Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα – Ευχαριστίες Δένδια σε Γαλλία και Ιταλία για τον απεγκλωβισμό των 10 Ελλήνων

Στις 06:15 προσγειώθηκε σήμερα (24.04.2023) στο αεροδρόμιο του Βερολίνου αεροσκάφος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο οποίο επέβαιναν 101 άτομα που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν.

Ανάμεσα στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν βρίσκονται Γερμανοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες κρατών – εταίρων, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον πτήσεις θα ακολουθήσουν, «στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην περιοχή έφθασαν συνολικά τρία αεροσκάφη Airbus A400M της Bundeswehr, με στόχο τον επαναπατρισμό περισσότερων από 300 Γερμανών, οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε σχετικούς καταλόγους, αλλά και πολιτών άλλων χωρών, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλ-Ασράκ, στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, ακολουθούν δύο αεροσκάφη, στα οποία επιβαίνουν από περίπου 110 άτομα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν έχει καταστεί εφικτή η εκκένωση όλων των Γερμανών από το Σουδάν.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 1.000 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, καθώς συντονίζει την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θα την αντικαταστήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΕ πρέσβης Μίχαελ Κλάους.

Ευχαριστίες Δένδια στους ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ιταλίας 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την Ιταλίδα ομόλογό του: 

«Ευχαρίστησα θερμά τον Αν. ΠΘ/ΥΠΕΞ Ιταλίας, Antonio Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν». 

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.569.0_el.html#goog_1819491200

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.569.0_el.html#goog_1671733209

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Στο «μικροσκόπιο» αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ – Αποκλεισμένη η περιοχή

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στη Σουηδία την Παρασκευή (17.05.24), κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, με τις Αρχές να έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Η αστυνομία στη Σουηδία συνέλαβε πολλούς ανθρώπους και απέκλεισε περιοχή στη Στοκχόλμη, αφού αστυνομικοί σε περιπολικό δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, με την πρεσβεία του Ισραήλ να βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Περιπολικό στην Στραντβάγκεν στη Στοκχόλμη άκουσε δυνατούς ήχους και εκτίμησε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς», ανέφερε η αστυνομία στον ιστότοπό της, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή που έχει αποκλειστεί είναι μεταξύ της γέφυρας Τζουργκάρντεν, του Νόμπελπάρκεν και την εκκλησία Όσκαρ Φρέντρικ.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και έχει ξεκινήσει έρευνα, εξήγησε η αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας στο σημείο, «έχουν εντοπιστεί ευρήματα που ενισχύουν τις υποψίες ότι υπήρξαν πυροβολισμοί», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ μετέδωσε ότι η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του περιστατικού και της ισραηλινής πρεσβείας.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αλγερία: Σκότωσε και τον σκύλο του Ομάρ – Φρικιαστικές αποκαλύψεις για τον 61χρονο που κρατούσε όμηρο τον 45χρονο επί 26 χρόνια

Σοκαρισμένος και φοβισμένος εξακολουθεί να είναι ο Ομάρ Μπιν Ομράν, ο άνθρωπος που επί 26 χρόνια βρισκόταν φυλακισμένος στα χέρια του απαγωγέα του στην Αλγερία, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Ο 45χρονος σήμερα Ομάρ βρέθηκε φυλακισμένος στο υπόγειο ενός στάβλου που διατηρεί ο 61χρονος απαγωγέας του στην Αλγερία. Ο Ομάρ είχε απαχθεί σε ηλικία 19 ετών από τον γείτονά του καθώς πήγαινε στη σχολή του και έκτοτε όλοι πίστεψαν ότι ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ξάδερφος του Ομάρ σημείωσε πως η οικογένεια είναι σε «καταστροφικό σοκ», ενώ ο Ομάρ εξακολουθεί να είναι φοβισμένος, μιας και είναι η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. 

«Είναι κάτι περισσότερο από σοκαρισμένος. Είναι φοβισμένος, δεδομένου του γεγονότος ότι για 26 χρόνια ήταν υπό περιορισμό, και άρα δεν έχει συνηθίσει να είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε ο Χαλέντ Ρεγκάμπ, ξάδερφος του Ομάρ.

Ο Ρεγκάμπ είπε επίσης ότι ο σκύλος του Ομάρ βρέθηκε νεκρός δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή του και όπως είπε συνήθιζε να πηγαίνει έξω από τον στάβλο που ήταν φυλακισμένος και να κλαίει. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο 61χρονος απαγωγέας του Ομάρ σκότωσε τον σκύλο για να μην κινήσει υποψίες…

Η μητέρα του Ομάρ πέθανε το 2013 και ήταν η μόνη που πίστευε ότι ο γιος της ζει. 

https://youtube.com/watch?v=ADBNJAQik-I%3Ffeature%3Doembed

Ο Ρεγκάμπ απάντησε και στο ερώτημα γιατί ο Ομάρ δεν προσπάθησε να δραπετεύσει αυτά τα 26 χρόνια που ήταν υπό περιορισμό, ο ξάδερφός του απάντησε ότι: «Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς. Ο στάβλος κάτω από τον οποίο τον κρατούσαν είχε μέσα πρόβατα. Είχε στάχια και από αυτά ήταν καλυμμένη η είσοδος του υπόγειου χώρου. Ακόμα και όταν εμείς τον ρωτήσαμε γιατί δεν φώναξες, γιατί δεν αντιστάθηκες, γιατί δεν έφυγες από το σπίτι, η απάντησή του ήταν απλή. Μας είπε “δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω, ούτε να περπατήσω”».

Ο ίδιος ο Ομάρ περιέγραψε την κατάσταση που βίωνε πως ήταν σαν κάποιος να του είχε κάνει μάγια, ενώ δεν είναι σαφές αν ο 61χρονος νάρκωνε τον Ομάρ.

Ο 61χρονος συνελήφθη χάρη στη μαρτυρία του αδερφού του που κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο αδερφός του κρύβεται πίσω από την απαγωγή του Ομάρ. 

Ο 61χρονος είναι δημόσιος υπάλληλος και ζούσε μόνος του στο σπίτι αν και συχνά τον είχαν δει να αγοράζει προμήθειες που θα αντιστοιχούσαν σε δύο άτομα. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. 

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ρόμπερτ Φίτσο: Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι γιατροί για τη μεταφορά του Σλοβάκου πρωθυπουργού στη Μπρατισλάβα

Σοβαρή αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του.

Σύμφωνα με σλοβικά μέσα ενημέρωσης, οι γιατροί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα (20.05.24) για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο, λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από  τον συγγραφέα Γιούρι Τσιντούλα, και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για νοσηλεία από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Την ίδια ώρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε στο ουγγρικό δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας, ότι Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Προσευχόμαστε για τον πρωθυπουργό και στηρίζουμε ηθικά την Σλοβακία», σημείωσε ο Ορμπάν.

«Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δουλειά. Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

Ακόμη κι αν αναρρώσει, ο Φίτσο θα μείνει εκτός εργασίας για μήνες σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές του ερχόμενου μήνα, σημείωσε επίσης ο Ούγγρος ομόλογός του.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική διαδικασία που θα αποφασίσει όχι μόνον για το ποια θα είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μαζί με τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να κρίνει την πορεία του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ορμπάν.

«Σε αυτήν την κατάσταση θα χρειαζόμασταν πάρα πολύ τον Ρόμπερτ Φίτσο και μια φιλοειρηνική Σλοβακία», κατέληξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν η πρώτη Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για πάνω από 20 χρόνια και καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ