ΔΙΕΘΝΗ
Ουκρανία: Εκρήξεις στη Μικολάγιφ – Πολιορκημένοι στρατιωτικοί στη Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας»
Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια), σύμφωνα με τον δήμαρχό της. «Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο αιρετός κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.
Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι σύμμαχοι έστειλαν στην Ουκρανία αεροσκάφη
Ουκρανία: Βέλγιο, Ολλανδία και Καναδάς θα στείλουν βαριά όπλα
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή για το εύρος των υλικών ζημιών ως αυτό το στάδιο.
Πολιορκημένοι στρατιωτικοί στη Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας»
«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.
«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό.
«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».
«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο -το εργοστάσιο Αζοφστάλ-, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.
Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.
Στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.
Από την πλευρά του, ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως πήραν την Κρεμίμνα
Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την πόλη Κρεμίμνα (ανατολικά).
Η Κρεμίμνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Η ίδια πηγή μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου.
Ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στην Κρεμίμνα, βόρεια από το Σεβεροντονιέτσκ και βορειοδυτικά της πόλης Λουγκάνσκ.
Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.
Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού κέντρου έρευνας Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), η προέλαση στην Κρεμίμνα ήταν η μοναδική χερσαία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που σημείωσε «σημαντική πρόοδο» το προηγούμενο 24ωρο.
ΦΩΤΟ EPA/MARIUPOL CITY COUNCIL
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Χάρις και Τραμπ συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία στις αμφίρροπες πολιτείες, επιμένοντας στα ζητήματα των γυναικών και των μεταναστών
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις απάντησε χθες, Πέμπτη, με έντονο τρόπο στον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ για τις απόψεις του στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και των μεταναστών, δύο ζητήματα που κυριαρχούν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.
Πέντε ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει αβέβαιο, οι δύο αντίπαλοι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στις επτά αμφίρροπές πολιτείες των ΗΠΑ.
Και οι δύο βρέθηκαν χθες, Πέμπτη, στη Νεβάδα και την Αριζόνα, με στόχο κυρίως να προσελκύσουν τους Λατινοαμερικάνους.
Στο Λας Βέγκας η Χάρις δέχθηκε την υποστήριξη της σταρ Τζένιφερ Λόπεζ, ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους που φώναζε: «Si, se puede!» («Ναι, μπορούμε»), το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.
Η 60χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσπαθεί να προσελκύσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, υποσχόμενη να αποκαταστήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμά τους στην άμβλωση.
Απέναντί της ο 78χρονος Τραμπ, γνωστός για τα σεξιστικά του σχόλια, ο οποίος καταδικάστηκε από αστικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2023 σε αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για σεξουαλική επίθεση.
«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο άνδρας απλώς δεν σέβεται την ελευθερία των γυναικών ούτε την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή», τόνισε η Χάρις από το Λας Βέγκας. «Και γνωρίζουμε ότι, αν εκλεγεί, θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα».
Άλλο ένα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας: η μετανάστευση.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος υιοθετεί μια ολοένα και πιο ακραία και αυταρχική ρητορική, δεσμεύθηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης από το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού να τερματίσει «την εισβολή» εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ και να τους απελάσει.
Κάτι που επανέλαβε από το Γκλέντεϊλ της Αριζόνα, από όπου κατηγόρησε τους μετανάστες ότι ευθύνονται για ένα κύμα εγκληματικότητας – ένας ισχυρισμός που δεν αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία.
«Οι φυλακές όλου του κόσμου άδειασαν για να ξεχυθούν στη χώρα μας», τόνισε ο Τραμπ παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως μια χώρα που έχει γεμίσει «δολοφόνους» και «εμπόρους ναρκωτικών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η Κάμαλα Χάρις – στην οποία είχε αναθέσει ο Μπάιντεν τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας –, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική «ανοικτών συνόρων» που ακολούθησε έχει αποτύχει πλήρως.
Ο δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να τροφοδοτεί την πολεμική που ξεκίνησε την Κυριακή από προεκλογική του συγκέντρωση ένας κωμικός, ο οποίος χαρακτήρισε το αμερικανικό έδαφος Πουέρτο Ρίκο «νησί σκουπιδιών που επιπλέουν στη μέση του ωκεανού».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χαρακτηρίζοντας «σκουπίδια» τους υποστηρικτές του Τραμπ, προτού ο Λευκός Οίκος και η Χάρις σπεύσουν να διευκρινίσουν ότι δεν αναφερόταν σε όλους τους, αλλά μόνο στον κωμικό που έκανε το επίμαχο σχόλιο.
Στο Λας Βέγκας η Χάρις έλαβε την υποστήριξη της Τζένιφερ Λόπεζ, που έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και η οποία ζήτησε από τους Λατινοαμερικάνους να στηρίξουν τους Δημοκρατικούς.
«Μου αρέσει ο τρόπος που τελειώνουν οι ταινίες του Χόλιγουντ. Μου αρέσει όταν κερδίζει ο καλός, ή σε αυτή την περίπτωση η καλή», δήλωσε η σταρ του κινηματογράφου και της μουσικής.
«Δεν είναι μόνο οι Πορτορικάνοι που προσεβλήθησαν εκείνη την ημέρα», τόνισε η Λόπεζ. «Όλοι οι Λατινοαμερικάνοι αυτής της χώρας (προσεβλήθησαν)! Η ανθρωπιά και κάθε άνθρωπος με ηθική» προσεβλήθη, συνέχισε.
Νωρίτερα από το Λας Βέγκας ο Τραμπ δήλωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου CBS για μια συνέντευξη της Χάρις την οποία μετέδωσε στις αρχές του μήνα. Ζητεί αποζημίωση 10 δισεκ. δολαρίων επειδή εκτιμά ότι αποτέλεσε παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία.
Με βάση την προσφυγή, η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε με συγκεχυμένο τρόπο σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Το CBS φέρεται να τροποποίησε την απάντηση προκειμένου να εξαφανιστεί «η φραστική σαλάτα», όπως χαρακτηρίζεται στην αγωγή, της Χάρις.
Σε μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, οι δύο αντίπαλοι αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι διχάζουν τις ΗΠΑ, ενώ οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Ήδη περίπου 65 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε με επιστολική ψήφο είτε διά ζώσης.
ΕΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Οι 2 δολοφόνοι δημοτικής συμβούλου στη Βραζιλία καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 78 και 59 ετών
Το έγκλημα στοιχειώνει τη Βραζιλία για πάνω από έξι χρόνια: οι δράστες της δολοφονίας, το 2018, στα 38 της χρόνια, της Μαριέλε Φράνκου, αριστερής δημοτικής συμβούλου, μαύρης και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας, καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη στο Ρίο ντε Ζανέιρο να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 78 και 59 ετών αντίστοιχα.
Τη 14η Μαρτίου 2018, η χαρισματική πολιτικός, που μετατράπηκε μετά τον θάνατό της σε εικόνισμα της βραζιλιάνικης αριστεράς και όσων αγωνίζονται για την υπόθεση των Αφροβραζιλιάνων, έγινε στόχος επίθεσης ενόπλου, που έκανε κόσκινο από τις σφαίρες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Ο οδηγός της, ο Άντερσον Γκόμες, έπεσε επίσης νεκρός.
«Η δικαιοσύνη ενίοτε αργεί, είναι τυφλή (…) αλλά τελικά έρχεται», σχολίασε η δικάστρια Λούσια Γκλιόσι απαγγέλλοντας την ετυμηγορία του σώματος των ενόρκων και τις ποινές για τη διπλή δολοφονία, έπειτα από τη διήμερη ακροαματική διαδικασία.
Συγγενείς και οικείοι των θυμάτων αγκαλιάστηκαν κι αναλύθηκαν σε δάκρυα αφού απαγγέλθηκαν η ετυμηγορία και οι ποινές. Ανάμεσά τους ήταν η μικρή αδελφή της Μαριέλε Φράνκου, η Ανιέλε Φράνκου, σήμερα υπουργός Φυλετικής Ισότητας στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Χόνι Λέσα ομολόγησε πως άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι εναντίον του οχήματος της δημοτικής συμβούλου μέσα από όχημα το οποίο οδηγούσε ο Έλσιου Κεϊρός, ο οποίος επίσης ομολόγησε. Ο δράστης καταδικάστηκε να εκτίσει κάθειρξη 78 ετών, ο συνεργός του 59.
Τα δυο πρώην μέλη της διαβόητης χωροφυλακής του Ρίο έκλεισαν συμφωνία με τη δικαιοσύνη να ομολογήσουν. Η εισαγγελία μολαταύτα ζητούσε να τους επιβληθεί η βαρύτερη δυνατή ποινή, 84 χρόνια κάθειρξης στον καθένα.
Η δολοφονία προκάλεσε κατακραυγή, στη χώρα και διεθνώς.
Γρήγορα, τα βλέμματα στράφηκαν στο οργανωμένο έγκλημα και στην πιθανή εμπλοκή παραστρατιωτικών ομάδων. Οι οργανώσεις αυτές, που σπέρνουν τον τρόμο σε συνοικίες της μεγαλούπολης, αρπάζουν δημόσιες εκτάσεις ώστε να οικοδομήσουν παράνομα και να φτιάξουν περιουσίες.
Γεννημένη σε φαβέλα, φτωχοσυνοικία στο Ρίο, η Μαριέλε Φράνκου αγωνιζόταν ακούραστα εναντίον της δράσης των παραστρατιωτικών ομάδων, εναντίον της υπέρμετρης βίας της αστυνομίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κατοίκων των φτωχότερων συνοικιών, ειδικά των νέων Αφροβραζιλιάνων, υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+…
Ο Χόνι Λέσα παραδέχθηκε στη δίκη πως «τυφλώθηκε», «τρελάθηκε» όταν του πρόσφεραν ένα εκατομμύριο δολάρια για να διαπράξει τη δολοφονία.
«Με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη μεταμέλεια, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες του Άντερσον και της Μαριέλε και (…) απ’ όλη την κοινωνία», πρόσθεσε.
Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας αμφισβήτησε ωστόσο το πόσο ειλικρινείς ή μεταμελημένοι είναι οι δράστες. Ο Φάμπιου Βιέιρα τόνισε πως διέπραξαν τους φόνους «για το κέρδος» και τους χαρακτήρισε «αντικοινωνικά» στοιχεία που δεν έχουν μετανιώσει για τίποτα.
Πρόσθεσε πως αρχικά αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στο έγκλημα και μόνο όταν οι ερευνητές τους παρουσίασαν τα αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή τους, αναζητώντας διέξοδο, αποφάσισαν να συνεργαστούν στην έρευνα, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν έτσι ελαφρύτερες ποινές.
Η δίκη αυτή δεν αφορούσε τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της διπλής δολοφονίας.
Ο Τσικίνου Μπραντάου, πρώην βουλευτής, ο αδελφός του Ντομίνγκος Μπραντάου, πρώην σύμβουλος του ελεγκτικού συνεδρίου στο Ρίο, κι ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Χιβάλντου Μπαρμπόσα συνελήφθησαν τον Μάρτιο, αφού τους ενοχοποίησε ο Χόνι Λέσα.
Οι δυο αδελφοί κι ο πρώην αστυνομικός, που κατηγορούνται για παρακώλυση της έρευνας για την υπόθεση, διαψεύδουν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Η ανακριτική διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Χόνι Λέσα κατέθεσε ότι αποφάσισε να δολοφονήσει την Μαριέλε Φράνκου διότι του «πήρε το μυαλό» η αμοιβή που πρόσφεραν οι Μπραντάου εξ ονόματος παραστρατιωτικών οργανώσεων.
ΦΩΤΟ: EPA/ANTONIO LACERDA
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
WAFA: 47 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε ισραηλινά πλήγματα στο κεντρικό τμήμα του θύλακα
Σαράντα επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλα, του καταυλισμού προσφύγων Νουσεϊράτ και της πόλης αλ Ζαουάιντα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό πολλών σπιτιών στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.
Τα ίδια σπίτια επλήγησαν δεύτερη φορά αφού άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν όσους επέζησαν από τον πρώτο βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα μεταξύ των διασωστών, πρόσθεσε το WAFA.
ΕΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες ago
Σούπερ μάρκετ: Σε αυτά τα προϊόντα μειώνονται οι τιμές από 1η Νοεμβρίου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Φλώρινα: «Το πρόβλημα το δημιούργησε ο κατασκευαστής του συστήματος της θέρμανσης» λέει η αδερφή του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα: Ενοχή για την πρώην δήμαρχο και δύο στελέχη υπηρεσιών για πρόκληση πλημμύρας – Πλήρως αθώοι πέντε κατηγορούμενοι
-
ΔΙΕΘΝΗ1 ημέρα ago
Πλημμύρες στην Ισπανία: 95 οι νεκροί από τη θεομηνία – Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Βαλένθια, οργή για το 112 που άργησε να ηχήσει
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ΑΑΔΕ σήμερα ο πρωθυπουργός
-
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago
Γαλάτσι: Συμμορία έστειλε σε νεαρούς γυναίκες δολώματα – Τους επιτέθηκαν και τους έκλεψαν
-
ΔΙΕΘΝΗ1 ημέρα ago
Δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό σε λιγότερες από 24 ώρες
-
ΔΙΕΘΝΗ1 ημέρα ago
ΗΠΑ: Για πρώτη φορά, ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε εκτρεφόμενο χοίρο