi Hotel εστιάζει στην ανάγκη της Μυκόνου να παραμείνει ένας προορισμός με ξενοδοχεία που θα προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες. Εστιάζοντας στη σημασία τέτοιων υπηρεσιών, υπογραμμίζει ότι οι φιλοξενούμενοί του Koukoumi Hotel  νιώθουν ευγνωμοσύνη και πολλές φορές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους ιδιοκτήτες που δημιούργησαν ένα προστατευμένο μέρος για αυτούς (όπως δηλώνει και το όνομά του, Κουκούμι) και πολύ συχνά συγκινούνται.


Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Κοντιζά τονίζει την αγάπη της Οικογένειας για την Μύκονο, που όπως λέει η φιλοξενία που σαν έννοια ήταν βαθιά ριζωμένη στο DNA από την γιαγιά, με την εγγονή Γεωργία Κοντιζά να συνδέει τον βιγκανισμό  με την φιλοξενία, μιας και η ίδια είναι χορτοφάγος. Ο βιγκανισμός στο ξενοδοχείο  αναλύεται σε τρεις άξονες: Σεβασμός και ενσυναίσθηση προς τα ζώα, το περιβάλλον, τον άνθρωπο και προάσπιση της υγείας του, τονίζει η κυρία Κοντιζά. 


Για το 2024 τα μηνύματα είναι εξαιρετικά, πάντα σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στην Μύκονο και το βέβαιο είναι ότι οι επισκέπτες του Koukoumi Hotel θα απολαύσουν ιδιαίτερες γαστρομαργικές εμπειρίες.


Ακολουθεί η συνέντευξη της Γεωργίας Κοντιζά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Πως αποφασίσατε να προσφέρετε κουζίνα vegan στους πελάτες σας; Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε;
Μυκονιάτες και από τους δύο γονείς μεγαλώσαμε στο νησί και θέλαμε να γυρίσουμε στον τόπο μας. Η αγάπη μας για το νησί μας, που έχει υποστεί πολλά, η φιλοξενία που σαν έννοια ήταν βαθιά ριζωμένη στο DNA μας από την γιαγιά μας, αλλά και το γεγονός ότι είμαι η ίδια  χορτοφάγος τα τελευταία χρόνια συνδέθηκαν και οδήγησαν σε μία απλή σκέψη. Τί θα ήθελα εγώ να έχω σε έναν ταξιδιωτικό προορισμό. Το να ακολουθεί κανείς αυτόν τον τρόπο ζωής προϋποθέτει ένα βαθμό προσπάθειας (προετοιμασία. Έρευνα, αγορές). Αν κάποιος κάνει αυτήν δουλειά αντί για σένα και εσύ στις διακοπές σου απλά χαλαρώσεις?
Δώστε μας ένα στίγμα τι σημαίνει Vegan κουζίνα για ένα ξενοδοχείο;
Ο βιγκανισμός στο ξενοδοχείο μας αναλύεται σε τρεις άξονες. Σεβασμός και ενσυναίσθηση προς τα ζώα, το περιβάλλον, τον άνθρωπο και προάσπιση της υγείας του. 
– Προσπαθήσαμε όλες μας οι επιλογές να είναι φιλικές στο περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε Βιολογικά προϊόντα, προτιμούμε τοπικά προϊόντα και ελληνικές εταιρίες για την ελαχιστοποίηση των μεταφορών. Επιπλέον το μενού μας έχει εποχικότητα. Αποφεύγουμε το πλαστικό στις συσκευασίες και το χαρτί, χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, διαθέτουμε βιολογικό καθαρισμό λυμάτων και επαναχρησιμοποιούμε το νερό για πότισμα του κήπου, διαθέτουμε ηλιακά πάνελς για ζεστό νερό χρήσης, πιστοποιημένα οικολογικά απορρυπαντικά για τον καθαρισμό του ξενοδοχείου, νερό που φιλτράρεται μέχρι και με επεξεργασία αντίστροφης ώσμωσης, κομποστοποίση, κάνουμε συστηματική ανακύκλωση συσκευασιών.
– Στο κουκούμι δεν θα βρει κανείς πουθενά ζωικά προϊόντα ούτε στην κουζίνα αλλά ούτε και στον εξοπλισμό. Όλα είναι Cruelty free, not tested on animals άρα, πουθενά δέρμα, μαλλί, πούπουλο, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά, κερί, μέλι, χαβιάρι κλπ. Η εξαιρετική λίστα κρασιών μας αποτελείται μόνον από πιστοποιημένα vegan κρασιά. 
– Εξάλλου η χορτοφαγία είναι αποτοξινωτική, αντιγηραντική, αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού και υποστηρίζει την ικανότητα του για αυτοϊαση. Το Koukoumi hotel και το εστιατόριο είναι 100% προσβάσιμο σε αναπηρικά αμαξίδια. Η ράμπα της εισόδου καθώς και οι δύο ανελκυστήρες διευκολύνουν την πρόσβαση προς τα δωμάτια, και τους κοινόχρηστους χώρους. Διαθέτει δύο τουαλέτες για το κοινό (με προδιαγραφές ΑΜΕΑ), καθώς και δωμάτιο ΑΜΕΑ
Τα κόστη σε σχέση με την παραδοσιακή κουζίνα είναι αυξημένα;
Παρόλο που δεν χρησιμοποιούμε ζωική πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, τυρί αλλαντικά κλπ.) υπάρχουν κάποια από τα συστατικά που χρησιμοποιούμε τα οποία έχουν αυξημένο κόστος. Ωστόσο τα μεγαλύτερα κόστη αφορούν στο προσωπικό και τις εργατοώρες προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες. Το γεγονός ότι τα πιάτα μας είναι ως επί το πλείστον χειροποίητα και καθώς το τυρί, τα αυγά, το μπιφτέκι, η μπριζόλα, ο σολομός είναι χορτοφαγικές παρασκευές και όχι πρώτες ύλες, σημαίνει ότι το μαγείρεμα του συνιστά τέχνη υψηλού επιπέδου που απαιτεί εκπαίδευση και εξειδίκευση. Πρόκειται δηλαδή για μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Οι πρώτες ύλες σε μια Vegan Κουζίνα μπορούν να “παντρευτούν” με ελληνικά προϊόντα;
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο ξενοδοχείο προέρχονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από Έλληνες παραγωγούς και σε κάποιες περιπτώσεις από ντόπιους όπως είναι πχ τα μανιτάρια, η μπύρα ή τα μυρωδικά από τον κήπο μας. Εννοείται ότι υποστηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για πολλούς λόγους και όχι μόνο στην κουζίνα μας. Προτιμάμε τα προϊόντα που βρίσκονται σε όσο μικρότερη ακτίνα γίνεται από το νησί της Μυκόνου για να μειώσουμε την επιβάρυνση στο περιβάλλον από την μεταφορά τους. Vegan πιστοποιημένα κρασιά από Έλληνες μικρούς παραγωγούς, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, λάδι, διαλεγμένα με προσοχή για την φρεσκάδα και την αγνότητά τους. Ακόμη και τα κεραμικά πιάτα του fine dining menu και του menu degustation είναι χειροποίητα από την αδελφή μου που είναι κεραμίστρια και σε συνεργασία με την chef δημιούργησαν μοναδικά κομμάτια τέχνης ειδικά για το συγκεκριμένο concept.
Ποια η ανταπόκριση από τους πελάτες σας; Η vegan διάσταση της φιλοξενίας αποτελεί το συγκριτικό σας πλεονεκτήματα του ξενοδοχείου σας; Πως συνδυάζεται με άλλες υπηρεσίες σας;
Οι φιλοξενούμενοί μας νιώθουν ευγνωμοσύνη και πολλές φορές αισθάνονται την ανάγκη να μας ευχαριστήσουν που δημιουργήσαμε ένα προστατευμένο μέρος για αυτούς (όπως δηλώνει και το όνομά του, Κουκούμι) και πολύ συχνά συγκινούνται. To ξενοδοχείο μας είναι wellness hotel και προσφέρει υπηρεσίες Spa (σάουνα, μασάζ, θεραπείες), διαθέτει πισίνα μαγνησίου, μεγάλο γυμναστήριο functional training, εντυπωσιακή Yoga Shala, personal trainer, yoga instructor, sound meditations cooking classes vegan κουζίνας και όλα αυτά με σεβασμό στο περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.
Δώστε μας ένα στίγμα της πελατειακής σας βάσης. Από ποιες χώρες προέρχεται. Οι Έλληνες τι μερίδιο έχουν;
Οι φιλοξενούμενοί μας είναι κυρίως ευρωπαίοι από την βόρια και κεντρική Ευρώπη. Αμερικάνοι και Ισραηλινοί (οι οποίοι φαντάζομαι φέτος δεν θα ταξιδέψουν). Οι Έλληνες αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό στο ξενοδοχείο. Έρχονται ωστόσο στο εστιατόριο.
Πως βλέπετε το ξενοδοχείο χαρτοφυλάκιο της Μυκόνου;
Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των καταλυμάτων στο νησί είναι δραματική. Εκτός από τις βίλλες και τα RBNB έχουν κατασκευαστεί και πολλά ξενοδοχεία. Θεωρώ ότι η Μύκονος πρέπει να παραμείνει το νησί του Boutique Hotel με το εξαιρετικό service και την προσωποποιημένη φιλοξενία. Δεν θα μου άρεσε να δω τεράστιες μαζικές ξενοδοχειακές μονάδες που συναντούμε σε μεγαλύτερα νησιά.
Έχετε εικόνα για τις κρατήσεις της νέας χρονιάς για εσάς;
Το Κουκούμι σαν καινούριο ξενοδοχείο έχει σταθερά ανοδική πορεία. Παρόλες τις πιέσεις της αγοράς (covid, πολέμους κλπ) δείχνει ότι το κοινό του το έχει αγκαλιάσει και έχει ήδη δημιουργήσει φανατικούς repeaters.
Κ.Χαλκιαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σεϋχέλλες στην Ικαρία: Η παραλία που φιγουράρει στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Οι ελληνικές Σεϋχέλλες, στην Ικαρία, συμπυκνώνουν ιδανικά την ίδια την ουσία και ταυτότητα του νησιού – τοπίο μαγικό, άγριο και άθικτο και για αυτό απόλυτα αληθινό.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στην Ικαρία της μακροζωίας με τις πανέμορφες παραλίες, είναι πως η παραλία Σεϋχέλλες δημιουργήθηκε κατά λάθος.

Ήταν το 1985 όταν η κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη του τούνελ για τη δημιουργία δρόμου από και προς το χωριό του Μαγγανίτη οδήγησε στο να κατρακυλήσουν οι βράχοι στο νερό.

Με τα χρόνια το νερό έκανε τη δουλειά του και κάπως έτσι, στην ουσία «από λάθος», σχηματίστηκε μια κορυφαία σε ομορφιά ελληνική παραλία.

Οι ίδιοι οι Ικαριώτες αποκαλούν χαϊδευτικά την παραλία Σεϋχέλλες «τη ακουαμαρίνα του νησιού». Η αλήθεια είναι πως η γαλάζια -με ελαφρούς τόνους σμαραγδί- απόχρωση των νερών της είναι εκθαμβωτική.

Το εξωτικό, α λα Καραϊβική σκηνικό συμπληρώνουν ιδανικά το λευκό ψιλό βότσαλο της παραλίας αλλά και οι εντυπωσιακοί γρανιτένιοι βράχοι που την περιβάλλουν.

Μάλιστα οι επιβλητικοί λευκοί βράχοι δημιουργούν υποθαλάσσιες σπηλιές γύρω από την παραλία.

Όπως καταλαβαίνετε, οι Σεϋχέλλες είναι ιδανικές για εξερευνήσεις και καταδύσεις στο βυθό της θάλασσας (γι’ αυτό μην ξεχάσετε τη μάσκα σας) αλλά και για ηχηρές βουτιές από τους γρανιτένιους βράχους!

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

NEWSIT

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σαββατοκύριακο στην Κέα: Σούπερ απόδραση 2 ώρες από την Αθήνα

Η Κέα (Τζια) αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να αποδράσουν αυτή την περίοδο από το κλεινόν άστυ σε έναν κοντινό νησιωτικό προορισμό.

Το όμορφο Κυκλαδονήσι απέχει περίπου 1 ώρα με το πλοίο από την Αττική και αυτό είναι το μεγάλο του ατού που το καθιστά δημοφιλή προορισμό για σύντομες αποδράσεις.

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων, λοιπόν, χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του, για τις πανέμορφες παραλίες και μία γραφική Χώρα.

Οι βασικοί οικισμοί της Κέας ή Τζιας, είναι η Ιουλίδα, στην ουσία η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι και το λιμάνι της η Κορησσία.

Η Ιουλίδα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων κι έχει δημιουργηθεί πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης.

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά καλντερίμια και το άπλετο φως του ήλιου, καθώς και η απρόσκοπτη θέα στα νερά του Αιγαίου, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν την Ιουλίδα αγαπημένη επιλογή των ταξιδιωτών.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Λίγα μόλις βήματα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Σκιάθου και στην καρδιά του πιο κοσμοπολίτικου σημείου της Χώρας, ένα μικρό δρομάκι προς τα δεξιά οδηγεί στην όμορφη μικρή πλατεία στο μέσο της οποίας, ένα μεγάλο δέντρο χαρίζει απλόχερα τη δροσερή σκιά του στους επισκέπτες του κατάλευκου σπιτιού που περιμένουν να μπουν μέσα και να θαυμάσουν τα υπάρχοντα-εκθέματα του αγίου της ελληνικής λογοτεχνίας, του σπουδαίου Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

    Με απλά λόγια, όπως ήταν άλλωστε και όλη η ζωή του μεγάλου λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι το σπίτι-μουσείο που έζησε στην πατρίδα του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

    Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το 1954 πέρασε στον Δήμο Σκιάθου και κι από το 1965 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ενώ το 1990 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και στερέωσης του κτιρίου.

    Το υπέροχο διώροφο σπίτι που είναι κλασικό δείγμα σκιαθίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε το 1860 από τον πατέρα του μεγάλου λογοτέχνη, τον ιερωμένο Αδαμάντιο όπως μπορεί να διακρίνει ο κάθε επισκέπτης, στην εντοιχισμένη από τότε επιγραφή στην είσοδο του σπιτιού.

    Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851 στη Χώρα και πέθανε στον τόπο που γεννήθηκε το 1911 είχε μία εξαιρετικά λιτή ζωή ακόμη και στην Αθήνα όπου έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Είχε πέρα από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο να επιδείξει και μία πρωτόγνωρη λιτότητα και στην καθημερινότητά του, ενώ ήταν και βαθιά θρησκευόμενος, κάτι που φαίνεται αποτυπωμένο και στο εσωτερικό του σπιτιού.

    Μια εξωτερική ξύλινη σκάλα στην ανατολική πλευρά οδηγεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό του σπιτιού που είναι διώροφο, με ανώγι και κατώγι, ενώ στο ανώγι, μια στενόμακρη είσοδος οδηγεί σε τρία δωμάτια.

    Το ανώγι, δηλαδή ο πρώτος όροφος διατηρείται αυτούσιος με τα αυθεντικά του έπιπλα, αντικείμενα της εποχής και πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το μελανοδοχείο του, το σεντούκι του και το κρεβάτι του, ενώ στο σαλόνι με το παραδοσιακό τζάκι και τα αυθεντικά έπιπλα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέρασε τα τελευταία του χρόνια πριν πεθάνει από πνευμονία.

    Στα δεξιά της εισόδου, υπάρχει ένα μικρό σχετικά δωμάτιο, όπου υπάρχουν τα βιβλία και τα θρησκευτικά άμφια του πατέρα του συγγραφέα, του παπα Αδαμάντιου. Το μικρό αυτό δωμάτιο διαθέτει μόνο ένα παράθυρο, ένα κρεβάτι και ένα ντουλάπι χωμένο στον τοίχο, μοιάζοντας περισσότερο με κελί μοναχού. Αυτό τον χώρο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης το χρησιμοποίησε αργότερα όταν πια είχε επιδεινωθεί πολύ η υγεία του τόσο ως γραφείο όσο και σαν υπνοδωμάτιο.

    Το σαλόνι του σπιτιού με τους χρωματικούς ρόμβους στο ταβάνι, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο και στα αριστερά υπάρχει το τζάκι, που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αγαπούσε πολύ σαν χώρο. Πάνω από το τζάκι, δύο μικρά ράφια έχουν ακόμη τις κούπες και τα φλιτζάνια με τα νησιώτικα αυθεντικά σχέδια, που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος συγγραφέας.

    Μία εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγεί στην αυλή και στο ισόγειο του σπιτιού, το οποίο χρησιμοποιούνταν από την οικογένεια ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παλαιών και νέων εκδόσεων του Σκιαθίτη συγγραφέα.

    Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «για μας, για το νησί μας, για τον Πολιτισμό μας, η ανάδειξη του σπιτιού του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη είναι κορυφαίας σημασίας. Είναι τοπόσημο για τον τόπο μας και μια ολοζώντανη ιστορία που οφείλουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε στους επισκέπτες της Σκιάθου και στους νεότερους. Για το νησί, το όνομα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ιερό και αξεπέραστο. Τιμούμε στο μέγιστο δυνατό, τον σπουδαίο λογοτέχνη που αποτελεί σημαία για το νησί μας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το έμβλημα του δήμου Σκιάθου είναι το πρόσωπο του μεγάλου μας συγγραφέα, η πιο σημαντική οδός του νησιού φέρει το όνομά του αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου ονομάζεται «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

 Η. Παπαδημητρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ