Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Smartbin»: Ένας κάδος απορριμμάτων έξυπνος, που δεν καίγεται και εξοικονομεί κόστος και χρόνο

Είναι έξυπνος, άκαυστος, ελαφρύς και φτιαγμένος από ανακυκλώσιμα υλικά, που δικαίως του δίνουν την ιδιότητα του οικολογικού. Εξασφαλίζει εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πόλη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η εποχή, αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος, υπό το πρίσμα μάλιστα της κλιματικής κρίσης. Είναι, μάλιστα, μια οικονομική επένδυση, με πολλαπλά οφέλη, ενώ η χρήση του, φέρνει εύκολα και γρήγορα την κάθε πόλη ένα βήμα πιο κοντά στη μετεξέλιξή της σε έξυπνη!

Πρόκειται για τον έξυπνο κάδο απορριμμάτων «Smartbin», που αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της ενημέρωσης ως προς την καθημερινή πληρότητα των σκουπιδιών και την καταγραφή των κάδων, αξιοποιώντας μάλιστα την περιοχή του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things).

Για το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Πλατφόρμα- Εφαρμογή Διασύνδεσης και Διαχείρισης Έξυπνου Κάδου από Ανακυκλώσιμα Υλικά»- «Smartbin», μίλησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Μηνάς Δασυγένης, λέγοντας ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των έξυπνων κάδων απορριμμάτων (1100 και 700 λίτρων), είναι πεπιεσμένο χαρτόνι συσκευασιών και μια ειδική κόλλα, φτιαγμένη από φελιζόλ.

Εξηγώντας ότι είναι ήδη έτοιμοι οι δύο πρωτότυποι «Smartbin», ο κ. Δασυγένης γνωστοποίησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν σε περιοχές των δήμων Κοζάνης και Βοΐου, προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες κι έτσι «να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο». Πρόσθεσε δε, ότι τρεις φορές το 24ωρο, ο διαχειριστής του έξυπνου κάδου θα λαμβάνει από μακριά πληροφορίες για την κατάσταση της πληρότητάς του, και συμπλήρωσε ότι από κάποιες δοκιμές που ήδη έγιναν, έχει σιγουρευτεί ότι τα ήδη υπάρχοντα οχήματα συγκομιδής που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι «μπορούν να τον σηκώσουν και να τον αδειάσουν».

Τα χαρακτηριστικά, η καινοτομία και η χρήση της τεχνολογίας

Στον «Smartbin», όπως εξήγησε ο κ. Δασυγένης, υπάρχει ένας αριθμός αισθητήρων για τη μέτρηση της απόστασης από την επιφάνεια των απορριμμάτων, υπολογίζοντας έτσι τη μέση στάθμη. «Έτσι θα γνωρίζουμε σε πιο ύψος βρίσκονται τα απορρίμματα», σχολίασε και πρόσθεσε πως «οι αισθητήρες είναι εντοιχισμένοι στον κάδο ώστε να αποφευχθούν

φαινόμενα βανδαλισμού και κλοπής».

Οι αισθητήρες, σύμφωνα με τον κ. Δασυγένη, συνδέονται ενσύρματα με την πλακέτα του μικροεπεξεργαστή, ο οποίος βρίσκεται σε σημείο χωνευτό στο κάδο, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός και να μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με ειδικό κλειδί. Τα καλώδια σύνδεσης οδεύουν ανάμεσα από τα επίπεδα του κάδου. Έτσι, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η ομάδα υλοποίησης του έργου εξασφάλισε την παροχή δυνατότητας «να γνωρίζουμε τη θέση του κάδου, το ποσοστό πληρότητάς του καθώς και την θερμοκρασία του, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας».

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διευκρίνισε ακόμη ότι τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε βάθος χρόνου, θα επιτρέπουν στον οργανισμό που θα διαχειρίζεται τους κάδους να εξάγει συμπεράσματα ως προς το επίπεδο των σκουπιδιών της περιοχής, την πληρότητα των κάδων για τις απομακρυσμένες τοποθεσίες, τη διάρκεια ζωής των κάδων και πολλά άλλα, που θα εξαχθούν από τις τεχνικές ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων «big data».

Για την κατασκευή των «SmartBin», η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνεργάστηκε με την εταιρεία Sertech Τεχνική Κατασκευαστική E.E και όπως γνωστοποίησε ο επίκουρος καθηγητής, «τους επόμενους μήνες θα γίνει η πρώτη προσπάθεια μαζικής παραγωγής, η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τους 150 κάδους το πρώτο εξάμηνο».

Διευκρίνισε δε, ότι «με μια επένδυση ως και 1 εκατ. ευρώ, θα καταστεί εφικτή η αυτοματοποίηση κάποιων σταδίων κατασκευής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά και η δυναμικότητα κατασκευής των έξυπνων κάδων».

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης & καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», ολοκληρώνεται στις 16 Οκτωβρίου φέτος και είναι προϋπολογισμού 298.325,00 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Έλενα Αλεξιάδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Βόλος: Βρέθηκε σορός άνδρα στη θάλασσα – Ανήκει στον 40χρονο που χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του

Στον 40χρονο που είχε χτυπήσει με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στο κεφάλι στον Βόλο, φαίνεται ότι ανήκει η σορός άνδρα που εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα, το πρωί της Πέμπτης (19.9.24).

Η σορός εντοπίστηκε στα Πευκάκια Βόλου και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στον 40χρονο που πριν από λίγες ημέρες είχε χτυπήσει με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στο κεφάλι.

Άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή και περισυνέλεξαν τη σορό την αποία διασώστες του ΕΚΑΒ, παρέλαβαν και μετέφεραν στο “Αχιλλοπούλειο” Νοσοκομείο Βόλου.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ στο σημείο έσπευσε και η σήμανση.

Η επίθεση είχε σημειωθεί το πρωί της Τρίτης (17.09.2024) και από τότε ο δράστης παρέμενε άφαντος. Σύμφωνα το σάιτ gegonota.news, κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα βρέθηκε το μηχανάκι του 40χρονου, με το οποίο είχε εξαφανιστεί και όλα δείχνουν πως ο δράστης της επίθεσης έδωσε τέλος στην ζωή του με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Ο 40χρονος φέρεται να πήδηξε στον γκρεμό με το μηχανάκι του προκειμένου με αυτό να αυτοκτονήσει.

Ο 69χρονος πατέρας του εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης (17.09.2024) γιος και πατέρας μάλωσαν, ο γιος πήρε το ψαροντούφεκο που είχε μπροστά μονό καμάκι και έριξε στον πατέρα του στο στήθος. Ο 40χρονος, μάλιστα, κατάφερε και έβγαλε το καμάκι, όπλισε ξανά το ψαροντούφεκο, έριξε και δεύτερη βολή, πετυχαίνοντας τον πατέρα του πίσω από το αυτί, με αποτέλεσμα το καμάκι να βγει από την άλλη πλευρά του κρανίου.

Στο σπίτι πήγε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο, ενώ ο άνδρας είχε τις αισθήσεις του, επαφή με το περιβάλλον, μιλούσε και αντιλαμβανόταν τα πάντα. Ο 69χρονος από τον Βόλο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να του αφαιρέσουν το καμάκι από το κεφάλι. Από τότε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση.

NEWSIT

Στον 40χρονο που χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στον Βόλο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στη θάλασσα

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Προβλήματα στην Καλαμπάκα και σε χωριά του Δήμου Μετεώρων

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει στην Καλαμπάκα και στο Δήμο Μετεώρων η κακοκαιρία που πλήττει με ισχυρές βροχές τις τελευταίες ώρες αρκετές περιοχές της χώρας.

Το κύμα κακοκαιρίας σάρωσε νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη (18.09.24) την πόλη της Καλαμπάκας, όπου ισχυρές βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν πολλά φερτά υλικά στους δρόμους της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή καταγράφηκε μεγάλο ύψος βροχής, που προκάλεσε την πτώση ενός βράχου.

Επίσης, στο χωριό Σκεπάρι έχει αποκοπεί κομμάτι του κεντρικού δρόμου ενώ και κοντά στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή.

Η καταγραφή των προβλημάτων συνεχίζεται από τον Δήμο Μετεώρων.

NEWSIT

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Καλαμπάκα και σε χωριά του Δήμου Μετεώρων

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Πατέρας ξυλοκόπησε γυμνασιάρχη και οι μαθητές του έκαναν κατάληψη για να του συμπαρασταθούν

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 19ου Γυμνασίου στην Πάτρα μετά τον ξυλοδαρμό του γυμνασιάρχη τους από πατέρα συμμαθητή τους χθες Τρίτη (17.09.2024).

Νέες διαστάσεις πήρε η υπόθεση ξυλοδαρμού του γυμνασιάρχη στην Πάτρα καθώς οι μαθητές του σχολείου που έκαναν κατάληψη, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για το απίστευτο επεισόδιο βίας.

Η κίνηση των εφήβων προκαλεί συγκίνηση, μιας και δεν είναι συχνό φαινόμενο οι μαθητές να υποστηρίζουν με τέτοιο τρόπο τους καθηγητές τους.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση έγινε χθες όταν ο γιος του δράστη διαπληκτίστηκε με συμμαθητή του. Τότε η μητέρα του πρώτου έφτασε στο σχολείο για να μιλήσει με τον γυμνασιάρχη αλλά φαίνεται πως δεν έμεινε ικανοποιημένη, σύμφωνα με το tempo24.

Τότε ο πατέρας του παιδιού πήγε στο σχολείο και επιτέθηκε στον γυμνασιάρχη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τον ξυλοδαρμό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας καταδίκασε έντονα την επίθεση, τόσο λεκτική όσο και σωματική, προς τον Διευθυντή. Τονίζεται ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και είναι πλήγμα κατά της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωση του Δ.Σ. υπογραμμίζεται ότι τέτοιες επιθέσεις αντικατοπτρίζουν την κρίση αξιών και θεσμών που αντιμετωπίζει η κοινωνία και οδηγούν στην περαιτέρω υποτίμηση του ρόλου των εκπαιδευτικών. Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, παρότι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες.

Πηγή: Tempo24

NEWSIT

Πατέρας ξυλοκόπησε γυμνασιάρχη στην Πάτρα και οι μαθητές του έκαναν κατάληψη για να του συμπαρασταθούν

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ