Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: «Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τάχθηκε υπέρ σκληρών κυρώσεων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου αντί μέρος της λύσης. 

Υπογράμμισε ειδικότερα ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». «Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και τον διάλογο» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σ’ αυτές», για να τονίσει ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα». «Έχουμε απέναντι μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό και τον ρωσικό πολιτισμό», τόνισε.

Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, επιτάσσει ενεργή στήριξη του ουκρανικού λαού, υποστηρίζοντας ισχυρές, στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας προκειμένου να τερματίσει την εισβολή της και να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας. «Επιτάσσει η χώρα να είναι θετική στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας -προς ένταξη- χώρας στην Ουκρανία, αποστολή όσης περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται στον ουκρανικό λαό, στήριξη των προξενικών αρχών μας προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που βρίσκονται σε κίνδυνο». Επιτάσσει, υπογράμμισε, «να είμαστε κάθετοι -στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε- ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή, ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» και επιτάσσει «να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην Ανατολική Ευρώπη, που αισθάνονται ότι απειλείται η ασφάλειά τους από τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις, παρότι ουδέποτε λάβαμε αντίστοιχη στήριξη όταν βρεθήκαμε εμείς υπό απειλή». Επιτάσσει, τέλος, η χώρα μας «να πρωτοστατήσει ώστε να οργανωθούν μόνιμες δίοδοι και δομές επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής στήριξης των προσφύγων στην ΕΕ, θέση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει αλα καρτ. «Είναι ντροπή να ακούγονται σήμερα δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες ενώ οι άλλοι που έχουν μελαμψό χρώμα δεν είναι αληθινοί πρόσφυγες», σχολίασε, αναφερόμενος στον κ. Μηταράκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να χειριστεί την κρίση στην Ουκρανία με σκοπό την αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών τού 21ου αιώνα και ότι διαφαίνεται η προοπτική, η κρίση στην Ουκρανία να μας επαναφέρει πάλι σε έναν διπολικό κόσμο Δύσης και Ανατολής, σε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο μεταξύ δύο μπλοκ κρατών που θα οδηγήσει σε σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και μια βαθειά ενεργειακή και οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το ερώτημα ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη στα ερωτήματα: «Πρέπει η χώρα μας να επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες; Ή πρέπει να είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή; Πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο ως γέφυρα ειρήνης και συνεννόησης των χωρών και των λαών της περιοχής; Ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή; Πρέπει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης; Ή να γίνει μέρος της κρίσης; Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης;».

Κατόπιν αυτών εξέφρασε «βαθύτατες ανησυχίες» για «ορισμένες πρωτοβουλίες» του κ. Μητσοτάκη και ειδικότερα, όπως ανέφερε, για τη ρητορική του «που δεν παίρνει όσο πρέπει υπόψη την ευαίσθητη θέση της Ελλάδας, το ανήσυχο Αιγαίο, και εν τέλει τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια διεθνή κρίση» και «κυρίως για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς». Ρώτησε ποια είναι η σκοπιμότητα η Ελλάδα «από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου», σημειώνοντας ότι τέτοιες ώρες δεν επιτρέπονται «επιπολαιότητες» και «δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι συντελείται πισωγύρισμα στην Ευρώπη και «θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορική μετατόπιση, να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του ‘50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές και δόγματα της δεκαετίας του ‘50». Έθεσε το ερώτημα ποιος ευνοείται από τον ψυχρό πόλεμο ΕΕ-Ρωσίας που θα ακολουθήσει, για να απαντήσει: «Η ΕΕ πάντως όχι. Ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά», και πρόσθεσε πως αν και η βασική ευθύνη προφανώς ανήκει σε αυτόν που σήμερα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, «θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι δε βλέπουμε τα λάθη και τις ευθύνες και της ΕΕ, που επέτρεψαν να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ». Αναφέρθηκε στην «αδυναμία» τής ΕΕ για ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, την «παθητικότητά» της σε σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν. «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς αλά καρτ», είπε, υπογραμμίζοντας: «Πού ήταν και πού είναι το διεθνές δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Ή μήπως αυτό το ξεχάσαμε; Γιατί άκουσα και κάποιους να μιλάνε για πρωτοφανές γεγονός στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σοβαρές ευθύνες, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις δυτικές δυνάμεις συνολικά, «για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Κατόπιν αυτών τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα επαναλάβει και, ειδικότερα, «να αποκτήσει πραγματική στρατηγική αυτονομία, να προασπίζει ενεργά το διεθνές δίκαιο «με συνέπεια και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως φάνηκε και με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο». Επίσης, να επιχειρήσει να μεσολαβήσει στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας για διπλωματική λύση, να έχει αρκετή απόσταση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει θετικά το καθεστώς υποψήφιας χώρας τής Ουκρανίας, υπέρ της ειρήνης και της διπλωματίας. «Να μπορεί», είπε, «να χρησιμοποιήσει τις ισχυρές κυρώσεις που θα επιβάλει ως εργαλείο ισχυρής, ασφυκτικής πίεσης για την ειρήνη, όχι ως εργαλείο για έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που θα αποβεί εις βάρος όλων». Ακόμη, μακροπρόθεσμα, «να μπορέσει να σταθεί απέναντι στη δημιουργία ενός σκληρά διπολικού κόσμου, που από τη μια μεριά δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη Ρωσία αλλά και τη Κίνα, και να σταθεί υπέρ ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου εξοπλισμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώξει η Ελλάδα ενεργά «έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «ένας διάλογος μπορεί να πάρει ώθηση μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο και με την αξιοποίηση των όποιων πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Τουρκία», προσθέτοντας ότι «είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογείτε την επιλογή σας στη στρατηγική τής αναβλητικής διπλωματίας» και «είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στη γείτονα».

Επιπλέον χαρακτήρισε λάθος να θέλει η κυβέρνηση μέσω της ουκρανικής κρίσης να επιβεβαιώσει, όπως είπε, την επιλογή της για «υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτήν τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα». Παράλληλα τόνισε ότι ενόψει της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων «δεν πρόκειται να δεχθούμε να υπάρχει ένα κλίμα αναγκαιότητας υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας» και πως «οι εξοπλισμοί είναι ένα μόνο μέσο για να πετύχουμε τον σκοπό μας», ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην υποτιμά τα μέσα της διπλωματίας, της ισχυρής οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας.

Ως προς το πεδίο της ενέργειας, ζήτησε να «μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιλογές σας που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία». Είπε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας, «εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων» και πως δεν υπάρχει δικαιολογία για την «ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για τις υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω ενεργειακής κρίσης». Υπογράμμισε ότι απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής τής χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και την ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι διαφορετικά, αν συνεχίσει η κυβέρνηση να επιδοτεί τις ανατιμήσεις με χρήματα των φορολογούμενων, όπως είπε, «ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, θα μας οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι «η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις που αν δεν θέλει και δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να τις πάρει, οφείλει να δώσει την ευκαιρία ο λαός σε μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση να τις λάβει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αλ. Τσίπρας (Δευτερολογία): Θα είναι η κρίση στην Ουκρανία έστω μία αφορμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή θα είναι δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε;

Την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της για την αύξηση στις τιμές ενέργειας πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ κάλεσε σε λήψη μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «είναι σημαντικό να κατανοούμε την κρισιμότητα των στιγμών» και χαιρέτισε την πιο «χαμηλών τόνων» στάση του πρωθυπουργού όσον αφορά τις «αιχμές» στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα του Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως οι «διαφορές» και οι «ενστάσεις» πρέπει να κατατίθενται στο πλαίσιο του «υψηλού επιπέδου πολιτικού διαλόγου» που αρμόζει σε τέτοια ζητήματα.

Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφώνησε με τον πρωθυπουργό για τα «εξαιρετικά αντανακλαστικά της ΕΕ τα τελευταία χρόνια», γιατί όπως είπε, πέρα από κάποιες καλές στιγμές, όπως η ενότητα που επέδειξε τις τελευταίες ώρες, υπήρξαν και «κάκιστες στιγμές» όπως στην οικονομική κρίση και στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Επίσης, εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του στις «συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», ωστόσο, τόνισε πως η αποστολή στρατιωτικού υλικού δεν έγινε σε αυτό το πλαίσιο, αλλά επειδή συντάχθηκε η Ελλάδα με κάποιες χώρες της ΕΕ. «Είπα πως σαφώς υπήρχαν και άλλοι τρόποι», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, παραπέμποντας σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έστειλαν «μη θανατηφόρο εξοπλισμό» και τόνισε: «Έχει μια συμβολική αξία αυτή η πράξη και άρα στο συμβολικό επίπεδο θα ακολουθούσε πιστά τη θέση και το ρόλο της χώρας διαχρονικά να σταθεί δίπλα με κάθε τρόπο στον ουκρανικό λαό, να σταθεί διπλωματικά δίπλα στις κυρώσεις, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό».

«Το οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την «επαρκή άμυνα της χώρας» και έφερε ως παράδειγμα ότι «σε δύσκολες στιγμές αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τα F16 ενώ ψήφισε και την αγορά επιπλέον αμυντικού εξοπλισμού, όπως Raffale και Belharra. «Διαφωνήσαμε με εξοπλισμούς που ανεβάζουν το κόστος χωρίς να στοχεύουν στην ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας» ξεκαθάρισε, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για μη «λελογισμένη αύξηση» των αμυντικών δαπανών από το 1,8% που παρέλαβε, στο 3% το 2021 και στο 3,5% το 2022. Σχολίασε δε και τη σύγκριση με τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία «δεν έχει ελλείμματα αλλά πλεονάσματα», δεν έχει πρόβλημα δημόσιου χρέους, ενώ, όπως τόνισε, «και το τελευταίο ευρώ που δίνει η Γερμανία για εξοπλισμούς θα πάει στη γερμανική βιομηχανία».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του πρωθυπουργού να δηλώσει «ανοιχτός» στον διάλογο με την Τουρκία και υπενθύμισε ότι «σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου». «Η θέση αυτή είναι ορθή, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για απαράδεκτες διεκδικήσεις όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και ο αναθεωρητισμός για τη Συνθήκη της Λωζάνης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ζητήματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «κρύψει τις ευθύνες» για την ακρίβεια πίσω από την κρίση στην Ουκρανία. Απηύθυνε λοιπόν ερωτήματα στην κυβέρνηση για τους λόγους που η χώρα μας παραμένει «πρωταθλήτρια» στις τιμές ενέργειας, που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ εν μέσω κρίσης, που «εδώ και μήνες» πληρώνουμε 30% ακριβότερα από τη γειτονική Βουλγαρία το φυσικό αέριο στη Ρωσία, που έσπευσε «χωρίς σχέδιο και χωρίς λογική να ανακοινώσει την πιο βίαιη απολιγνιτοποίηση». «Γιατί αρνείστε προτάσεις όπως την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, που έχουν κάνει άλλες 15 χώρες της ΕΕ; Είπατε όχι δηλαδή, για να καταλάβει και ο κόσμος που μας ακούει στις εξής κατά μέσο όρο ετήσιες ελαφρύνσεις: 300 ευρώ στον τόνο πετρελαίου θέρμανσης, 100 ευρώ το μήνα για ΙΧ βενζίνης, 6 ευρώ για κάθε γέμισμα ΙΧ diesel, 450 ευρώ το μήνα για φορτηγό μεταφορών Αθήνα- Θεσσαλονίκη, 2.000 ευρώ για τον αγρότη το χρόνο», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ άσκησε για ακόμα μια φορά κριτική για τη μη αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, τη μη παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό που τον Ιανουάριο έφτασε 6,2%, εκτίμησε πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν περαιτέρω μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γαλλία ή η Γερμανία και να λάβει άλλα μέτρα, όπως είναι η παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με μερική αναστολή συναλλαγών, το πλαφόν στις τιμές ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση και ο σκληρός έλεγχος της αγοράς εκεί που έχουν διαμορφωθεί καρτέλ. «Θα είναι η κρίση έστω μία αφορμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή θα είναι δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δυνατότητες διαφοροποίησης για την προμήθεια φυσικού αερίου, για τις οποίες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και είπε χαρακτηριστικά ότι το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, υπεγράφη από τον ίδιο μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό το 2016, ωστόσο, «δεν είναι ακόμη έτοιμο» και ο EastMed, ακυρώθηκε από τις ΗΠΑ ενώ «έχουμε δώσει γη και ύδωρ» γιατί «δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή».

«Ελπίζουμε ότι έχει ληφθεί μέριμνα όπως είχε γίνει στο παρελθόν, για πρόσθετες ποσότητες, εναλλακτικούς προμηθευτές LNG και αποθέματα ασφαλείας», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον ρώτησε: «Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε ένα mea culpa για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο για το πώς θα παραμείνει η χώρα αυτάρκης και ασφαλής ενεργειακά». 

«Η απολιγνιτοποίηση είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει, αλλά ο ρυθμός απεξάρτησης από τον λιγνίτη πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια εφοδιασμού και την επάρκεια σε προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «αποδεικνύεται ότι η βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεν είχε λάβει υπόψη ούτε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού, ούτε ζητήματα ενεργειακού κόστους».

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αισχροκέρδεια» από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και τις ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας και ζήτησε το λόγο από την κυβέρνηση για το αν θα συνεχίσει «να επιδοτεί τη κερδοφορία τους ή τους καταναλωτές».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέκρουσε τα «υπονοούμενα» του πρωθυπουργού στην πρωτολογία του «πως δήθεν η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά ίσες αποστάσεις», ότι δήθεν είναι «με το θύτη και όχι με το θύμα», ότι είναι «φιλορώσοι». «Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και παρέπεμψε στην απόφαση της κυβέρνησής του το 2018 να προχωρήσει «στην απέλαση Ρώσων διπλωματών και πολιτών που υποκινούσαν παρεμβάσεις», ενώ η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έβαζε «αστερίσκους» και ασκούσε κριτική «να μην μπλέκουμε το θέμα των Πρεσπών με εξωτερικές παρεμβάσεις».

«Στην δήλωσή σας πως “είμαστε και εμείς Δύση”, η απάντηση είναι ότι είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, δεν είμαστε “και εμείς Δύση”. Είναι ευθύνη μας να αναγεννήσουμε αυτό που ονομάζεται δυτικός κόσμος. Με τις αρχές μας, με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις αρχές της αλληλεγγύης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «Την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, είναι οριστικό και αμετάκλητο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει με 29 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πουλου.

Σημειώνεται πως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν ταυτόχρονα το πρωί της Πέμπτης (21.11.2024) επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την κριτική ότι φέρουν την ευθύνη πως «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει στην επιστολή της: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων. Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Θεοδώρα Τζάκρη».

Με πανομοιότυπη επιστολή ανεξαρτητοποιήθηκε και η Γιώτα Πούλου: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Γιώτα Πούλου».

Το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το… Σάββατο.

Σημειώνεται πως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανεξάρτητοι, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

NEWSIT

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025 – Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone

Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 – 2035 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (14.11.24).

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατό. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone», ανέφερε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 09:30 με 10:30 του βίντεο:

Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα α αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.

Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου RafaleF-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».

NEWSIT

https://www.newsit.gr/politikh/nikos-dendias-pame-se-kleisimo-137-stratopedon-mexri-to-2025-kathe-monada-tha-exei-ti-dynatotita-anti-drone/4234787/

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο

Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.

Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».

Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.

NEWSIT

Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ