Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα «αστέρων» η 5η Φεβρουαρίου

Η 5η Φεβρουαρίου του προηγούμενου αιώνα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως «ημέρα αστέρων» για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Την συγκεκριμένη ημερομηνία και σε διαφορετικές χρονολογίες, γεννήθηκαν τέσσερις από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς τους, οι οποίοι έχουν αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα τους στον «κόσμο της στρογγυλής Θεάς».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει αυτούς τους τέσσερις παγκοσμίου βεληνεκούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έγραψαν Ιστορία στα γήπεδα του κόσμου.

Από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς του σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ρουμάνος Γκεόργκε Χάτζι γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1965 στην κωμόπολη Σάτσελε της Κωνστάντσας. Το 1982 άρχισε την καριέρα του στην τοπική Φάρουλ, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή για την Σπορτούλ Στουντένσκ, με την οποία σκόραρε 58 φορές σε 108 συμμετοχές, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον της Στεάουα Βουκουρεστίου. Ο «Μαραντόνα των Βαλκανίων» πήγε στην ισχυρή ομάδα της πρωτεύουσας και μετά από τρία χρόνια τον απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης (64 αγώνες-16 γκολ). Το 1992 συνέχισε την καριέρα του στην Ιταλία και στην Μπρέσια, ενώ μετά από δύο χρόνια και για μία διετία επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, απ’ όπου το 1997 πήρε μεταγραφή για την Γαλατασαράϊ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου UEFA (2000). Έκλεισε την καριέρα του, με 217 γκολ σε 516 αναμετρήσεις και 35 γκολ σε 125 συμμετοχές με την εθνική Ρουμανίας, ενώ κατέκτησε μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ με την Στεάουα (1986), τέσσερα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Τουρκίας.

Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που έχει αναδείξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Αργεντινός Κάρλος Τέβες γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984 στο Μπουένος Αϊρες. Από τα 17 του εντάχθηκε στην Μπόκα Τζούνιορς, απ’ όπου αποχώρησε το 2005 για την Βραζιλία και την Κορίνθιανς. Δύο χρόνια αργότερα πήγε στην Αγγλία, για ν’ αγωνισθεί στην Γουέστ Χαμ, την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και την Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ακολούθησαν η Γιουβέντους και η αγαπημένη του Μπόκα, στην οποία επέστρεψε το 2015 μεχρι τον Ιανουάριο του 2017. Τότε και με «μεροκάμματο» περίπου 100.000 ευρώ (!) πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα με την Σενχούα Σανγκάης. Εξαιρετικός σκόρερ, ο Τέβες (76 συμμετοχές-13 γκολ στην εθνική Αργεντινής) έκανε σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη, κατακτώντας μεταξύ άλλων το champions league (2008 με την Γιουνάϊτεντ), το πρωτάθλημα και το κύπελλο Αγγλίας, το καμπιονάτο και φυσικά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004). Μετά την κινεζική… περιπέτεια, ο Τέβες αγωνίσθηκε από το 2018 μέχρι το 2021 στην Μπόκα Τζούνιορς, με απολογισμό 22 γκολ σε 66 συμμετοχές. Σήμερα ασχολείται με την προπονητική στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στην Ιντεπεντιέντε.

Ο …τρίτος «μάγος», ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο Ντος Σάντος Αβέιρο γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1985 στην πόλη Φουντσάλ. Οι γονείς του υπήρξαν θαυμαστές του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, και αποφάσισαν να δώσουν στον γιό τους (και) το όνομα του, εξ ού και το Ρονάλντο! Από τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του ξεχώρισε και σε ηλικία 17 ετών υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιό του με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ακολούθησε μία πολύ καλή χρονιά με τους «πράσινους» και ο νεαρός άσος προκάλεσε το ενδιαφέρον των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης, κυρίως εξ αιτίας της άριστης τεχνικής κατάρτισης, της διεισδυτικότητας και του χειρισμού της μπάλας εξίσου καλά και με τα δύο πόδια. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον διέβλεψε άμεσα τις ικανότητες και το λαμπρό μέλλον του Ρονάλντο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2003 να δαπανήσει περίπου 15 εκατ. ευρώ για να τον πάρει κοντά του, παρότι ήταν μόλις 18 ετών. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους, με τον Σκωτσέζο τεχνικό και το επιτελείο του να εκπονούν ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης του Ρονάλντο στους τομείς που υστερούσε ο νεαρός. Ο Ρονάλντο εξελίχθηκε σε σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, βραβεύθηκε πέντε φορές με την «Χρυσή Μπάλα» και, εκτός από το παχυλό συμβόλαιο με τους Μαδριλένους, είχε και εντυπωσιακές συμφωνίες με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να διαφημίζει προϊόντα, την ώρα που προωθεί στην διεθνή αγορά και προϊόντα δικών του εταιρειών. Μία από τις παραγωγικότερες «μηχανές γκολ» στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, ο Ρονάλντο έχει σκοράρει εκατοντάδες φορές, δημιουργώντας μοναδικά ρεκόρ, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει με την Γιουνάϊτεντ (196 αγώνες-84 γκολ) το Champions league (2008), τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο Αγγλίας και με την Ρεάλ (251-273!), δύο champions league (2014, 2016), ένα πρωτάθλημα Ισπανίας και δύο κύπελλα στην χώρα της ιβηρικής χερσονήσου. Ακολούθησαν η Γιουβέντους (98 συμμετοχές, 81 γκολ) και ξανά η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ (40 ματς, 19 γκολ), ενώ από το 2023 ανήκει στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, όπου εξακολουθεί να σκοράρει με άνεση.
«Κινητήριος μοχλός» της εθνικής Πορτογαλίας (205 συμμετοχές-128 γκολ), ο Ρονάλντο έχει φτάσει μέχρι τον τελικό του EURO 2004, όπου… έπεσε πάνω στην εκπληκτική εθνική Ελλάδας, χάνοντας το τρόπαιο μέσα στην Πορτογαλία. Όμως το καλοκαίρι του 2016 οδήγησε τους Ίβηρες του Φερνάντο Σάντος στην κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην Ιστορία της Πορτογαλίας, αλλά και του Nations League το 2019.

Ο τέταρτος, μικρότερος σε ηλικία, αλλά ακριβότερος απ’ όλους «μάγος» είναι ο Νεϊμάρ. Από τους πιό αξιόλογους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής, ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Ζούνιορ γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1992 στην πόλη Μότζι ντας Κρούζες. Άρχισε το ποδόσφαιρο το 2009 στην Σάντος, έδειξε γρήγορα το ταλέντο του και το 2013 έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα  (123 συμμετοχές-68 γκολ), αποτελώντας το …ένα τρίτο της «θανατηφόρας» τριπλέτας, μαζί με τον Λιονέλ Μέσι και τον Λουϊς Σουάρες. Το 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν δαπάνησε το ποσό ρεκόρ των 222 εκατομμυρίων ευρώ για να τον πάρει στην γαλλική πρωτεύουσα, με τον Νεϊμάρ να οδηγεί -μαζί με τον Κιλιάν Μπαπέ- την ομάδα στην κατάκτηση τριών σαμπιονά και δύο κυπέλλων Γαλλίας. Ο Νεϊμάρ μετρά 128 συμμετοχές και 79 γκολ με την «σελεσάο», ενώ μέχρι τώρα έχει κατακτήσει, μεταξύ άλλων, το champions league (2015), το νταμπλ στην Ισπανία (2015, 2016), το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και το χρυσό στην κορυφαία διοργάνωση του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο. Από το καλοκαίρι του 2023 και μετά από 112 αγώνες και 82 γκολ με την Παρί ΣΖ, συνεχίζει την καριέρα του στην Σαουδική Αραβία με την φανέλα της Αλ Χιλάλ, ενώ μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο γόνατο, ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση ο Μάγκνουσον, μένει τρεις μήνες εκτός δράσης

Νέα ατυχία για τον Χόρντουρ Μάγκνουσον, ο οποίος υποβλήθηκε την Πέμπτη (21/11) σε αρθροσκοπική επέμβαση στον μηνίσκο του αριστερού γόνατου του και θα μείνει εκτός δράσης για τους επόμενους 3 μήνες.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός, που έκανε επέμβαση στο χιαστο του αριστερού γονάτου στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα της ομάδας, διότι κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, αισθάνθηκε αστάθεια στο γόνατό του έπειτα από ένα στραβοπάτημα.

Λόγω της ευαισθησίας του για το θέμα μετά από τα χειρουργεία που έχει κάνει, ο Μάγκνουσον θέλησε να πάρει δεύτερη ιατρική γνωμη στο εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες. Εντέλει αποφάσισε να μπει στο χειρουργείο, όπου έγινε αρθροσκόπηση στο μηνίσκο, τον οποίο είχε χειρουργήσει παλαιότερα προτού έρθει στον Παναθηναϊκό, και τενόδεση για σταθεροποίηση του γονάτου.

Ο χιαστός που είχε χειρουργηθεί πέρσι δεν χρειάστηκε να «πειραχθεί», καθότι δεν υπήρχε κανένα ζήτημα εκεί. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο της επέμβασης, ο Μάγκνουσον θα έχει νάρθηκα τις επόμενες εβδομάδες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει θεραπείες. Συνολικά αναμένεται να μείνει τουλάχιστον 3 μήνες εκτός προπονήσεων.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν τροποποιεί κάτι στο μεταγραφικό πλάνο του Παναθηναϊκού ενόψει Ιανουαρίου. Όπως τονιζόταν απ’ τους «πράσινους» η ομάδα έχει τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς (Γεντβάι, Ίνγκασον, Σένκεφελντ και Πάλμερ-Μπράουν) και δεν προτίθεται να κινηθεί στο «χειμερινό» μεταγραφικό «παράθυρο» για παίκτη στη συγκεκριμένη θέση.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ηττήθηκε αλλά προκρίθηκε στους «16» του European Cup ο ΠΑΟΚ

Με την πρόκριση στους «16» του European Cup γυναικών επιστρέφει από τα Νησιά Φερόε στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ηττήθηκε με 30-23 από την H71 στο δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι, αλλά το γκολ της Ελένης Κερλίδη σε «νεκρό» χρόνο αποδείχτηκε «χρυσό», καθώς ήταν αυτό που εξασφάλισε την παρουσία στην επόμενη φάση για τον ΠΑΟΚ. Κι αυτό γιατί στο πρώτο ματς, ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 31-23.

Πρώτη σκόρερ του αγώνα αναδείχτηκε η Γουέι με επτά τέρματα σε 10 προσπάθειες. Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης πέντε γκολ σημείωσε η Μίλιτσα Γκρμπάβτσεβιτς και τέσσερα η Ελένη Κερλίδη.

Πλέον, ο ΠΑΟΚ περιμένει να μάθει τον αντίπαλο του στην επόμενη φάση.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε χωρίς τις Αργυροπούλου, Κωστοπούλου, Μπροκάρντο και Μπάρανικ.

ΠΑΟΚ (Πελεκίδης): Τσικνάκη, Κερλίδη 4, Τροχίδου 3, Μεντεσίδου 1, Κουκμίση 1, Τροχίδου Χ., Μάταβς 3, Σεβδίλη 3, Γκρμπάβσεβιτς 5, Σελεμίδου, Κουλούρη 3.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με 3.165 βαθμούς παρέμεινε στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που διατηρεί η ATP. Επικεφαλής για ακόμη μία εβδομάδα είναι ο Ιταλός Γιανίκ Σίνερ, ο οποίος επικράτησε χθες στον τελικό των ATP Finals στο Τορίνο του Τέιλορ Φριτς με 6-4, 6-4 κατακτώντας τον τίτλο του τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του, ενώ ο Γερμανός, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, παραμένει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας ξανά πίσω του τον Ισπανό, Κάρλος Αλκαράθ. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς υποχώρησε πλέον στην 7η θέση του κόσμου. Η πρώτη 10άδα της κατάταξης της ATP έχει ως εξής:

1.  Γιανίκ Σίνερ (Ιταλία)           11.830 βαθμοί
2.  Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Γερμανία)      7.915
3.  Κάρλος Αλκαράθ (Ισπανία)         7.010
4.  Τέιλορ Φριτζ (ΗΠΑ)               5.100
5.  Ντανιίλ Μεντβέντεφ (Ρωσία)       5.030
6.  Κάσπερ Ρούουντ (Νορβηγία)        4.255
7.  Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία)         3.910
8.  Αντρέι Ρούμπλεφ (Ρωσία)          3.760
9.  Αλεξ Ντε Μινόρ (Αυστραλία)       3.745
10. Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ (Βουλγαρία)   3.350

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ