Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Συλλέκτες ορχιδέας ανταλλάσσουν συμβουλές μεταξύ τους και κάνουν παραγγελίες από το εξωτερικό

Η Μασντεβάλια Αντρετάνα έφτασε από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα. Το ταξίδι της διήρκησε μία εβδομάδα, αλλά δεν το απόλαυσε ιδιαίτερα, γιατί η …θέση της, ήταν σκοτεινή. Μόλις έφτασε στον προορισμό της, εξέφρασε το «τζετ λαγκ» με έντονο στρες. Σύντομα όμως προσαρμόστηκε στο νέο της περιβάλλον και τώρα απολαμβάνει την παρέα των νέων της φίλων.

   Δεν πρόκειται για κάποια ιστορία μετανάστευσης, αλλά για μια ορχιδέα, που έκανε ένα υπερατλαντικό ταξίδι για να καταλήξει στην κατοχή ενός Έλληνα συλλέκτη. Ο Χρήστος, ο Γιώργος και ο Βασίλης, είναι μόνο κάποιοι από τους εκατοντάδες συλλέκτες ορχιδέας στη χώρα μας, που είναι οργανωμένοι σε μία διαδικτυακή ομάδα, όπου ανταλλάσσουν συμβουλές και μοιράζονται τις επιτυχίες της …ζωντανής συλλογής τους.

   «Πάντα αγαπούσα τα φυτά, αλλά έως το 1997 δεν είχα σταθερή εγκατάσταση για να ασχοληθώ ουσιαστικά», λέει ο Γιώργος Μπουδαλής από την Πτολεμαΐδα, που εδώ και σχεδόν 25 χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. «Δεν θα τολμούσα ποτέ να ασχοληθώ με τις ορχιδέες, γιατί θεωρούσα ότι είναι ένα πολύ “δύσκολο” φυτό, που είναι ακατόρθωτο να το καλλιεργήσεις. Όλα αυτά μέχρι το 2008 που εντόπισα ένα φόρουμ με αποκλειστικό θέμα τις ορχιδέες και πείστηκα ότι -όπως και τόσοι άλλοι- μπορώ κι εγώ», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

   Περίπου την ίδια περίοδο άρχισε να ασχολείται και ο Χρήστος Τσούτης, αφενός γιατί ανέκαθεν τού άρεσαν τα φυτά και θυμάται ότι στην παιδική του ηλικία, στο χωριό της γιαγιάς του, τού άρεσε να τα παρατηρεί να ανθίζουν και αφετέρου γιατί οι ορχιδέες ήταν οι αγαπημένες της μετέπειτα συζύγου του. «Όταν γνώρισα την Ιωάννα, το 2006, είχε πολλά φυτά στο μπαλκόνι της, αλλά είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις ορχιδέες. Ωστόσο, επειδή δεν γνώριζε να τις καλλιεργεί σωστά, τις χαλούσε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ψάξουμε μαζί τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιβιώσουν», δηλώνει ο κ. Τσούτης.

   Η αναζήτηση αυτή τους οδήγησε στο ίδιο φόρουμ, στο οποίο βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ορχιδέα και ό,τι την αφορά. Με τη συζήτηση που είχαν τα μέλη μεταξύ τους, έλυναν τα τυχόν προβλήματα που είχαν στις καλλιέργειές τους, αφού όλο και κάποιος πιο έμπειρος είχε να τους δώσει τη λύση. Αν και η συγκεκριμένη σελίδα είναι σήμερα ανενεργή, οι φίλοι της ορχιδέας «συναντιούνται» πλέον στο facebook, στην ομάδα «ΕΕΦΟ – GOS (Ελληνική Εταιρία Φίλων Ορχιδέας – Greek Orchid Society)», που αριθμεί 1300 μέλη.

   «Το γκρουπ αφορά μόνο τις ορχιδέες που καλλιεργούμε εμείς. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ξερίζωμα της άγριας ορχιδέας από το φυσικό της περιβάλλον», διευκρινίζει ο διαχειριστής της ομάδας Βασίλης Ζάππας. Οι περισσότερες ορχιδέες είναι επίφυτες, δηλαδή αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά, σε κορμούς δέντρων ή σε βράχους, κάτι που λαμβάνεται υπόψιν στην καλλιέργειά τους. «Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται σωστός αερισμός της ρίζας τους, γι’ αυτό και δεν πωλούνται σε χώμα, αλλά σε ένα ειδικό υπόστρωμα, συνήθως από φλοιό. Επίσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες που χρειάζεται το κάθε είδος για να επιβιώσει, όπως τη θερμοκρασία, την ποσότητα και τη συχνότητα του νερού που θέλει», τονίζει ο κ. Ζάππας, που χαρακτηρίζει τις ορχιδέες ευπαθή φυτά σε ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από λάθος καλλιέργεια.

   Συλλογές με εκατοντάδες ορχιδέες

   Τα 22.000 διαφορετικά είδη ορχιδέας που έχουν καταγραφεί, είναι μόνο κάποια από αυτά που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Συνεχώς ανακαλύπτονται νέα είδη και οι βοτανολόγοι υπολογίζουν πως φθάνουν τις 25.000. Εκτός από το μέγεθος, διαφέρουν στο σχήμα, στους χρωματισμούς και σε αρωματικές ποικιλίες, ενώ απαντώνται σε όλο τον πλανήτη, σε μέρη με πολλές βροχές, με πολλή υγρασία, σε περιοχές άνυδρες και με παρατεταμένες ξηρασίες, σε περιοχές με πολύ υψηλά υψόμετρα και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε τροπικά δάση και σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες. Αυτόν τον κόσμο επιδιώκουν να γνωρίσουν οι φίλοι της ορχιδέας στη χώρα μας.

   «Οι περισσότεροι που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε, κολλήσαμε, δεν μείναμε στις πέντε-έξι ορχιδέες. Εγώ -που θεωρείται ότι έχω μια σχετικά μικρή συλλογή- σήμερα έχω περίπου ογδόντα. Κάποιες είναι στο σπίτι μου και κάποιες στο γραφείο μου, στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης», λέει ο κ. Μπουδαλής, που είναι συντηρητής έργων τέχνης με ειδίκευση στη συντήρηση βιβλίων.

   Πολλαπλάσιες είναι οι ορχιδέες που έχουν στο δικό τους χώρο στην Αθήνα, ο Χρήστος και η Ιωάννα. «Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα σπίτι που έχει ένα πολύ μεγάλο μπαλκόνι. Εκεί έφτιαξα ένα ιδιαίτερο μέρος όπου καλλιεργώ ορχιδέες διαφόρων μεγεθών. Οι πιο μικρές, οι μινιατούρες μου, είναι όσο το νύχι του αντίχειρα, έχω μεσαίες, αλλά και μία ορχιδέα- βανίλια, που είναι ήδη τρία μέτρα και διαρκώς μεγαλώνει», αναφέρει ο κ. Τσούτης. Παρόλο που έχει σήμερα εκατοντάδες ορχιδέες, ο ίδιος δηλώνει πως υπάρχουν συλλέκτες με ακόμη περισσότερες. «Πριν από το καλοκαίρι είχα πάνω από πεντακόσιες, αλλά φέτος έχασα αρκετές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που άγγιξαν τους 48 βαθμούς στην Αττική», εξηγεί.

   «Οι ορχιδέες μας ενώνουν»

   Μέσα από ατελείωτες συζητήσεις ανθρώπων που αγαπούν τις ορχιδέες για το κοινό τους ενδιαφέρον, δημιουργήθηκαν φιλίες που κρατούν έως σήμερα. Ο 52χρονος Γιώργος Μπουδαλής, με τέσσερις από τους στενούς του φίλους, γνωρίστηκε μέσα από το φόρουμ και από τότε δε χορταίνουν να απολαμβάνουν διά ζώσης στιγμές, στις οποίες συζητούν για τις ορχιδέες τους. «Έχει πλάκα όταν μας ακούει κάποιος να συζητάμε για τα φυτά μας, γιατί αναφερόμαστε σ’ αυτά με τα επιστημονικά τους ονόματα, που στην πλειοψηφία τους είναι λατινικά. Βέβαια κάποιοι τους δίνουμε και κανονικά ονόματα, όπως για παράδειγμα εγώ, που “βαφτίζω” μια ορχιδέα με το όνομα του εκάστοτε φίλου που μου τη χάρισε», λέει χαρακτηριστικά.

   Αντίστοιχα, ο Χρήστος Τσούτης τονίζει ότι κάποιες από τις πιο ευχάριστες στιγμές με φίλους από το φόρουμ είναι οι ομαδικές παραγγελίες από φυτώρια του εξωτερικού. «Μία φορά ανέλαβα να την κάνω εγώ, μάζεψα τις προτιμήσεις των υπολοίπων και παρήγγειλα συνολικά χίλιες ορχιδέες. Στην παραλαβή ήρθαν όλοι στο σπίτι μου, ανοίγαμε τα κουτιά, έπαιρνε ο καθένας τη δική του, σχολιάζαμε των άλλων και έγινε ένα πανηγύρι», θυμάται.

   «Κουβέντες» με τις ορχιδέες, που «ξύπνησαν» ταλέντα στους συλλέκτες

   Εκτός από τις πραγματικές φιλίες όμως, είναι εξίσου ισχυρός ο δεσμός που δημιουργείται με το ίδιο το φυτό. «Ναι, υπάρχει επαφή, νιώθεις επικοινωνία, κάτι που αν κάποιος δεν το ζήσει ίσως τού φανεί …αλαφροΐσκιωτο. Ωστόσο είναι σπουδαίο να περιποιείσαι ένα φυτό, να το δεις να μεγαλώνει, να ανθίζει. Μάλιστα, η περίοδος της ανθοφορίας είναι αυτή που σε αποζημιώνει περισσότερο και σχεδόν όλοι μας φωτογραφίζουμε τα άνθη τους και τα μοιραζόμαστε διαδικτυακά», λέει ο Γιώργος Μπουδαλής.

   Ο Χρήστος Τσούτης, από την πλευρά του, αν και έχει κάνει μία εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, την ενεργοποιεί μόνο όταν πρόκειται να λείψει για μέρες. «Δεν θέλω να αποφεύγω το πότισμα, γιατί είναι μέρος της διαδικασίας της καλλιέργειας και για μένα είναι η στιγμή που θα σταθώ πάνω από το κάθε φυτό, θα το παρατηρήσω, θα δω τις νέες αναπτύξεις του», επισημαίνει και αποκαλύπτει ότι η σύζυγός του Ιωάννα συχνά μιλάει στις ανθισμένες ορχιδέες.

   Στους δύο άντρες, η καλλιέργεια ορχιδέας ξύπνησε ιδιαίτερα ταλέντα. Ο μεν Χρήστος, κεραμίστας στο επάγγελμα, έμαθε να κατασκευάζει ειδικές γλάστρες για ορχιδέες, με πολλές τρύπες περιμετρικά για επαρκή αερισμό. Ο δε Γιώργος, που είναι απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών, μυήθηκε σε ένα είδος ζωγραφικής, το οποίο παλιά χρησιμοποιούταν για να γίνεται σχεδιαστική αναπαράσταση κάθε νέου φυτού που ανακαλύπτονταν. «Πρόκειται για τη “βοτανική ζωγραφική”, που ζωγραφίζεις φυτά σε λευκό φόντο με επιστημονική ακρίβεια», εξηγεί. Μάλιστα, στο παρελθόν έχει εκθέσει στη Θεσσαλονίκη τα τα έργα του, που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις από φωτογραφίες.

   Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθηνά Λινού κατέθεσε μήνυση κατά του Παύλου Πολάκη

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προσήλθε σήμερα η Αθήνα Λινού για να καταθέσει μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική μήνυση κατά του Παύλου Πολάκη για όσα της έχει καταλογίσει για διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των πέντε εκατομυρίων ευρώ από το ινστιτούτο πως όπως είπε η κυρία Λινού διατηρεί για 33χρόνια.

Η κυρία Λινού συνοδευόμενη από το δικηγόρο της, Χρήστο Μυλωνόπουλο πέρα από μήνυση της προσκόμισε και δεκάδες έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, 20 κούτες με πάνω από 50.000 έγγραφα, προσήλθε σήμερα στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας για να καταθέσει τη μήνυση ενώ προσκόμισε και πλήθος στοιχείων, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια το οποίο συνεχίζει να εργάζεται για το καλό της χώρας» είπε η κυρία Λινού.

«Έφερε παραπάνω από 55.000 έγγραφα και την έκθεση ελεγκτικής εταιρίας που δείχνουν ότι όσα λέει είναι ανυπόστατα» είπε ο κατηγορούμενος.

Η κυρία Λινού ρωτήθηκε και για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε «έχει ο Θεός είμαι καλά ως ανεξάρτητη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης είχε πει μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο τον περασμένο Σεπτέμβριο, πως η κυρία Λινού με το με το προκάλυμμα της φιλανθρωπίας καταναλώνει μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος από Περιφέρειες-Δήμους και προγράμματα και ζητούσε από την εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα.

NEWSIT

«Έχει πει πολλά ψέματα» λέει η Αθηνά Λινού που μήνυσε τον Παύλο Πολάκη – «Όσα λέει είναι ανυπόστατα»

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Με το κινητό στο χέρι πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια

Ειρήνη Μουρτζούκου: Με το κινητό στο χέρι πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια

Με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι προκειμένου να συνομιλεί με τη συνήγορό της και σε σχετικά ήρεμη κατάσταση πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια του τμήματος Νέας Φιλαδέλφειας η Ειρήνη Μουρτζούκου.

Η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά και την τελευταία μήνυση που κατετέθη σε βάρος της μεταφερόταν από χθες το μεσημέρι από τμήμα σε τμήμα για να καταλήξει τελικά στα γυναικεία κρατήρια του τμήματος Νέας Φιλαδέλφειας μέχρις ότου να δικαστεί στο αυτόφωρο για να δικαστεί για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το χρονικό της σύλληψής της ξεκίνησε όταν χθες πήγε να καταθέσει μήνυση στο ΑΤ Αμπελοκήπων σε βάρος του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού για συκοφαντική δυσφήμηση. Περνώντας το κατώφλι της υπηρεσίας ήταν σε έξαλλη κατάσταση, φωνάζοντας ότι θέλει να μηνύσει τον δημοσιογράφο προκειμένου να συλληφθεί.

Όμως οι αστυνομικοί κοιτάζοντας τα σήματα είδαν ότι εκρεμούσε σε βάρος της σύλληψη καθώς την είχε μηνύσει ο πατριός της για τις κατηγορίες που εκτόξευσε σε βάρος του από τον τηλεοπτικό αέρα. Πρόκειται για την μήνυση η οποία έγινε στις 12:30 το μεσημέρι καθώς η προηγούμενη που είχε καταθέσει ο πατριός είχε λήξει μισή ώρα πριν.

Όταν οι αστυνομικοί την ενημέρωσαν για τη σύλληψη, η Ειρήνη Μουρτζούκου εκνευρίστηκε και άρχισε να φωνάζει λέγοντας ότι θέλει πρώτα να προλάβει να μηνύσει τον Πέτρο Κουσουλό για να συλληφθεί, ενώ παράλληλα καλούσε νευρικά από το κινητό της τηλέφωνο τη δικηγόρο της Βούλα Δημητριάδου, η οποία όμως ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όταν την ενημέρωσαν ότι πρέπει να πάει στο ΑΤ Χαλανδρίου, καθώς εκεί είχε κάνει τη μήνυση ο πατριός της και έπρεπε εκεί να τη μεταφέρουν, έγινε έξαλλη. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, άρχισε για μια ακόμα φορά να εκρήγνυται γιατί νόμιζε ότι θα τη μεταφέρουν στο Ανθρωποκτονιών, όμως τελικά της εξήγησαν ότι πρέπει να τη μεταφέρουν στο Χαλάνδρι και ηρέμησε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της από το τμήμα των Αμπελοκήπων σε αυτό του Χαλανδρίου ήταν νευρική και όταν αποβιβάστηκε από το όχημα της αστυνομίας έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν ήθελε να της φορέσουν χειροπέδες. Και αυτός ήταν ο λόγος που έκρυβε τα χέρια της με το μπουφάν της. Ενώ στη θέα των δημοσιογράφων εκτόξευσε απειλές.

Η Ειρήνη Μουρτζούκου αν και αρχικά ήταν να μεταφερθεί στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, λόγω έλλειψης χώρου αποφασίστηκε τελικά να μεταφερθεί στο τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Όπως λένε οι αστυνομικοί ήταν ήρεμη και δεν ζήτησε κάτι ιδιαίτερο, παρά μόνο το κινητό της τηλέφωνο, το οποίο της το έδιναν ανά διαστήματα, προεκειμένου να συνομιλεί με τη δικηγόρο της.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Αυτό που κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς είναι το γεγονός ότι παρόλο που πρόκειται για ένα αδίκημα πλημμεληματικής φύσεως, όπου συνήθως οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα και πάνε στη συνέχεια να δικαστούν, η Ειρήνη Μουρτζούκου με εντολή εισαγγελέα κρατήθηκε και πέρασε τη νύχτα στο τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σε ότι έχει να κάνει με τη μήνυση του Πέτρου Κουσουλού, που κατέθεσε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο εισαγγελέας ενημερώθηκε και ζήτησε να σχηματιστεί κανονικά δικογραφία για τον δημοσιογράφο πλην όμως τους είπε να μην προχωρήσουν στη σύλληψή του.

NEWSIT

Με το κινητό στο χέρι πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια η Ειρήνη Μουρτζούκου

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυρ.Μητσοτάκης: Ακόμη περισσότερες ελαφρύνσεις στους μισθωτούς με μεσαία εισοδήματα έως το 2027

«Πιστεύω ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της pulse επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας. Οι πολίτες είναι πάντα καχύποπτοι, πόσο μάλλον όταν είχαν ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη διασύνδεση των Pos με τις ταμειακές μηχανές. Μιλάμε για έσοδα που το κράτος θα έπρεπε να εισπράττει και δεν τα εισπράττει. Μια φορολογική διοίκηση, η οποία γίνεται πιο φιλική προς τον πολίτη και πιο αυστηρή στην επιβολή της νομιμότητας», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με την δημοσιογράφο Έλενα Λάσκαρη στην εκδήλωση του υπουργείου εθνικής οικονομίας και της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη

Ερωτηθείς για το πολιτικό κόστος, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. «Πιστεύω ότι το ισοζύγιο, το οικονομικό και το πολιτικό, είναι θετικό για την κοινωνία. Τα πρόσθετα έσοδα, τα οποία μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστρέφουν στην κοινωνία δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής. Όσο τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025 να προγραμματίσουμε και άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων και θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Αυτή η πολιτική επιστρέφει το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι στον προϋπολογισμό έχουμε ήδη 12 μειώσεις φόρων. Και πρόσθεσε: «Με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων η χώρα έχει πια οροφές δαπανών. Αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα , ναι, μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Έχει σημασία να φανεί ότι αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα ότι αποδίδουν μόνιμα. Η επιμονή μας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όλες οι παρεμβάσεις από την ΑΑΔΕ είναι μέτρα που από τη μία διευκολύνουν και από την άλλη μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε την πραγματική φορολογητέα ύλη. Σήμερα η Ελλάδα πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους, μειώνει το χρέος, έχει τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει τους φόρους». Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτό που έχουμε πετύχει είναι αρκετά ιδιαίτερο και θετικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και είναι δικαίωση της φορολογικής πολιτικής και το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους. «Και στη μεσαία τάξη, οι μισθωτοί έχουν δει φορολογικές μειώσεις, αλλά μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους μέχρι το 2027. Πρέπει να δούμε την εφαρμογή των μέτρων το 2025. Είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Έχουμε πάρει και έκτακτα μέτρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα υπερκέρδη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και να επιστρέψουμε τα χρήματα στους πολίτες. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα διυλιστήρια. Αυτά είναι έκτακτα μέτρα τα οποία δεν μας αρέσουν κατά κανόνα. Μας αρέσουν τα διαρθρωτικά».

Σε επόμενη ερώτηση για τον ΦΠΑ και αν έχει φύγει από το τραπέζι η μείωση των συντελεστών ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «μια μονάδα μείωσης στο ΦΠΑ στοιχίζει περίπου 1,5 δις στα έσοδα και πως είμαστε μια χώρα σε αρκετές κατηγορίες σε χαμηλότερα ποσοστά ΦΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας μας».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ