Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τρεις σούπερ «μάχες» για την πρόκριση στα νοκ-άουτ

Η φάση των ομίλων του EURO 2024 μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία της με την 3η αγωνιστική στο 3ο και 4ο γκρουπ και τρία παιχνίδια-«φωτιά» που θα κρίνουν την πρόκριση στους «16» για 6 ομάδες. Πιο… άνετη δείχνει (θεωρητικά) η Γαλλία στον 4ο όμιλο που θα αντιμετωπίσει την Πολωνία, η οποία έχει ήδη αποκλειστεί, την ώρα που οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί θα… κονταροχτυπιούνται για τη 2η και 3η θέση. Παράλληλα, σούπερ «μάχες» έχει κι ο 3ος όμιλος (Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία), όπου όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοικτά απ’ την 1η έως την 4η θέση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ (19:00)

Στο «Olympiastadion» του Βερολίνου (19:00), η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει την Αυστρία σε ένα ματς που θα καθορίσει τις ισορροπίες και τις θέσεις στον 4ο όμιλο. Με 4 βαθμούς η Ολλανδία έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στα νοκ-άουτ ακόμη κι ως 3η, όμως απ’ την άλλη πλευρά, αν η Αυστρία ηττηθεί, θα «μπλέξει» για να μπει στους 4 καλύτερους τρίτους, ποντάροντας στον καλό συντελεστή τερμάτων που έχει.
Οι Αυστριακοί έχουν χάσει τους τελευταίους 7 αγώνες τους απέναντι στην Ολλανδία (συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών) και δεν έχουν νίκη κόντρα στους «οράνιε» από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1984.
«Συνολικά, υπήρξαν στιγμές που δεν ήμασταν στα καλύτερά μας απέναντι στη Γαλλία. Δίναμε την μπάλα σε επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν τους πιέζαμε πάντα αποτελεσματικά στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Όλοι οι επιθετικοί μας πέρασαν δύσκολα και μερικές φορές δεν είχαν την υπομονή να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, αλλά τελικά σκέφτηκα ότι ήταν ένα δίκαιο αποτέλεσμα και με το οποίο μπορούμε να… ζήσουμε» τόνισε ο προπονητής της Ολλανδίας, Ρόναλντ Κούμαν, για το πώς ανταποκρίθηκε η ομάδα του στο ματς με τους «τρικολόρ», ενώ ο τεχνικός των Αυστριακών, Ραλφ Ράγκνικ πρόσθεσε απ’ την πλευρά του: «Το θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Πολωνία μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Είδαμε ότι ορισμένοι από τους παίκτες μας “ακουμπούν” τις προσδοκίες που υπήρχαν γι’ αυτούς, γιατί όλοι μας περίμεναν να κερδίσουμε. Τώρα θέλουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο εναντίον της Ολλανδίας, αφού… επαναφορτίσουμε πλήρως τις μπαταρίες μας».
Ο Κούμαν μπορεί να υπολογίζει πλέον στα πλάνα του τον Μπράιαν Μπρομπέι που ξεπέρασε τον τραυματισμό του στο μηρό, ενώ σκέφτεται να δώσει φανέλα βασικού στον Βέχορστ. Στο όριο καρτών για την ολλανδική ομάδα είναι οι Σάουτεν και Βίρμαν.
Απ’ την άλλη πλευρά είναι αμφίβολος για τους Αυστριακούς ο Τράουνερ, λόγω ενοχλήσεων στη γάμπα, ενώ στο όριο καρτών βρίσκονται οι Αρναούτοβιτς, Μπάουμγκαρτνερ, Ντανσό, Λάιμερ, Εμβενέ, Βίμερ και Βέμπερ.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βερμπρούχεν, Ντάμφις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ, Σάουτεν, Σίμονς, Ρέιντερς, Φρίμπονγκ, Ντεπάι (Βέχορστ), Χάκπο.
ΑΥΣΤΡΙΑ: Πεντς, Πος, Ντανσό, Λίνχαρτ, Εμβενέ, Σέιβαλντ, Λάιμερ, Βίμερ, Μπάουμγκαρτνερ, Σάμπιτσερ, Γκρέγκοριτς.

Διαιτητής: Ιβάν Κρούζλιακ (Σλοβακία)


ΓΑΛΛΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ (19:00)

Την ίδια ώρα στο «Signal Iduna Park» του Ντόρτμουντ, η Γαλλία θα παίξει για την 3η αγωνιστική του 4ου ομίλου κόντρα στην Πολωνία, την πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε και μαθηματικά απ’ τη φάση των νοκ-άουτ του EURO 2024.
Η Γαλλία παραμένει αήττητη εδώ και 8 αγώνες σε ομίλους του EURO υπό τις οδηγίες του Ντιντιέ Ντεσάν (4 νίκες, 4 ισοπαλίες) και δεν έχει δεχθεί ακόμη γκολ στη Γερμανία μετά τη νίκη 1-0 επί της Αυστρίας και την ισοπαλία 0-0 με την Ολλανδία. Κι αν ο τραυματισμός του Κιλιάν Μπαπέ στη μύτη (κάταγμα) προβλημάτισε πολύ έντονα την τελευταία εβδομάδα τον πολύπειρο τεχνικό, η εξαιρετική κατάσταση του 33χρονου Ενγκολό Καντέ, ο οποίος αναδείχθηκε MVP και στα πρώτα δύο ματς των Γάλλων, του προσφέρει την ασφάλεια και τη σιγουριά που ήθελε στα χαφ των «τρικολόρ».
«Είναι σημαντικό να δείξουμε καλό πρόσωπο απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα όπως είναι η Πολωνία, για να πάρουμε τη νίκη και να τερματίσουμε στην κορυφή του ομίλου» ήταν το σχόλιο του Ντεσάν, ενώ απ’ την πλευρά του ο προπονητής των Πολωνών, Μίχαλ Πρόμπιερζ, τόνισε: «Θα παίξουμε εναντίον της Γαλλίας με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα μας. Αυτό το παιχνίδι θα είναι καλό για εμάς ως μέρος της προετοιμασίας μας για το UEFA Nations League το φθινόπωρο. Φυσικά, είμαστε απογοητευμένοι που είμαστε εκτός, αλλά δεν θα αλλάξω τη στρατηγική μου».
Παρά το γεγονός ότι έμεινε εκτός στον αγώνα με την Ολλανδία την Παρασκευή, ο Μπαπέ είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στην αρχική ενδεκάδα μετά το κάταγμα στη μύτη που υπέστη σε σύγκρουση στον ώμο του Ντανσό στον αγώνα με την Αυστρία.
Στο όριο καρτών από πλευράς Γαλλίας βρίσκονται οι Ντεμπελέ, Μπαπέ, ενώ από πλευράς Πολωνίας οι Λεβαντόφσκι, Μόντερ, Σλις, Τσέζνι.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Καντέ, Τσουαμενί, Τουράμ, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ, Μπαπέ.
ΠΟΛΩΝΙΑ: Σκορούπσκι, Μπέντναρεκ, Νταβίντοβιτς, Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Σλις, Ρόμαντσιουκ, Ζιελίνσκι, Ζαλέφσκι, Ουρμπάνσκι, Λεβαντόφσκι.

Διαιτητής: Μάρκο Γκουίντα (Ιταλία)


ΑΓΓΛΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ (22:00)

Στις 22:00, στο «RheinEnergieStadion» της Κολωνίας, η Αγγλία, μετά από μία όχι και τόσο… πειστική «εκκίνηση» στους πρώτους δύο αγώνες της στον 3ο όμιλο με τη Σερβία και τη Δανία, θα αντιμετωπίσει την τρομερά αξιόμαχη κι αξιόπιστη Σλοβενία, ψάχνοντας τη δεύτερη νίκη της στη φάση των ομίλων που θα τη φέρει στην πρώτη θέση. Απ’ την άλλη πλευρά, οι Σλοβένοι έχασαν μία τεράστια ευκαιρία στο ματς με τους Σέρβους, για να εξασφαλίσουν κατά 99% την πρόκρισή τους στα νοκ-άουτ, δεχόμενοι το γκολ της ισοφάρισης απ’ τον Γιόβιτς στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, και θέλουν ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στα «τρία λιοντάρια» για να έχουν ελπίδες.
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ εξακολουθεί να προβληματίζεται για το πώς θα πάρει περισσότερα πράγματα μέσα στο γήπεδο απ’ τους Μπέλινγχαμ και Φόντεν, οι οποίοι δείχνουν να… τρακάρουν ο ένας πάνω στο παιχνίδι του άλλου, ενώ την ίδια ώρα έχει δεχθεί σκληρή κριτική για το γεγονός πως εξακολουθεί να έχει παραγκωνισμένο τον Πάλμερ, μετά από μία τρομερή σεζόν που έκανε με τη φανέλα της Τσέλσι.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επιδόσεις μας πρέπει να βελτιωθούν, αλλά, όσον αφορά τους βαθμούς και τους στόχους, βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση με το τελευταίο EURO και είμαστε άνετα με αυτό. Χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη δομική πειθαρχία στις τοποθετήσεις μας, λίγη περισσότερη ψυχραιμία όταν βρισκόμαστε σε στιγμές μετάβασης και λίγη περισσότερη πίστη στην ποιότητα που έχουμε. Η Σλοβενία έχει ορισμένους πολύ καλούς παίκτες και είναι πολύ επικίνδυνη στην επίθεσή της» τόνισε ο Σάουθγκεϊτ, ενώ, απ’ την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Σλοβένων, Ματίας Κεκ, πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε ότι η Σερβία ήταν επικίνδυνη από στημένες φάσεις. Ίσως χάσαμε τη συγκέντρωσή μας στο τέλος, αλλά είμαι περήφανος για τους παίκτες μου και για την απίστευτη καρδιά τους. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου και στρέφουμε τις σκέψεις μας στην Αγγλία. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να προετοιμαστούμε. Οι Άγγλοι είναι ξεκάθαρα φαβορί, αλλά το ίδιο ήταν και οι Δανοί και οι Σέρβοι».
Ο τεχνικός της Αγγλίας δεν υπολογίζει για άλλο ένα ματς τον τραυματία Λουκ Σο, ενώ, απ’ την στιγμή που δεν του… βγήκε το «πείραμα» με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ στα χαφ, πιθανότατα θα δώσει φανέλα βασικού στον Γκάλαχερ. Απ’ την άλλη πλευρά, ο Σέσκο ξεπέρασε τις μικροενοχλήσεις που ένιωθε, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Έλσνικ. Στο όριο καρτών για την Αγγλία είναι ο Γκάλαχερ και για τη Σλοβενία οι Τσέλαρ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς και Βιπότνικ.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Τρίπιερ, Γκάλαχερ, Ράις, Μπέλινγχαμ, Φόντεν, Σάκα, Κέιν.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς, Έλσνικ, Τσέριν, Μλάκαρ, Σπόραρ, Σέσκο.

Διαιτητής: Κλεμέν Τουρπέν (Γαλλία).


ΔΑΝΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ (22:00)

Στις 22:00 στην «Allianz Arena» του Μονάχου η Δανία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία σε άλλο ένα καθοριστικό παιχνίδι για την πρόκριση απ’ τον 3ο όμιλο. Η Δανία «έβγαλε» πολύ καλή αντίδραση και πολύ πιο πειστική εικόνα απέναντι στην Αγγλία, ενώ οι Σέρβοι έμειναν «ζωντανοί» στη μάχη της πρόκρισης στα νοκ-άουτ, χάρις στο γκολ του Γιόβιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Σλοβενία.
Οι δύο ομάδες δεν έχουν ισοπαλία στις τελευταίες 10 αναμετρήσεις τους, έχοντας μοιραστεί τις νίκες (από 5), αν και οι Δανοί «τρέχουν» ένα πολύ καλό σερί 4 νικών απέναντι στους «πλάβι». 
«Είναι ένας αγώνας 50-50. Υπάρχουν φάσεις στο παιχνίδι στις οποίες η Σερβία είναι πολύ καλή, πρέπει να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Σερβία είναι καλή στις στατικές φάσεις. Έχει μεγάλη φυσική δύναμη. Στην επίθεση πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες τους για σέντρες και να πάρουμε πάρα πολλές στημένες φάσεις» τόνισε ο προπονητής της Δανίας, Κάσπερ Χιούλμαντ, ενώ ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς πρόσθεσε απ’ την πλευρά του: «Οι Δανοί είναι μια καλή ομάδα, με τοπ παίκτες μαθημένους σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο μόνος μας στόχος είναι να τους νικήσουμε. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε μια ευκαιρία να αποφασίσουμε μόνοι μας για τη μοίρα μας. Είδαμε τα παιχνίδια της Δανίας με τη Σλοβενία και την Αγγλία και θα κάνουμε τα πάντα και θα αφήσουμε την τελευταία μας σταγόνα ιδρώτα στο γήπεδο».
Ο Τόμας Ντιλέινι είναι πλέον 100% διαθέσιμος για τη Δανία, ξεπερνώντας την ίωση που τον κράτησε εκτός απ’ τα πρώτα δύο ματς, ενώ οι Σέρβοι θα στερηθούν ξανά των υπηρεσιών του τραυματία Κόστιτς.
Στο όριο καρτών από πλευράς Σερβίας είναι οι Γκατσίνοβιτς, Γκούντελι, Γιόβιτς, Λούκιτς, Μλαντένοβιτς, Τάντιτς, ενώ απ’ την πλευρά της Δανίας οι Χιούλμαντ, Νόργκααρντ, Μάλε και Βέστεργκααρντ.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Άντερσεν, Κρίστενσεν, Βέστεργκααρντ, Κρίστιανσεν, Χιούλμαντ, Έρικσεν, Χόιμπιεργκ, Μάλε, Χόιλουντ, Βιντ.
ΣΕΡΒΙΑ: Ραΐκοβιτς, Βελίκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς, Ίλιτς, Λούκιτς, Μλαντένοβιτς, Τάντιτς, Σάμαρτζιτς, Μίτροβιτς.

Διαιτητής: Φρανσουά Λετεσιέ (Γαλλία).

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Τσάϊλς κατέθεσε προσφυγή για την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου

Οι δικηγόροι της Αμερικανίδας γυμνάστριας, Τζόρνταν Τσάιλς κατέθεσαν προσφυγή την Δευτέρα (16/9) ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, αμφισβητώντας την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου, που της απονεμήθηκε αρχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων.

Η 23χρονη Τσάϊλς κατέλαβε την τρίτη θέση στις ασκήσεις εδάφους, χάρη σε μια αναθεώρηση της βαθμολογίας της, επιτρέποντάς της να ξεπεράσει την Ρουμάνα, Ανα Μπαρμπόσου. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ρουμανικής αποστολής αμφισβήτησαν την απόφαση ενώπιον του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) και κέρδισαν την υπόθεση, με την αιτιολογία ότι η Τσάϊλς είχε ζητήσει επαναξιολόγηση της βαθμολογίας της με καθυστέρηση… τεσσάρων δευτερολέπτων!

Ετσι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) λοιπόν επέστρεψε το χάλκινο στο Μπαρμπόσου.

Οι δικηγόροι της Τσάϊλς, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, λέγοντας ότι έχουν αποδείξεις βίντεο ότι η Αμερικανίδα υπέβαλε έγκαιρα το αίτημά της.

Καταγγέλλουν επίσης μια «σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων» υπέρ της Μπαρμπόσου, διασφαλίζοντας ότι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εργαστθί για αρκετά χρόνια ως σύμβουλος για την Ρουμανία.

«Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Τσάϊλς ζητά από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να αποκαταστήσει την βαθμολογία που έλαβε νόμιμα στην τελική δοκιμασία», αναφέρουν οι δικηγόροι της από την εταιρεία Gibson Dunn και προσθέτουν:

«Κάθε στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαιτησίας, πρέπει να σέβεται το δίκαιο παιχνίδι».

Η έκκληση της Τσάϊλς υποστηρίζεται από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι της αθλήτριας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ιβάν… πίσω από τον Γιοβάνοβιτς

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άρχισε η θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πέτυχε δύο νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές για την League Β του Nations League, επικρατώντας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Φινλανδίας με 3-0 και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 2-0.

Μετρώντας πέντε τέρματα ενεργητικό, κανένα παθητικό και θετική εικόνα σε αμφότερες τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, οι Ελληνες διεθνείς, φαίνεται πως απέκτησαν εκ νέου ισχυρό κίνητρο για διάκριση, μετά την αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του EURO 2024. Αυτό όμως, που είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού, είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ομάδας. Και αυτό πιστώνεται κατά κύριο λόγο στην επιδραστικότητα του Γιοβάνοβιτς, αλλά και στην ποιότητα χαρακτήρα της συγκεκριμένης «φουρνιάς» ποδοσφαιριστών. Με παραστάσεις και καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των παικτών, αποδεικνύουν πως έχουν ξεφύγει από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Από τα χρόνια των κορυφαίων διδασκάλων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, των αειμνήστων, Βαλερί Λομπανόφσκι και Ρίνους Μίχελς, οι οποίοι ουσιαστικά άλλαξαν την φιλοσοφία στο λαοφιλέστερο των παιχνιδιών, η θετική ψυχολογία των παικτών, αποτελούσε «ακρογωνιαίο λίθο» στο «κτίσιμο» μίας ομάδας. Και από εκείνα τα χρόνια, δηλαδή περίπου μισό αιώνα νωρίτερα, επινοήθηκε και τηρήθηκε «ευλαβικά», ένας «άγραφος νόμος».

Για να επιχειρήσεις να δημιουργήσεις μία καλή ομάδα, με υψηλές προσδοκίες και προοπτική, πρέπει να βρεις οπωσδήποτε τρεις ποδοσφαιριστές «κλειδιά». Εναν κεντρικό αμυντικό, έναν δημιουργό (σ.σ. το παλιό «δεκάρι») και έναν επιθετικό που βάζει την μπάλα στα δίχτυα.

Και παρά το γεγονός, πως παραμένει άγνωστο εάν ο Σέρβος προπονητής είναι «θιασώτης» αυτού του… αξιώματος, όλα δείχνουν ότι έχει βρει αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Ο Γιοβάνοβιτς είχε «πέσει με τα μούτρα στην δουλειά», πολύ πριν ανακοινωθεί η πρόσληψη του και συγκεκριμένα από την ημέρα που «έδωσε τα χέρια» με τον Μάκη Γκαγκάτση, τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος -επίσης- δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντα του. Γιατί όταν ο Γιοβάνοβιτς δίνει τα χέρια, είναι σαν να έχει υπογράψει το συμβόλαιο του.

Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν, με την βοήθεια των συνεργατών του «κτένισε» την υφήλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για όλους τους Ελληνες παίκτες, οι οποίοι παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού. Παρακολουθούσε διαρκώς το «μεταγραφικό παζάρι» και σχημάτισε πλήρη εικόνα, έτσι ώστε να καταλήξει στην επιλογή της πρώτης αποστολής. Αριστος γνώστης της ψυχολογίας, ο έμπειρος κόουτς, φρόντισε να ενισχύσει το φρόνημα των διεθνών, ενώ παράλληλα έβαλε εαυτόν σε «δεύτερη μοίρα», επισημαίνοντας ότι ο προπονητής σε μία εθνική ομάδα «περισσότερο επιλέγει, παρά προπονεί».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως θα ήταν «τουλάχιστον κακό, για να μην πω κάτι χειρότερο, εάν δεν ήξερα τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας». Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σέρβος τεχνικός, έδειξε χωρίς δισταγμό τα αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα. Ηταν 4 Απριλίου 1999, όταν στο περιθώριο του ντέρμπι Ηρακλής-Αρης και με αφορμή τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκολσβαία, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο υψώνοντας ένα πλακάτ με την φράση «Στην Ελλάδα κτυπά η καρδιά της καρδιάς μας». Και όπως ήταν λογικό, γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους που ήταν στο «Καυτανζόγλειο» εκείνη την ημέρα…

Επιστρέφοντας σε αμιγώς αγωνιστικό κλίμα, γίνεται αντιληπτό, ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει καταλήξει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στον άξονα των τριών ποδοσφαιριστών, πάνω στους οποίους μπορεί να «κτίσει» την ομάδα. Πρόκειται για τον Κώστα Κουλιεράκη, έναν κεντρικό αμυντικό με εντυπωσιακή ποδοσφαιρική ευφυϊα, εξαιρετικές ικανότητες, σημαντικότερες δυνατότητες και μεγάλη προοπτική για μία σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου». Ο δεύτερος «πυλώνας», είναι ο Τάσος Μπακασέτας, ένας ποδοσφαιριστής, με άριστη τεχνική κατάρτιση και αντίληψη της χωροταξίας μέσα στο γήπεδο, ο οποίος μπορεί εξ’ ίσου καλά να «φτιάξει» το παιχνίδι, να «μοιράσει» ασιστ και να σκοράρει. Οσον αφορά στο τρίτο μέρος αυτού του άξονα, δεν είναι άλλος από τον -τρόπον τινά- ελληνιστί συνεπώνυμο του Γιοβάνοβιτς, Φώτη Ιωαννίδη. Ο νεαρός επιθετικός έχει κυριολεκτικά «μεταμορφωθεί» την τελευταία διετία, καθώς έχει βελτιωθεί εκπληκτικά σε όλους τους τομείς «εμπλοκής» του, με αποκορύφωμα την εκτελεστική δεινότητα. Δεν είναι άλλωστε, διόλου τυχαία τα δεκάδες εκατομμύρια, που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για να τον αποκτήσουν, σύλλογοι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πριν απ΄όλα αυτά, όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής, ο οποίος έχει επιλέξει τους συνεργάτες του με αυστηρά κριτήρια. Και δίπλα στο «σταθερό» επιτελείο του τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τους βοηθούς του, Πρέντραγκ Ερακ και Νίκο Κολομπούρδα, προστέθηκε (σ.σ. ή καλύτερα διατηρήθηκε, καθώς η συνεργασία τους σταμάτησε για μερικούς μήνες όταν ο κόουτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό), ο αναλυτής, Δημήτρης Μπρούσαλης. Μαζί με τον προπονητή φυσικής κατάστασης, Δημήτρη Δανιηλίδη, τον βοηθό του, Χρήστο Καρυδόπουλο και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Φάνη Κατεργιαννάκη, συναποτελούν την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, με τους οποίους καταστρώνουν τα πλάνα τους και στοχοθετούν, κάνοντας την απαραίτητη αυτοκριτική. Και φυσικά με την αρωγή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Βασίλη Τοροσίδη, των δύο πρώην διεθνών ποδοσφαιριστών, που επελέγησαν από την νέα διοίκηση της ΕΠΟ και οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της εθνικής ομάδας, προκειμένου με την εμπειρία τους να συνδράμουν τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της «οικογένειας», επιλύοντας παράλληλα, ο,τιδήποτε προκύπτει.

Ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε ποδόσφαιρο σε μία κρίσιμη καμπή για την «στρογγυλή Θεά». Ηταν η εποχή που από την απόλυτη -μέχρι και σε βαθμό αυθαιρεσίας ενίοτε- ελευθερία κινήσεων, το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταφέρεται σε έναν «πλανήτη» με μεγαλύτερη οργάνωση, ευρύτερο προγραμματισμό και περισσότερα ποδοσφαιρικά «κουτάκια».

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στα χρονικά, είπε κάποτε ότι η πιό δύσκολη θέση για να καλυφθεί είναι το «8», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Την ονόμασα θέση Μόντριτς. Επειδή ο Μόντριτς μπορεί να αμύνεται σαν 6άρι και να επιτίθεται σαν 10άρι». Για όσους λοιπόν δεν γνώρισαν τον ποδοσφαιριστή Γιοβάνοβιτς ήταν αυτό ακριβώς. Δεν άφηνε καμμία φάση χαμένη, έκανε δεκάδες χιλιόμετρα σε κάθε ματς, διέθετε εντυπωσιακή διορατικότητα, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και με λίγα λόγια «έκανε την μπάλα ότι ήθελε», προσπαθώντας κυρίως να βοηθήσει τους συμπαίκτες του στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ενα μικρό δείγμα της ποδοσφαιρικής ευφυϊας του Γιοβάνοβιτς, αποτυπώνεται και στο βίντεο από το εκπληκτικό γκολ, που σημείωσε ο Σέρβος το 1991 στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ηρακλή με την Δόξα Δράμας.

Πέραν των γνώσεων περί προπονητικής και γενικότερα της ποδοσφαιρικής «ζωής», ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, ο οποίος δεν έχει ανάγκη ν’ αποδείξει σε κανένα απολύτως τίποτε. Μετά από τέσσερις δεκαετίες στα γήπεδα, είναι οικονομικά ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από συμπλέγματα κατωτερότητας ή/και ανωτερότητας. Εχει κάνει εδώ και καιρό την απομυθοποίηση που οφείλει στον εαυτό του, κάθε άνθρωπος της ηλικίας και της εμπειρίας του, γνωρίζοντας άριστα ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την βελτίωση. Και όχι απλά μία έννοια «της μόδας», όπως συμβαίνει στην σύγχρονη εποχή…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Δύο στα δύο» για την Εθνική Ελλάδας

Αποστολή… εξετελέσθη! Και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο για την Εθνική Ελλάδας, η οποία μετά τη Φινλανδία (3-0 το Σάββατο), νίκησε και την Ιρλανδία με ένα «καθαρό» 2-0 στο Aviva Stadium του Δουβλίνου, έκανε το «2Χ2» στον 2ο όμιλο της League B του Nations League κι απολαμβάνει την κορυφή στο γκρουπ μαζί με την Αγγλία. Οι Ιωαννίδης και Τζόλης τα γκολ της νίκης για την ελληνική ομάδα, που έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά στην εποχή… Γιοβάνοβιτς και με πολύ «σφικτή» και σταθερή εικόνα μετράει ήδη δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο Nations League.

Η Ελλάδα άργησε να «μπει» στο ματς, δείχνοντας αρχικά αδυναμία να κρατήσει την μπάλα και να δημιουργήσει καταστάσεις στην άμυνα της Ιρλανδίας. Παρόλα αυτά είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 11’, όταν από κόρνερ του Χατζηγιοβάνη, ο Κουλιεράκης έπιασε εξαιρετική κεφαλιά η οποία πέρασε ελάχιστα πάνω απ’ τα δοκάρια του Κέλεχερ.

Στο 26’ ο γκολκίπερ των Ιρλανδών έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα αποκρούοντας σε κόρνερ, ενώ στο 41’ ο ο Ογκμπένε πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με δυνατό αριστερό σουτ έξω απ’ την περιοχή, όμως ο βοηθός έχει σηκώσει τη σημαία του για οφσάιντ.

Οι γηπεδούχοι είχαν την καλύτερή τους στιγμή στο πρώτο ημίχρονο στο 45’ όταν από ωραία ενέργεια του Ογκμπένε από δεξιά και γύρισμα προς τον Μπράουν, το σουτ του τελευταίου έφυγε πολύ πάνω απ’ τα δοκάρια.

Η εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πολύ διαφορετική. Στο 50ό λεπτό η Ελλάδα πήρε προβάδισμα στο σκορ με τον Ιωαννίδη. Από πολύ ωραία κυκλοφορία της μπάλας, ο Μπακασέτας έδωσε στον φορ του Παναθηναϊκού, ο οποίος «ζύγισε» το πόδι του απ’ το όριο της περιοχής και με εξαιρετικό αριστερό πλασέ, έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Κέλεχερ για το 1-0 της «γαλανόλευκης» ομάδας.

Μετά το γκολ η Ελλάδα πήρε τον έλεγχο του αγώνα και πλησίασε σε δεύτερο γκολ με το απευθείας φάουλ του Μπακασέτα στο 69’ που πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια, ενώ στο 83’ από καλοτραβηγμένο φάουλ του Μπακασέτα, ο Τζόλης για εκατοστά δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του για να σκοράρει.

Στο 85’ το σουτ του Ρόμπινσον κόντραρε πάνω στον Τσιμίκα κι έφυγε ελάχιστα δίπλα απ’ τα δοκάρια του Βλαχοδήμου, στην καλύτερη στιγμή των Ιρλανδών στο ματς. Στο 87’ η Ελλάδα «σφράγισε» τη νίκη της με ένα υπέροχο γκολ του Χρήστου Τζόλη. Από μπαλιά του Μπακασέτα στο χώρο, ο άσος της Μπριζ κατέβασε εξαιρετικά την μπάλα, «χόρεψε» τον Κόλινς και με ένα πολύ ωραίο σουτ έκανε το 2-0 για την Ελλάδα, «τελειώνοντας» το ματς.

Διαιτητής: Έσπεν Έσκας (Νορβηγία)
Κίτρινες: 31’ Ομομπαμιντέλε – 58’ Τσιμίκας, 63’ Τζόλης, 74’ Σιώπης

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Χέιμιρ Χάλκγκριμσον): Κέλεχερ, Ο’Σέι, Ομομπαμιντέλε (74’ Ντόχερτι), Κόλινς, Μπρέιντι, Ογκμπένε (84’ Ρόμπινσον), Σμόλμποουν, Μόλουμπι (63’ Φέργκιουσον), Μπράουν, Νάιτ (74’ ΜακΑτίαρ), Σμόντικς (84 Ίνταχ).
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (67’ Ζαφείρης), Σιώπης (88’ Ντόη), Χατζηγιοβάνης (67’ Πέλκας), Μπακασέτας, Τζόλης (88’ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης (88’ Παυλίδης).
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ