Μια νησίδα γης, στην άκρη του Αιγαίου, τον «Αη Γιώργη της θάλασσας», όπως την έχουν ονομάσει οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελλόριζου, λόγω του μικρού εξωκλησιού που βρίσκεται πάνω της, αποτέλεσε το σκηνικό για την παρουσίαση, υπό μορφή θεατρικού αναλόγιου, της τελευταίας έκδοσης του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), με τίτλο «Η άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, που φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ μετέφεραν με βάρκες τους καλεσμένους της εκδήλωσης στο ιδιαίτερα γραφικό νησάκι του Αη Γιώργη, που απέχει ελάχιστα ναυτικά μίλια από τα απέναντι τουρκικά παράλια του Κας (τη φημισμένη αρχαία Αντίφελλο). Λόγω της μικρού μεγέθους της νησιωτικής αυτής έκτασης, αλλά και των υγειονομικών μέτρων που τηρούνταν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, ήταν λιγοστοί όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση και να παρακολουθήσουν από κοντά μια ιδιαίτερη εκδήλωση, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, όπου κυριαρχούσε η μοναδικότητα της ομορφιάς του θαλασσινού τοπίου, με τον ήλιο να ρίχνει γλυκά τις τελευταίες τους αχτίδες σε αυτό το κομμάτι γης, στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η πολύτιμη συμβολή του Ηπειρώτη δασκάλου και στοχαστή
Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση μεταφέρθηκαν με λόγια και μουσική στην προεπαναστατική Ελλάδα και αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο άγνωστος σε πολλούς Ηπειρώτης δάσκαλος, συγγραφέας και στοχαστής Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης, προκειμένου να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.
Τα μέλη του κουαρτέτου εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Απόλλωνας Γραμματικόπουλος, Παναγιώτης Τζιώτης, Πάρης Αναστασιάδης και Ισίδωρος Σιδέρης) έντυσαν μουσικά το θεατρικό αναλόγιο παρουσιάζοντας έργα από τη Δωδεκανησιακή σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Η Ελληνίδα ηθοποιός Γεωργία Ανέστη και η Βρετανίδα ηθοποιός και συγγραφέας Κάρολ Ντρινγκγουότερ (Carol Drinkwater) διάβασαν κείμενα του Πολυχρονιάδη, που απευθύνονταν προς τους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων.
Το βιβλίο αποτελεί μια τετράγλωσση έκδοση, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και τουρκική γλώσσα, που επιμελήθηκαν οι: 1) Μπερτράν Μπουβιέ (Bertrand Bouvier), καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, 2) Ματέο Καμπανιόλο (Mateo Campagnolo), λέκτορας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, 3) Νικόλας Νικολούδης, διδάκτορας ιστορίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου και 4) Ειρήνη Σαρίογλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, γενική γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Καστελλορίζου.
«Χρέος και συμφέρον να στηριχθεί ο αγώνας των Ελλήνων»
Η κ. Σαρίογλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε πως το βιβλίο αυτό αποτελεί τη συνεισφορά του ΙΔΙΣΜΕ στο φετινό επετειακό εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, μαζί με μια σειρά άλλων δράσεων και εκδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αναφέρθηκε στους στόχους του ιδρύματος επισημαίνοντας ότι το όραμα των ανθρώπων του είναι να κάνουν την ιστορία το πιο αγαπητό μάθημα στα ελληνικά σχολεία.
Ο καθηγητής Mateo Campagnolο, σε άπταιστα ελληνικά, τόνισε με έμφαση ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης προσπάθησε να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο επικοινωνιακό μέσο της εποχής, λέγοντας τες πως είναι χρέος και συμφέρον τους να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση. «Χρέος τους, γιατί η Ελλάδα πρόσφερε πολλά στην πολιτισμένη Ευρώπη. Συμφέρον, γιατί το ακριτικό αυτό κράτος, που πρέπει να είναι μεγάλο και να φτάσει μέχρι την Κύπρο, θα είναι ένας εταίρος αντάξιος οικονομικά και στρατηγικά των ισχυρών κρατών της βόρειας Ευρώπης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «με τα λόγια του αυτά απεδείκνυε μια διορατικότητα προφητική». Ευχαρίστησε θερμά το ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου) και την πρώην αντιπρόεδρό του Ελένη Μολοκότου για τη πολύτιμη στήριξη που παρείχαν στην έκδοση του βιβλίου. Αναφερόμενος στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου που αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στο ακριτικό νησί, έχοντας συγκεντρώσει κινηματογραφιστές, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισήμανε ότι το φεστιβάλ αυτό «είναι η απόδειξη πως και οι έσχατοι γεωγραφικοί λίθοι της Ευρώπης, μπορούν να αντιπροσωπεύουν το πολιτιστικό κέντρο της».
Βασίλης Λωλίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ