Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Προδοσία», «Άνευ όρων παράδοση»: Ένταση, κατηγορίες και οξύτατες αντιπαραθέσεις στην ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν υπεραμύνθηκε της αποχώρησης από το Αφγανιστάν

«Καταστροφή». «Προδοσία». «Άνευ όρων παράδοση» στους Ταλιμπάν.
Τα “πυρά” ήταν αναμενόμενα, δεδομένης της κλιμάκωσης των αλληλοκατηγοριών και του πινγκ πονγκ ευθυνών για το χαοτικό τέλος της 20ετούς αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.
Και χθες αυτό εκδηλώθηκε στην γεμάτη ένταση ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνεδρίασε με αντικείμενο συζήτησης την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Με μια πιο σθεναρή και αυστηρή στάση από ό,τι είχε δείξει μέχρι τώρα, ο συνήθως προσηνής υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αντέκρουσε τις κατηγορίες για έλλειψη προετοιμασίας που διατυπώθηκαν ακόμη και μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Και αντεπιτέθηκε κατηγορώντας ως επι το πλέιστον τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Κληρονομήσαμε μια προθεσμία, δεν κληρονομήσαμε ένα σχέδιο», είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στην Επιτροπή.
Συνέχισε λέγοντας ότι όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2021, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να «τερματίσει τον πόλεμο ή να ξεκινήσει μια κλιμάκωση».
Επισήμανε επανειλημμένα ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης με τους Ταλιμπάν και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εξέτασε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας λόγω των απειλών από το ισλαμιστικό κίνημα να ξαναξεκινήσει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Αμερικανών.
«Οι Ταλιμπάν ήταν στρατιωτικά ισχυρότεροι από ποτέ» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που είχαν πυροδοτήσει τη δυτική επέμβαση, ενώ ο αμερικανικός στρατός δεν είχε ποτέ τόσο λίγους άνδρες στην αφγανική επικράτεια».
Η συμφωνία που σύναψαν η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ταλιμπάν, έκανε θέσφατο την ολική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν – και επέτρεψε την απελευθέρωση 5.000 ανταρτών.
Από καιρό αποφασισμένος να τερματίσει τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ – Ταλιμπάν για ολική αποχώρηση που ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του. Αλλά και χωρίς αυτήν τη συμφωνία, δεν θα είχε «γίνει κατ ‘ανάγκη σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα» ούτε «με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε ο Μπλίνκεν.
Εάν η απεμπλοκή από το Αφγανιστάν είχε τη στήριξη μεγάλου μέρους της αμερικανικής πολιτικής τάξης, η εφαρμογή αυτής της απεμπλοκής επικρίνεται από όλες τις πλευρές.
Επειδή η αποχώρηση μετατράπηκε σε σενάριο καταστροφής: οι Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία πριν από 20 χρόνια, την ανέκτησαν ακόμη και πριν φύγει ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από την Καμπούλ.
«Ήμασταν προετοιμασμένοι»
Υπό βιασύνη, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια γιγαντιαία επιχείρηση αερογέφυρας για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους και Αφγανούς που ήταν σε κίνδυνο από αντίποινα από τους ισλαμιστές νέους κυρίαρχους της χώρας. Και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια τζιχαντιστική επίθεση με στόχο αυτή την επιχείρηση.
«Ο πρόεδρος αρνήθηκε να ακούσει τους ίδιους του στρατηγούς του και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι τον είχαν προειδοποιήσει ακριβώς για το τι θα συνέβαινε κατά την αποχώρησή μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, καταγγέλλοντας μια «οδυνηρή καταστροφή» και μια «άνευ όρων παράδοση στους Ταλιμπάν».
Κατηγόρησε το δίδυμο Μπάιντεν-Μπλίνκεν ότι «αθέτησε την υπόσχεση» να μην αφήσει πίσω κανέναν Αμερικανό.
«Κατηγορείτε τους πάντες για αυτήν την καταστροφή, εκτός από τους εαυτούς σας και τους Ταλιμπάν», συνέχισε σε οξύτατους τόνους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Μιούσερ.
Ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί παρέμειναν σιωπηλοί και συνεχίζουν από τον Αύγουστο να μην εκφράζουν δημόσια επικρίσεις για την χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι Ρεπουμπλικάνοι ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ακροαματική διαδικασία για περισσότερο από πέντε ώρες, με ορισμένους να φτάνουν στο σημείο να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.
«Παραποιήσατε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών», φώναξε ο Μπράιαν Μάστ σε αρκετές περιπτώσεις, κραδαίνοντας τις φωτογραφίες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στα τέλη Αυγούστου στην Καμπούλ.
«Αυτό που είπατε είναι τελείως λάθος», απάντησε ο Μπλίνκεν, ο οποίος έχασε για λίγο τη συνήθη ψυχραιμία του όταν ο βουλευτής Ρόνι Τζάκσον τον κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύτηκε τους θανάτους αυτών των πεζοναυτών.
«Έχω επίγνωση», απάντησε επίσης σε έναν βουλευτή που τον κατηγόρησε για «προδοσία». «Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο», φώναξε, φανερά εκνευρισμένος.
«Ο αμερικανικός λαός δεν του αρέσει να χάνει, ειδικά όχι από τους τρομοκράτες. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ ΜακΚόλ.
Ο ίδιος ρώτησε γιατί δεν διατηρήθηκε ο έλεγχος της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ και γιατί η κυβέρνηση δεν κατέληξε σε συμφωνίες παρακολούθησης και αντιτρομοκρατίας με γειτονικές χώρες.
«Αυτή είναι μια απειλή εθνικής ασφάλειας καθώς η Κίνα αρχίζει να αυξάνει την παρουσία της. Από όσο γνωρίζω, αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Μπαγκράμ», δήλωσε ο ΜακΚολ.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ενεργά για τον εντοπισμό απειλών.
Οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς που διατρέχουν κίνδυνο και βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν και επιθυμούν να φύγουν, αλλά χαρακτήρισαν την αποχώρηση αναγκαία, αν και επώδυνη, μετά από δύο δεκαετίες.
«Θα ήθελα να ακούσω πώς ακριβώς μοιάζει μια ομαλή αποχώρηση από έναν ασυμμάζευτο χαοτικό 20χρονο πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Μικς.
Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι «ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες αναλύσεις δεν προέβλεπαν την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων».
Αλλά «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να παραμέναμε περισσότερο χρονικό διάστημα θα είχε κάνει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πιο ανθεκτικές ή αυτοσυντηρούμενες».
«Ωστόσο, είχαμε προετοιμαστεί για πολυάριθμα σενάρια», τα οποία είπε ότι επέτρεψαν τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν 124.000 ανθρώπων.
Αυτό είναι το αδύναμο σημείο του Άντονι Μπλίνεκν, που κατηγορείται ότι δεν έκανε αρκετά τους μήνες πριν την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, για να απομακρύνει Αμερικανούς υπηκόους και Αφγανούς που συνεργάζονταν με τις αμερικανικές δυνάμεις.
Και για αυτό, ο υπουργός είπε ότι ξαναξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης ειδικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε διερμηνείς και άλλους Αφγανούς συνεργάτες των ΗΠΑ, που βρίσκονταν «σε αδιέξοδο» από την κυβέρνηση Τραμπ. Αλλά αυτή η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία παρέμεινε εξαιρετικά αργή μέχρι το τελικό πρόγραμμα διάσωσης.
Μετά την χθεσινή του κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρώτη αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αιρετούς αξιωματούχους μετά την πτώση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται να καταθέσει αργότερα σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
ΓΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Ανατροπή με τη μυστηριώδη εξαφάνιση 31χρονης στο Λος Άντζελες: Το έσκασε μόνη της – Ο πατέρας της αυτοκτόνησε κατά τις έρευνες

Ανατροπή με τη μυστηριώδη εξαφάνιση 31χρονης στο Λος Άντζελες: Το έσκασε μόνη της – Ο πατέρας της αυτοκτόνησε κατά τις έρευνες

AP Photo/ Damian Dovarganes

Απρόβλεπτη τροπή πήρε η υπόθεση εξαφάνισης μιας 31χρονης στο Λος Άντζελες, καθώς οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση ανακοίνωσαν ότι εξαφανίστηκε οικειοθελώς.

Η 31χρονη Hannah Kobayashi εξαφανίστηκε μυστηριωδώς αφότου το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο LAX, στο Λος Άντζελες.

Τώρα, η νεαρή «πιάστηκε» από κάμερες ασφαλείας να περνάει στο Μεξικό τέσσερις ημέρες μετά την προσγείωσή της στις ΗΠΑ και μία ημέρα μετά την τελευταία φορά που την είδαν, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα (02.12.2024).

Πλάνα από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δείχνουν την 31χρονη φωτογράφο να διασχίζει τα νότια σύνορα με τα πόδια στις 12 Νοεμβρίου κοντά στην Τιχουάνα γύρω στις 12:15 μ.μ., ανέφερε η αστυνομία του Λος Άντζελες.

«Ήταν μόνη της, με τις αποσκευές της και φαινόταν σώα και αβλαβής», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες Τζιμ ΜακΝτόνελ. «Προς το παρόν η υπόθεση της Κομπαγιάσι έχει χαρακτηριστεί ως οικειοθελή εξαφάνιση».

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πέταξε το τηλέφωνό της σε κάποιο σημείο αφού έφτασε στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες στις 8 Νοεμβρίου.

Ο McDonnell τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Kobayashi είναι θύμα trafficking ή οποιουδήποτε εγκλήματος.

«Επιπλέον οι ερευνητές σημείωσαν ότι πριν αναχωρήσει από το Μάουι, η Κομπαγιάσι εξέφρασε την επιθυμία να απομακρυνθεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα», είπε.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία της κ. Kobayashi και την καλούμε να επικοινωνήσει με την οικογένειά της, τις αστυνομικές αρχές ή το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ για να μας ενημερώσει ότι είναι ασφαλής».

Η αστυνομία επανέλαβε ότι έχασε σκόπιμα την πτήση ανταπόκρισης από το Λος Άντζελες προς τον προορισμό της, τη Νέα Υόρκη, για άγνωστους λόγους, αν και η οικογένειά της το αμφισβήτησε νωρίτερα τη Δευτέρα.

Μετά την εξαφάνισή της, η οικογένειά της σε συνεργασία με τις αρχές, έστησαν μια συντονισμένη έρευνα στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της οποίας ο πατέρας της έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του.

NEWSIT

Ανατροπή με τη μυστηριώδη εξαφάνιση 31χρονης στο Λος Άντζελες: Το έσκασε μόνη της – Ο πατέρας της αυτοκτόνησε κατά τις έρευνες

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 12 νεκροί από επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι από αυτούς στην Μπέιτ Λάχια στο βόρειο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με γιατρούς, ενώ εξέδωσε νέες εντολές για την απομάκρυνση κατοίκων από το νότιο τμήμα του θύλακα.

Σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά πληγμάτων στην Μπέιτ Λάχια –μια από τις δύο πόλεις στις οποίες επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός από τον Οκτώβριο– ενώ άλλοι 4 σκοτώθηκαν σε διάφορα μέρη της Πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους βόρειων συνοικιών της Χαν Γιούνις, πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επικαλούμενος τη ρίψη ρουκετών από μαχητές από αυτές τις περιοχές. Οι εντολές προκάλεσαν την εσπευσμένη έξοδο οικογενειών, κυρίως πριν από την αυγή, προς δυσμάς.

“Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε την περιοχή αμέσως και να μεταφερθείτε στην ανθρωπιστική ζώνη”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και του ΟΗΕ δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, κάποιοι για έως και 10 φορές από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το περασμένο έτος.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την στρατιωτική του επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση μαχητών παλαιστινιακών οργανώσεων υπό τη Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου του 2023, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και συνελήφθησαν όμηροι πάνω από 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχουν σκοτωθεί πάνω από 44.400 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί πολλοί άλλοι, ενώ μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

ΣΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη

Το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε υπερ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά ρωτήθηκαν 4280 ενήλικες σε όλη την επικράτεια. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;

 

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

 

Ως γνωστόν, η Ελληνική με την Βρετανική πλευρά βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι Βρετανοί δεν δέχονται ότι μας ανήκουν και εμείς δεν δεχόμαστε να τα πάρουμε με μορφή δανείου.

Ως επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με την μορφή Παρακαταθήκης. Δηλαδή οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Ελληνική πλευρά συζητάει το θέμα βασικά με το Βρετανικό Μουσείο που είναι και το καθ ύλην αρμόδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να το θέσει αύριο στον Βρετανό ομόλογό του στην συνάντηση που θα έχουν το πρωί στην Ντάουνιγκ Στριτ. Ο Σερ Κιρ Στάρμερ έχει πει εδώ και καιρό πως δεν προτίθεται να φέρει εμπόδια αν τελικά υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με το Βρετανικό Μουσείο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ