Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Γιαχία Σινουάρ: Πέταξε ξύλο στο drone που τον εντόπισε – Φορούσε αλεξίσφαιρο και είχε πάνω του 9.900 ευρώ

Γιαχία Σινουάρ: Πέταξε ξύλο στο drone που τον εντόπισε – Φορούσε αλεξίσφαιρο και είχε πάνω του 9.900 ευρώ

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, μετά από τακτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.

Η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ αποτελεί ένα συνταρακτικό χτύπημα και μία στρατηγική ήττα, για τη Χαμάς που μένει, μετά τη Χεζμπολάχ, και αυτή, χωρίς ηγέτη. Για το Ισραήλ, ωστόσο, φαίνεται πως τίποτε ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Την ίδια στιγμή νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο που «εξουδετερώθηκε» ο Σινουάρ.

Ένα ισραηλινό drone εντόπισε τον επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την ώρα που βρισκόταν τραυματισμένος και καθισμένος σε πολυθρόνα, καλυμμένος από σκόνη, στα ερείπια κτηρίου στη νότια Γάζα, σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές. Την ώρα που το drone πετούσε κοντά του, ο Σινουάρ φαίνεται να του ρίχνει ένα ξύλο.

Έπειτα από εντατικό ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, τα ισραηλινά στρατεύματα που σκότωσαν τον Σινουάρ στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών την Τετάρτη (16.10.24) αρχικά δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτός ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της χώρας τους.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών περιόριζαν σταδιακά την περιοχή στην οποία θα μπορούσε να δραστηριοποιείται ο Σινουάρ, επεσήμανε ο στρατός χθες, Πέμπτη, αφού επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του μετά τη λήψη γενετικού υλικού, δακτυλικών αποτυπωμάτων και μέσω των οδοντιατρικών αρχείων.

Όμως αντίθετα με άλλα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης που φονεύθηκαν από το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στις 13 Ιουλίου, η επιχείρηση στην οποία έπεσε νεκρός ο Σινουάρ δεν ήταν ένα σχεδιασμένο ή στοχευμένο πλήγμα εναντίον του.

Ο επικεφαλής της Χαμάς εντοπίστηκε από στρατιώτες του πεζικού της ταξιαρχίας Μπισλάχ, μία μονάδα στην οποία συνήθως εκπαιδεύονται μελλοντικοί διοικητές του στρατού. Οι στρατιώτες ερευνούσαν περιοχή στην Ταλ ελ Σούλταν στη νότια Γάζα την Τετάρτη, όπου πίστευαν ότι βρίσκονταν ανώτερα στελέχη της Χαμάς.

Τα ισραηλινά στρατεύματα είδαν τρεις μαχητές να κινούνται μεταξύ κτηρίων και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανταλλαγή πυρών. Ο Σινουάρ κατέφυγε σε ένα κατεστραμμένο κτήριο.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, άρματα μάχη έβαλαν εναντίον του κτηρίου, ενώ εκτοξεύθηκε και πύραυλος.

Χθες ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που τράβηξε drone, το οποίο δείχνει τον Σινουάρ, σοβαρά τραυματισμένο στο χέρι, να κάθεται σε μία πολυθρόνα, το πρόσωπό του μισοκαλυμμένο από ένα μαντήλι. Στο βίντεο φαίνεται να ρίχνει ένα ξύλο προς το drone.

 

Σε εκείνο το στάδιο ο Σινουάρ είχε ταυτοποιηθεί απλώς ως ένας μαχητής, όπως δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες πλησίασαν το πτώμα του, είδαν ότι κρατούσε όπλο, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε στην κατοχή του 40.000 σέκελ (περίπου 9.900 ευρώ).

«Προσπάθησε να διαφύγει, αλλά οι δυνάμεις μας τον εξουδετέρωσαν», είπε ο Χαγκάρι.

«Οι δεκάδες επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις τον τελευταίο χρόνο και τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή όπου εξουδετερώθηκε, είχαν περιορίσει τις κινήσεις του Γιαχία Σινουάρ», επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της Χαμάς φαίνεται ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τηλέφωνα ή άλλον εξοπλισμό επικοινωνίας που θα επέτρεπε στις ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών να τον εντοπίσουν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Σινουάρ κρυβόταν στο τεράστιο δίκτυο τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, δήλωσε ότι λόγω των επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του, ο Σινουάρ είχε αναγκαστεί τον τελευταίο χρόνο «να ενεργεί σαν φυγάς, με αποτέλεσμα να αλλάζει πολλές φορές κρησφύγετο».

Θρίλερ με τους ομήρους

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο Σινουάρ χρησιμοποιούσε τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα σαν ανθρώπινη ασπίδα για να προστατευθεί από τις επιθέσεις.

Όμως στο σημείο όπου τελικά παγιδεύτηκε και σκοτώθηκε την Τετάρτη δεν βρέθηκαν να υπάρχουν κοντά του όμηροι, αν και ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δείγματα του DNA του εντοπίστηκαν σε τούνελ μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όπου στα τέλη Αυγούστου είχαν εκτελεστεί έξι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

NEWSIT

Γιαχία Σινουάρ: Πέταξε ξύλο στο drone που τον εντόπισε – Φορούσε αλεξίσφαιρο και είχε πάνω του 9.900 ευρώ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Ντ. Τραμπ: Το Ισραήλ δέχεται να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός 60 ημερών στη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «δέχτηκε» να οριστικοποιήσει τους όρους για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός δύο μηνών με τη Χαμάς, απαιτώντας να την αποδεχτεί και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, εν μέσω εντατικοποίησης των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος μαίνεται επί σχεδόν 21 μήνες κι η ανθρωπιστική κατάσταση για τον πληθυσμό γίνεται ολοένα πιο καταστροφική.

«Το Ισραήλ συμφώνησε στις απαραίτητες προϋποθέσεις για να οριστικοποιηθεί κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεργαστούμε με όλα τα μέρη για να τερματιστεί ο πόλεμος», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social, έπειτα από συνάντηση αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «παραγωγική».

Απαίτησε ταυτόχρονα η Χαμάς να αποδεχθεί την «τελική» πρόταση, κατ’ αυτόν, διευκρινίζοντας πως θα της μεταφερθεί μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου, χωρών που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ελπίζω, για το καλό της Μέσης Ανατολής, η Χαμάς να δεχτεί αυτή τη συμφωνία, διότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί – δεν θα γίνει παρά χειρότερη», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πληκτρολογώντας αυτές τις τελευταίες πέντε λέξεις με κεφαλαία, όπως συνηθίζει για έμφαση.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο κάποια αντίδραση από τη Χαμάς.

«Είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση, αν οδηγεί στο τέλος του πολέμου», δήλωνε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Τάχερ αλ Νούνου, νωρίτερα χθες, πριν από την τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχτεί την ερχόμενη εβδομάδα τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον. Ανήγγειλε πως θα είναι «αυστηρός» μαζί του για να εξασφαλιστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ βρισκόταν χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα για συναντήσεις με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο.

Κάτοικοι της Γάζας αφηγούνται ότι τα πυρά και οι εκρήξεις ακούγονται σχεδόν ασταμάτητα στον θύλακο.

«Έχω την εντύπωση ότι ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις σφαγές στο πεδίο όταν τίθεται ζήτημα για διαπραγματεύσεις ή κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ρααφάτ Χάλες, 39 ετών.

Κρύβεται όταν άρματα μάχης του Ισραήλ, συχνά συνοδευόμενα από μηχανήματα έργου, κάνουν περιπολίες στη συνοικία Σουτζάια, στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας. «Φεύγουμε όταν πλησιάζουν άρματα μάχης κι επιστρέφουμε αφού φύγουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος παντού», εξήγησε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως η αεροπορία του έπληξε σε 24 ώρες «πάνω από 140 τρομοκρατικούς στόχους» για να «υποστηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις» και κατέστρεψε σήραγγες μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων που χρησιμοποιούσαν κατ’ αυτόν μαχητές της Χαμάς.

Τόνισε ακόμη πως τις τελευταίες ημέρες «επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε νέους τομείς της Λωρίδας της Γάζας».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τη στρατιωτική κλιμάκωση.

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον 26 νεκρούς χθες Τρίτη στις αεροπορικές επιδρομές ή από πυρά του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αυτών 16 ανθρώπων που περίμεναν να ανοίξει κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι άνδρες του άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά για να απομακρυνθούν ύποπτοι προσθέτοντας πως δεν έχει ενημερωθεί για τραυματισμούς εξαιτίας των πυρών αυτών.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το AFP σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.

Σχεδόν 170 διεθνείς ΜΚΟ κάλεσαν χθες να τερματιστεί το νέο σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, που χειρίζεται από τα τέλη Μαΐου το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση υποστηριζόμενος από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε παιδιά, καθώς ασθένειες εξαπλώνονται εν μέσω των καταστροφικών συνθηκών και της έλλειψης μέσων στα νοσοκομεία στον θύλακο.

Έναυσμα του πολέμου ήταν έφοδος της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, ωστόσο τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.640 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αποκλείει ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο Αμπάς Αραγτσί, απέκλεισε χθες Δευτέρα την ταχεία επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του επαναλαμβάνοντας πως η Τεχεράνη θέλει να έχει εκ των προτέρων εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον πως δεν θα εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Δεν νομίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν τόσο γρήγορα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί ερωτηθείς από το CBS για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον οποίο οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν από αυτή την εβδομάδα.

«Προκειμένου να αποφασίσουμε να εμπλακούμε ξανά (σε διαπραγματεύσεις), χρειάζεται πρώτα να είμαστε βέβαιοι πως η Αμερική δεν θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο εξαπολύοντας επίθεση εν μέσω των συνομιλιών», εξήγησε ο κ. Αραγτσί.

«Θα χρειαστούμε χρόνο», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πόρτες της διπλωματίας δεν κλείνουν ποτέ».

Ο κ. Αραγτσί ερωτήθηκε επίσης για την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι πως το Ιράν διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες για να αρχίσει να εμπλουτίζει εκ νέου ουράνιο μέσα σε «μερικούς μήνες».

«Δεν μπορεί κάποιος να αφανίσει την τεχνολογία και την επιστήμη του εμπλουτισμού με βομβαρδισμούς», απάντησε ο ιρανός ΥΠΕΞ. «Αν έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε ξανά στον τομέα αυτόν, και η βούληση υπάρχει, μπορούμε γρήγορα να επισκευάσουμε τις ζημιές και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν συμφωνήσει ούτε για την «ημερομηνία», ούτε για τον «τρόπο» που θα ξαναρχίσουν συνομιλίες – οι δυο χώρες, σημειωτέον, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

«Θέλουμε απάντηση στο εξής ερώτημα: θα γίνουμε μάρτυρες νέας επίθεσης ενόσω θα συμμετέχουμε σε διάλογο;», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση τους» γι’ αυτό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες πως «δεν πρόσφερε τίποτα» στο Ιράν και «δεν του μιλάει», μερικές ημέρες αφού διεμήνυσε πως δεν θα δίσταζε να διατάξει να βομβαρδιστεί εκ νέου η χώρα, αν θεωρήσει πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται επί δεκαετίες πως έχει σκοπό.

«Δεν προσφέρω ΤΙΠΟΤΑ στο Ιράν, αντίθετα με τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα, που τους έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, επισήμως του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ), τόνισε ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους μέσω Truth Social.

«Δεν μιλάω καν μαζί τους (σ.σ. με τους Ιρανούς) αφότου ΑΦΑΝΙΣΑΜΕ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου αεροπορικούς βομβαρδισμούς εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και κορυφαίους επιστήμονες του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως σκοπός του πολέμου αυτού ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που διαψεύδει πως επιδίωξε ποτέ η ηγεσία της χώρας, επιμένοντας ωστόσο να διατρανώνει πως είναι «νόμιμο» δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Ο πόλεμος αυτός 12 ημερών τερματίστηκε την 24η Ιουνίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, δυο μέρες μετά την απόφασή του αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πλήξουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως «χωρίς καμιά αμφιβολία» θα δώσει διαταγή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει σε νέους βομβαρδισμούς σε περίπτωση που το Ιράν αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο που θα του επέτρεπε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί επέμεινε χθες πως είναι δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο κατά το 60% για την παραγωγή ενέργειας.

«Το επίπεδο μπορεί να συζητηθεί, η δυναμικότητα μπορεί να συζητηθεί, αλλά το να μας λέτε (…) πως θέλετε να έχουμε μηδέν εμπλουτισμό, κι αν δεν συμφωνήσουμε θα μας βομβαρδίσετε, αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας», τόνισε ο υφυπουργός.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΑ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ

Υπηρεσία άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς ή από πυρά του ισραηλινού στρατού στον θύλακο, όπου ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από 20 μήνες έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές κι έχει ωθήσει τον πληθυσμό στα όρια του λιμού, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η πολιτική προστασία ανέφερε ακόμη πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Μας βομβάρδισαν ενώ κοιμόμασταν. Δεν κάναμε ποτέ τίποτα κακό. Τα δυο παιδιά μου είναι νεκρά, τα άλλα νοσηλεύονται στην εντατική», είπε πολύ ταραγμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμάν Αμπού Μαρούφ έπειτα από επιδρομή που έπληξε σκηνές εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (νότια).

Μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, θύματα μεταφέρθηκαν με οχήματα συγγενών και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με πλάνα του AFP.

Εκεί, πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικούς νεκρικούς σάκους είχαν αφεθεί ακόμα και στο έδαφος. Μητέρα χάιδευε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού τους. Έξω από το νοσοκομείο, πολίτες προσεύχονταν για τους νεκρούς τους.

«Πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν εδώ απανθρακωμένα και τραυματίες έχουν βαριά εγκαύματα», δήλωσε ιατρική πηγή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές στον καταυλισμό αλ Μαουάσι.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του θυλάκου δεκάδες «μάρτυρες», ανάμεσά τους «γυναίκες και παιδιά, έπειτα από επιδρομές των δυνάμεων κατοχής».

Ανάμεσά τους ήταν πέντε θύματα από τον καταυλισμό αλ Μαουάσι και «δυο παιδιά της οικογένειας Αζάμ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον σπιτιού στην πόλη της Γάζας» (βόρεια), διευκρίνισε.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.

«Ακούσαμε τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Άμπντελ Ραχμάν Αζάμ, συγγενής. «Οι κραυγές των παιδιών και των γυναικών δεν σταματούσαν. Έπληξαν σπίτι με πύραυλο χωρίς καμιά προειδοποίηση».

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Μπασάλ -κατ’ άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 11-, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που πήγαιναν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά εν μέρει, στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Μάιο που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία νέου μηχανισμού βοήθειας, στον οποίο πρωτοστατεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όμως οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα κέντρα του στα οποία διανέμονται τρόφιμα αφότου άρχισε να επιχειρεί στα τέλη Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταγγείλει το νέο «στρατιωτικοποιημένο» μηχανισμό διανομής βοήθειας ο οποίος «σκοτώνει κόσμο».

Το GHF, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό μέσα στα κέντρα του και κατηγορεί τη Χαμάς πως προσπαθεί να το εμποδίσει. Διατείνεται πως 12 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν «βασανιστεί». Καταγγέλλει επίσης πως η Χαμάς στέλνει «μαχητές κοντά σε ανθρωπιστικές ζώνες».

Το Ισραήλ εκτιμάται πως εννοεί να χρησιμοποιήσει το GHF ώστε να παρακάμψει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε, όπως διατείνεται, να μη φθάνει βοήθεια στη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για τους χθεσινούς θανάτους, ανέφερε πως δεν θα σχολιάσει και θύμισε πως διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απώλεια σε μάχη στον βορρά 20χρονου υπαξιωματικού του. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, ο νεαρός ήταν εκτός από ισραηλινός και βρετανός υπήκοος.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «φέρει τους ομήρους πίσω και να εξαρθρώσει τη Χαμάς», κίνημα που ορκίστηκε να αφανίσει και να διώξει από τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Έχει επίσης αναγγείλει πως θα πάρει τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς -την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ- από το 2007.

Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.500 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Παρά τη συνέχιση των καθημερινών πολύνεκρων ισραηλινών επιχειρήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέμενε να κλειστεί συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, πιθανόν αυτή την εβδομάδα όπως είπε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ