Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούν να προληφθούν οι μαζικές καταστροφές και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις τους

Περισσότερες από τρία εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο χάθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από μαζικές καταστροφές, με τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων και στις υλικοτεχνικές υποδομές. Θα μπορούσαν να προληφθούν οι μαζικές καταστροφές και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις τους; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Προαγωγής Υγείας ΑΠΘ Εύχαρις Παναγοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή ομιλία της για τις «Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις σε καταστάσεις μαζικών καταστροφών – Τρόποι παρέμβασης», που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο πλαίσιο εκδήλωσης, με θέμα: «Μαζικές Καταστροφές: Επιπτώσεις και Διαχείριση Κρίσεων».

   Την εκδήλωση διοργανώνει η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του ΠΑΜΑΚ και θα πραγματοποιηθεί στη Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής ΑΠΘ, στις 19:30.

   «Υπάρχει η θεωρία ότι ένα ατύχημα οργανώνεται, δεν τυχαίνει. Μια μαζική καταστροφή οργανώνεται. Είναι ολόκληρη θεωρία. Είναι μια σειρά από παράγοντες, τόσο φυσικούς, αλλά κυρίως ανθρώπινους και συστημικούς, οι οποίοι, όταν συμβούν με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα οδηγήσουν στην καταστροφή και στο ατύχημα. Σε καθένα από αυτά τα επίπεδα, μπορεί κάποιος να το προλάβει», αναφέρει η κ. Παναγοπούλου. Εξηγεί, παράλληλα, ότι δεν σχεδιάζεται ηθελημένα μια μαζική καταστροφή, αλλά γίνονται ηθελημένα παραλείψεις και λαμβάνονται ηθελημένα αποφάσεις. Γίνεται, δηλαδή, μια σειρά από πράξεις ή ενέργειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια μαζική καταστροφή, αλλά χωρίς να θέλει να προκαλέσει την καταστροφή αυτός που τις κάνει. «Δηλαδή όταν δεν έχω πυροσβεστήρα στο σπίτι μου, είναι μια απόφαση. Μπορεί τη φωτιά που θα συμβεί να μην την προκαλέσω εγώ, μπορεί τη φωτιά να την προκαλέσει μια μολότοφ, που θα τη ρίξει κάποιος ο οποίος κάνει διαδήλωση, αλλά την απόφαση να μην έχω πυροσβεστήρα, την έχω πάρει εγώ. Την απόφαση να είναι κλειδωμένη η έξοδος κινδύνου, την έχει πάρει ο διαχειριστής. Είναι μια σειρά από αποφάσεις, οι οποίες όταν συμβούν όλες σε μια χρονική στιγμή θα γίνει το ατύχημα, όπως π.χ. θα περάσει το βέλος, όταν ευθυγραμμιστούν όλες οι τρύπες. Άρα, πρέπει να δούμε συνολικά τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε σε κάθε επίπεδο να συμβαίνει όλο αυτό. Όλοι μας έχουμε όχι μια ευθύνη στο ατύχημα, αλλά μια συμμετοχή στο να καλλιεργούμε μια κουλτούρα μη ασφάλειας. Αυτή η κουλτούρα του “δεν θα συμβεί σε μένα αυτό”, δεν μας προφυλάσσει πάντα», προσθέτει η κ. Παναγοπούλου.

   Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των μαζικών καταστροφών

   Αναφερόμενη στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των μαζικών καταστροφών, η κ. Παναγοπούλου σημειώνει ότι αυτές έχουν τρία επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο είναι οι άμεσες – επείγουσες επιπτώσεις και η αντιμετώπισή τους, στο δεύτερο είναι η ανάκαμψη και στο τρίτο η προσαρμογή.

   «Συνήθως τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζονται στο τρίτο επίπεδο, όταν δηλαδή περάσει η επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσω τα πρακτικά θέματα, που είναι το πρώτο επίπεδο, και να προσαρμοστώ, που είναι το δεύτερο επίπεδο. Σε όσους δεν το έχουν καταφέρει, βγαίνουν στο τρίτο επίπεδο τα ψυχικά προβλήματα. Η παρέμβαση πάντα γίνεται στο δεύτερο επίπεδο. Αυτό, δηλαδή, που ακούμε πολύ συχνά, ότι πρέπει να παρέμβουμε με το που γίνεται κάτι που είναι λάθος. Δεν παρεμβαίνουμε αμέσως ψυχοκοινωνικά, παρεμβαίνουμε στο δεύτερο επίπεδο, για να βοηθήσουμε τα άτομα, να τα ενδυναμώσουμε ώστε να προσαρμοστούν σε αυτό που έχει συμβεί και να προλάβουμε τη δημιουργία ψυχικών προβλημάτων. Αυτό που πολύ συχνά αγνοούμε είναι σε ποιους παρεμβαίνουμε. Ένα τραύμα συλλογικό -γιατί μιλάμε για συλλογικά τραύματα- επηρεάζει αρχικά τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους τραυματίες ή τους συγγενείς των θυμάτων, επηρεάζει όμως σε δεύτερο και πολύ σημαντικό επίπεδο και ολόκληρες κοινότητες, στις οποίες ανήκουν τα άτομα που έχουν πληγεί. Φανταστείτε πώς είναι, όπως πέφτει μια πέτρα στη θάλασσα και κάνει κύκλους, έτσι ακριβώς είναι και το συλλογικό τραύμα. Έχουμε ευθύνη να παρέμβουμε και σε αυτούς τους κύκλους που ανοίγουν, δηλαδή στις κοινότητες, στις ομάδες των ανθρώπων που ανήκουν οι πληγέντες. Είναι ευθύνη μας ως κοινωνία να κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, κυρίως γιατί αυτές οι παρεμβάσεις θα μας βοηθήσουν να πάμε στο επόμενο βήμα και να προλάβουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον. Συνήθως, αυτό το κομμάτι των παρεμβάσεων το αγνοούμε. Επιμένουμε, δηλαδή, μόνο στα θύματα και όχι στις ομάδες στις οποίες ανήκουν, που είναι πολύ σημαντικές για το επόμενο βήμα», σημειώνει η κ. Παναγοπούλου. Ως παράδειγμα παρεμβάσεων στην κοινότητα αναφέρει ότι στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δημιουργήθηκαν ομάδες ψυχοκοινωνικής παρέμβασης σε φοιτητές που ήταν συμφοιτητές της κοπέλας, η οποία έχασε τη ζωή της.

   Αναφερόμενη στο δυστύχημα στα Τέμπη, η κ. Παναγόπουλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το θέμα είναι να αναλογιστούμε όλοι την πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα, η οποία επιτρέπει να γίνονται όλα αυτά, γιατί όλοι μας, γενικά σαν κουλτούρα και σαν ψυχοσύνθεση, το θέμα της ασφάλειας δεν το βάζουμε πάντα σε πρώτη προτεραιότητα. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να εστιαστούμε στο πώς να προλάβουμε την επόμενη φορά να μην συμβεί, και όχι τόσο στο να αποδώσουμε ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη. Πάντα, η απόδοση ευθύνης δεν ισοδυναμεί με πρόληψη. Και προκειμένου να γίνει αυτό, πρέπει να μιλήσουμε και να κάνουμε μαθήματα -εγώ τουλάχιστον κάνω- σχετικά με την οργάνωση των ατυχημάτων».

   Ευάλωτη η χώρα μας σε μαζικές καταστροφές

   Η χώρα μας μπορεί να θεωρηθεί ευάλωτη σε μαζικές καταστροφές, σημειώνει ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την εκδήλωση. «Το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις μαζικές καταστροφές, το βλέπουμε από τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώνονται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και αφορούν κυρίως σε δάση με οικολογικές επιπτώσεις και μεγάλες υλικές ζημιές και πλημμύρες που είναι απότοκες της καταστροφής των δασών», αναφέρει ο κ. Δαρδαβέσης.

   «Οι μαζικές καταστροφές αποτελούν καταστάσεις που αναστατώνουν έκτακτα την καθημερινή ζωή των πολιτών, προκαλούν καταστάσεις επείγουσας αντιμετώπισης των προβλημάτων στέγασης, υγειονομικής φροντίδας, σίτισης, ύδρευσης και απειλούν να προκαλέσουν πάρα πολλά θύματα και πάρα πολλούς νεκρούς. Οι αιτίες των μαζικών καταστροφών είναι πάρα πολλές: πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες, σιδηροδρομικά ατυχήματα ή πυρηνικές καταστροφές κ.λπ., ακόμα και η επιδρομή ακριδών σε μια την περιοχή, μπορεί να οδηγήσει με μαζική καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση ως καθηγητής του πεδίου της Δημόσιας Υγείας οφείλω να επισημάνω ότι την επομένη μιας μαζικής καταστροφής εκδηλώνονται προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Πρώτον έχουμε πιθανότητα εκδήλωσης επιδημιών είτε γιατί αναστέλλονται τα προγράμματα εμβολιασμών, είτε γιατί διακόπτεται η υγειονομική φροντίδα, λόγω έκτακτης κατάστασης, είτε επειδή το νερό που πίνουμε δεν είναι υγιεινών προδιαγραφών. Μεγάλο πρόβλημα αφορά, επίσης, το θέμα της διατροφής των πληττόμενων πληθυσμών καθώς όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να συντηρηθούν τα τρόφιμα σε ψυγεία ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος ομαδικών δηλητηριάσεων ή επιδημιών γαστρεντερικών λοιμώξεων. Για όλα αυτά τα ζητήματα, το μείζον είναι να υπάρχει ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση και πάνω από όλα σχέδια αντιμετώπισης των εκτάκτων καταστάσεων», προσθέτει ο κ. Δαρδαβέσης.

   Αγγέλα Φωτοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και τι πρέπει να γνωρίζετε

άν προσπαθείτε να συλλάβετε και έχετε κάνει όλα τα σωστά πράγματα -όπως να παρακολουθείτε την ωορρηξία και συχνές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναρωτιέστε: πότε είναι η ώρα να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια;

Σήμερα που η υπογονιμότητα αγγίζει τα επίπεδα επιδημίας η διερεύνηση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί για παιδί θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο δυνατό και από ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας εάν:

  • Είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 12 μήνες.
  • Είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 6 μήνες.
  • Έχετε βιώσει επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο
  • Έχετε ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή ενδομητρίωση, ή ανατομικές ανωμαλίες ( π.χ. ινομυώματαενδομήτριος πολύποδας).
  • Εάν έχετε κύκλους που είναι είτε μικρότεροι από 24 ημέρες ή μεγαλύτεροι από 35 ημέρες, ή παραλείπετε εντελώς κύκλους.
  • Αν ο σύντροφος σας έχει ιστορικό που συνάδει με υποψία ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας, όπως ιστορικό κιρσοκήλης, καρκίνου του όρχεος, λήψης επιβλαβούς φαρμακευτικής αγωγής, μη υγειούς τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή) ή έκθεση σε βλαβερά χημικά.

Πότε χρειάζεται να δείτε άμεσα ένα ειδικό γονιμότητας;

Μερικοί ασθενείς γνωρίζουν από την αρχή ότι δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν φυσικά και πρέπει να επισκεφτούν αμέσως έναν ειδικό γονιμότητας.

  • Γυναίκες με ιστορικό απολίνωσης των σαλπίγγων ή με προηγούμενη αφαίρεση σαλπίγγων.
  • Παρουσία φραγμένων σαλπίγγων.
  • Ζευγάρια με ορισμένες συγγενείς ή γενετικές διαταραχές.
  • Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα χρειαστούν τη βοήθεια τρίτου (όπως π.χ. δότη σπέρματος) 

Σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν σοφό να δείτε έναν γυναικολόγο γονιμότητας έστω και αν δεν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη.

Μερικοί ασθενείς επισκέπτονται έναν γιατρό γονιμότητας όχι επειδή θέλουν να τεκνοποιήσουν άμεσα, αλλά επειδή θέλουν να διατηρήσουν τις επιλογές γονιμότητάς τους για αργότερα.

  • Η κατάψυξη ωαρίων ή η κατάψυξη εμβρύων (εφόσον υπάρχει σύντροφος) είναι οι καλύτερες επιλογές για όσες ανησυχούν για τη σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα. Αν ο οικογενειακός προγραμματισμός μετατίθεται για μια ηλικία αυξημένη αναπαραγωγικά τότε η κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι η λύση.
  • Επίσης για όσες γυναίκες πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, όπως θεραπεία κατά του καρκίνου η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων μπορούν να εξασφαλίσουν μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
  • Παράλληλα σωτήρια μπορεί να είναι και η κρυοσυντήρηση σπέρματος για τους άντρες που είτε πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που μπορεί να βλάψει το σπέρμα είτε βλέπουν τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος να εξελίσσονται με το χρόνο όλο και πιο αρνητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Dr Μαρινάκη.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η χορτοφαγική διατροφή κάνει καλό: Προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθεια

Η χορτοφαγική διατροφή, ακόμη κι αν δεν είναι “αυστηρή” προστατεύει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, όπως καρκίνος και καρδιοπάθεια, έδειξαν μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ανασκόπηση δημοσιευμένων εργασιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE», έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan, συνδέεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι συνολικά η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη κατάσταση υγείας σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Αυτού του είδους η διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσουγαστρεντερικούκαρκίνου, καρκίνου του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, οι έγκυες με χορτοφαγική διατροφή δεν αντιμετώπισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης περιορίζεται σημαντικά από τις διαφορές μεταξύ των μελετών όσον αφορά στα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να συνδέονται με ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.

Έτσι, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά των συστάσεων ευρείας κλίμακας για χορτοφαγική διατροφή έως ότου ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca. Η επίσημη αιτιολογία είναι λόγω του πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων.

Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε δεν θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη.

Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για το εμβόλιο σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι  «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει… «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις στο μπράτσο, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τον ιό.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ