Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Συνελήφθη ο 21χρονος μακελάρης μετά την επιχείρηση «Ανεμοστρόβιλος»

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε σήμερα (5.5.2023) το πρωί μετά από μεγάλη επιχείρηση ο δράστης του μακελειού σε τρία χωριά της Σερβίας που βρίσκονται νότια του Βελιγραδίου με απολογισμό τουλάχιστον 8 νεκρούς και 14 τραυματίες (ανάμεσά τους και παιδιά).

Στη σύλληψη του 21χρονου μακελάρη Ούρος Μπλάζιτς στη Σερβία προχώρησαν πριν λίγο οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σερβία. Ο δράστης της νέας πολύνεκρης επίθεσης σε χωριά της Σερβία στα νότια του Βελιγραδίου συνελήφθη όχι μακριά από το Κραγκούγεβατς.

Ο νεαρός ο οποίος φέρεται να διέπραξε αλλεπάλληλες επιθέσεις χρησιμοποιώντας αυτόματο τουφέκι σε χωριά της Σερβίας συνελήφθη από την αστυνομία.

Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο 15χρονοι. Ο πρώτος που σκότωσε ο 21χρονος ήταν ένας αστυνομικός που πήγε να τον σταματήσει. Οι πληροφορίες ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 10 δεν επιβεβαιώνεται από τα σερβικά ΜΜΕ, τα οποία επιμένουν πως οι νεκροί είναι 8, επικαλούμενοι το υπ. Εσωτερικών της χώρας.

Σε έρευνες που έκαναν οι αρχές στο εξοχικό του δράστη βρέθηκε ένα πραγματικό οπλοστάσιο με όπλα και σφαίρες. 

Φωτογραφία από τα Σερβικά ΜΜΕ δείχνει τον Ούρος Μπλάζιτς μέσα στο περιπολικό.

Ποιος είναι ο μακελάρης – Το χρονικό της τραγωδίας

Ο 21χρονος μακελάρης είναι ο Ούρος Μπλάζιτς, είναι γιος αξιωματικού του στρατού της Σερβίας που υπηρετεί στο Βελιγράδι.

Όπως αναφέρεται σε σερβικά ΜΜΕ, ο Ούρος Μπλάζιτς είχε ένα καυγά με φίλους σε μια αυλή σχολείου στο χωριό Ντούμπονα στην περιοχή του Βελιγραδίου. Ο 21χρονος έφυγε από το σημείο. Πήγε σπίτι του, αλλά δεν ηρέμησε. Είχε χάσει τελείως τον έλεγχο. Πήρε ένα καλάσνικοφ, επέστρεψε στο σχολείο και από τη Mercedes του άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώτος νεκρός ήταν ένας αστυνομικός που προσπάθησε να τον σταματήσει. Στη συνέχεια πήγε στο χωριό Σέπσιν και στο Μάλο Όρασγε, όπου συνέχισε να σπέρνει τον όλεθρο.

Κάτοικοι του χωριού αναφέρουν πως ήταν ένας ήσυχος και ήρεμος άνθρωπος και επισήμαναν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν το γιατί προκάλεσε αυτή την τραγωδία.

Επίσης σύμφωνα με τα Σερβικά ΜΜΕ, μόλις ο πατέρας του έμαθε το τι έκανε ο γιος του, κατέρρευσε από το σοκ.

Τεράστια επιχείρηση έστησε η αστυνομία

Αμέσως μετά το μακελειό η αστυνομία έστησε τεράστια επιχείρηση για την σύλληψη του 21χρονου μακελάρη. 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βελιγράδι, Νίκος Πέλπας, υπήρχαν πληροφορίες πως ο νεαρός εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από την αστυνομία κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς.

Το ανθρωποκυνηγητό βρισκόταν σε εξέλιξη από τα ξημερώματα μέχρι και τη σύλληψή του. Σήμερα, προτού καν ανατείλει ο ήλιος, εκατοντάδες αστυνομικοί χτένιζαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερο εφοδιασμένο με προβολέα έψαχνε επίσης τον δράστη.

Σύμφωνα με το RTS, στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 600 αστυνομικοί, ανάμεσά τους μέλη ειδικής μονάδας επέμβασης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η αστυνομία παράλληλα απέκλεισε την πρόσβαση προς διάφορα χωριά.

Ο 21χρονος συνελήφθη τελικά λίγη σήμερα (5.5.2023) λίγο μετά τις 9:00 το πρωί κοντά στο Κραγκούγεβατς.

Πήγαινε να δει τη μητέρα του

Σύμφωνα με πληροφορίες των σερβικών ΜΜΕ ο 21χρονος Σέρβος πήγαινε στο Κραγκούγεβατς για να δει τη μητέρα του που ζει εκεί. Μάλιστα ένα σενάριο ανέφερε ότι στο δρόμο προς το Κραγκούγεβατς, σταμάτησε ένα ταξί, απείλησε τον οδηγό και τον ανάγκασε να τον πάει στο σημείο.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς έκανε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Το νέο μακελειό στη Σερβία έγινε μια ημέρα μετά την επίθεση 14χρονου σε σχολείο του Βελιγραδίου με εννιά νεκρούς και επτά τραυματίες, που έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Στο «μικροσκόπιο» αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ – Αποκλεισμένη η περιοχή

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στη Σουηδία την Παρασκευή (17.05.24), κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, με τις Αρχές να έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Η αστυνομία στη Σουηδία συνέλαβε πολλούς ανθρώπους και απέκλεισε περιοχή στη Στοκχόλμη, αφού αστυνομικοί σε περιπολικό δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, με την πρεσβεία του Ισραήλ να βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Περιπολικό στην Στραντβάγκεν στη Στοκχόλμη άκουσε δυνατούς ήχους και εκτίμησε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς», ανέφερε η αστυνομία στον ιστότοπό της, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή που έχει αποκλειστεί είναι μεταξύ της γέφυρας Τζουργκάρντεν, του Νόμπελπάρκεν και την εκκλησία Όσκαρ Φρέντρικ.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και έχει ξεκινήσει έρευνα, εξήγησε η αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας στο σημείο, «έχουν εντοπιστεί ευρήματα που ενισχύουν τις υποψίες ότι υπήρξαν πυροβολισμοί», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ μετέδωσε ότι η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του περιστατικού και της ισραηλινής πρεσβείας.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αλγερία: Σκότωσε και τον σκύλο του Ομάρ – Φρικιαστικές αποκαλύψεις για τον 61χρονο που κρατούσε όμηρο τον 45χρονο επί 26 χρόνια

Σοκαρισμένος και φοβισμένος εξακολουθεί να είναι ο Ομάρ Μπιν Ομράν, ο άνθρωπος που επί 26 χρόνια βρισκόταν φυλακισμένος στα χέρια του απαγωγέα του στην Αλγερία, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Ο 45χρονος σήμερα Ομάρ βρέθηκε φυλακισμένος στο υπόγειο ενός στάβλου που διατηρεί ο 61χρονος απαγωγέας του στην Αλγερία. Ο Ομάρ είχε απαχθεί σε ηλικία 19 ετών από τον γείτονά του καθώς πήγαινε στη σχολή του και έκτοτε όλοι πίστεψαν ότι ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ξάδερφος του Ομάρ σημείωσε πως η οικογένεια είναι σε «καταστροφικό σοκ», ενώ ο Ομάρ εξακολουθεί να είναι φοβισμένος, μιας και είναι η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. 

«Είναι κάτι περισσότερο από σοκαρισμένος. Είναι φοβισμένος, δεδομένου του γεγονότος ότι για 26 χρόνια ήταν υπό περιορισμό, και άρα δεν έχει συνηθίσει να είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε ο Χαλέντ Ρεγκάμπ, ξάδερφος του Ομάρ.

Ο Ρεγκάμπ είπε επίσης ότι ο σκύλος του Ομάρ βρέθηκε νεκρός δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή του και όπως είπε συνήθιζε να πηγαίνει έξω από τον στάβλο που ήταν φυλακισμένος και να κλαίει. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο 61χρονος απαγωγέας του Ομάρ σκότωσε τον σκύλο για να μην κινήσει υποψίες…

Η μητέρα του Ομάρ πέθανε το 2013 και ήταν η μόνη που πίστευε ότι ο γιος της ζει. 

https://youtube.com/watch?v=ADBNJAQik-I%3Ffeature%3Doembed

Ο Ρεγκάμπ απάντησε και στο ερώτημα γιατί ο Ομάρ δεν προσπάθησε να δραπετεύσει αυτά τα 26 χρόνια που ήταν υπό περιορισμό, ο ξάδερφός του απάντησε ότι: «Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς. Ο στάβλος κάτω από τον οποίο τον κρατούσαν είχε μέσα πρόβατα. Είχε στάχια και από αυτά ήταν καλυμμένη η είσοδος του υπόγειου χώρου. Ακόμα και όταν εμείς τον ρωτήσαμε γιατί δεν φώναξες, γιατί δεν αντιστάθηκες, γιατί δεν έφυγες από το σπίτι, η απάντησή του ήταν απλή. Μας είπε “δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω, ούτε να περπατήσω”».

Ο ίδιος ο Ομάρ περιέγραψε την κατάσταση που βίωνε πως ήταν σαν κάποιος να του είχε κάνει μάγια, ενώ δεν είναι σαφές αν ο 61χρονος νάρκωνε τον Ομάρ.

Ο 61χρονος συνελήφθη χάρη στη μαρτυρία του αδερφού του που κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο αδερφός του κρύβεται πίσω από την απαγωγή του Ομάρ. 

Ο 61χρονος είναι δημόσιος υπάλληλος και ζούσε μόνος του στο σπίτι αν και συχνά τον είχαν δει να αγοράζει προμήθειες που θα αντιστοιχούσαν σε δύο άτομα. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. 

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ρόμπερτ Φίτσο: Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι γιατροί για τη μεταφορά του Σλοβάκου πρωθυπουργού στη Μπρατισλάβα

Σοβαρή αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του.

Σύμφωνα με σλοβικά μέσα ενημέρωσης, οι γιατροί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα (20.05.24) για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο, λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από  τον συγγραφέα Γιούρι Τσιντούλα, και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για νοσηλεία από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Την ίδια ώρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε στο ουγγρικό δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας, ότι Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Προσευχόμαστε για τον πρωθυπουργό και στηρίζουμε ηθικά την Σλοβακία», σημείωσε ο Ορμπάν.

«Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δουλειά. Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

Ακόμη κι αν αναρρώσει, ο Φίτσο θα μείνει εκτός εργασίας για μήνες σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές του ερχόμενου μήνα, σημείωσε επίσης ο Ούγγρος ομόλογός του.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική διαδικασία που θα αποφασίσει όχι μόνον για το ποια θα είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μαζί με τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να κρίνει την πορεία του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ορμπάν.

«Σε αυτήν την κατάσταση θα χρειαζόμασταν πάρα πολύ τον Ρόμπερτ Φίτσο και μια φιλοειρηνική Σλοβακία», κατέληξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν η πρώτη Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για πάνω από 20 χρόνια και καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ