Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζήτημα αξιακό και πολιτικό η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως.

Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, δε, πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Τουρισμός, επενδύσεις, επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και πανδημία απασχόλησαν τις συνομιλίες Μητσοτάκη και Τζόνσον στο Λονδίνο

Διεθνή, περιφερειακά και διμερή ζητήματα απασχόλησαν την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του, Μπόρις Τζόνσον, στην Downing Street στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για τις προσπάθειες αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως είναι ειλημμένη η απόφαση να μην ληφθούν παραπάνω περιοριστικά μέτρα, αλλά να συνεχισθεί η στρατηγική, που ακολουθείται ήδη. Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων, και εν προκειμένω η απαγόρευση της πρόσβασης τους στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση.

Επικαλούμενοι τα διαθέσιμα στοιχεία από τους κυριότερους δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν σύμφωνα με πληροφορίες μία τάση σταθεροποίησης και μείωσης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη, που όπως λέγεται, πιθανώς να σημαίνει πως βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες της κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος. Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση για τη σημαντική αύξηση των αριθμών των ραντεβού τόσο για την α΄ δόση όσο και για την αναμνηστική, ενώ τονίζεται πως παραμένουν εν ισχύ οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί διαρκούς ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η στρατηγική που ακολουθείται – το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων – αποδίδει καρπούς. Σχετικά με το θλιβερό θέμα των απωλειών από τον κορονοϊό, από την κυβέρνηση παραπέμπουν σε ειδική ενημέρωση για το θέμα, που θα κάνει κατά πληροφορίες μεθαύριο Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και εν προκειμένω για τα συγκριτικά στοιχεία των θανάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως σημειώνεται, όλες οι χώρες δεν καταγράφουν τις απώλειες από τον Covid με τα ίδια κριτήρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξάλλου, μόνο σήμερα διενεργήθηκαν στην χώρα μας περί τα 700.000 διαγνωστικά τεστ, γεγονός, που καθιστά την χώρα μας πρωταθλήτρια στο συγκεκριμένο θέμα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Από την κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλη σημασία τόσο στις κλειστές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τη διήμερη παραμονή του στο Λονδίνο, καθώς εκτιμούν πως η διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για την χώρα μας στην βρετανική κοινή γνώμη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όσο και στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων Βρετανών τουριστών στην χώρα μας το 2022.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, η γνωστή και πάγια βρετανική θέση, που κατά πληροφορίες εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τζόνσον δεν εξέπληξε κανένα στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ουδείς περίμενε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατέστη σαφές στο Λονδίνο πως για την Αθήνα το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να επιτύχει τον σκοπό της.

Αναφορικά με τον τουρισμό, στην κυβέρνηση εντοπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των Βρετανών για το 2022. Εκφράζεται, δε, ικανοποίηση για την ροή των Βρετανών τουριστών και κατά το τρέχον έτος. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι ένας 12μηνος προορισμός, και όχι κατά ανάγκη τουριστικός, αλλά προορισμός για να εργαστεί κανείς, αλλά και για να επενδύσει. Ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν η συνομιλία των δύο ηγετών και για τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης των εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατά την παραμονή του στην Βρετανική πρωτεύουσα πολύ σημαντικές συναντήσεις με σημαίνοντες παράγοντες της οικονομικής ζωής στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας των Βιομηχάνων της Μ. Βρετανίας, γεγονός, που σύμφωνα με πληροφορίες πιστοποιεί το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε πλήρως τον Μπόρις Τζόνσον για τη νέα φάση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την απαράδεκτη, όπως ειπώθηκε, προσέγγιση Τουρκίας και ψευδοκράτους στη λύση των δύο κρατών σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στη Μεγαλόνησο θα πρέπει να έχουν ως βάση το «κεκτημένο» του Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, άποψη την οποία φαίνεται να συμμερίζεται και η βρετανική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά στον ευρω – βρετανικό διάλογο για την διευθέτηση κρίσιμων εκκρεμοτήτων μετά το Brexit, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, κατά πληροφορίες, στον κ. Τζόνσον πως τυχόν ενεργοποίηση του άρθρου 16 – εξέλιξη, που κατά πληροφορίες δεν μπορεί προς ώρας να αποκλειστεί – θα έβρισκε απέναντι σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς θα οδηγούσε στην αναστολή της συνολικής συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη κατά πληροφορίες τον Βρετανό ομόλογο του για την πρόοδο, που επετεύχθη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Γλασκώβη ( COP26 ), καθώς, όπως τονίστηκε επρόκειτο για μία σύνθετη και πολυμερή διαπραγμάτευση. Σε διμερές επίπεδο, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας στα ζήτημα της «πράσινης» ατζέντας, όπως στην παραγωγή αιολικής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, δραστηριότητα, στην οποία η Μ. Βρετανία έχει καταγράψει αξιοσημείωτες επιδόσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει με 29 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πουλου.

Σημειώνεται πως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν ταυτόχρονα το πρωί της Πέμπτης (21.11.2024) επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την κριτική ότι φέρουν την ευθύνη πως «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει στην επιστολή της: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων. Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Θεοδώρα Τζάκρη».

Με πανομοιότυπη επιστολή ανεξαρτητοποιήθηκε και η Γιώτα Πούλου: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Γιώτα Πούλου».

Το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το… Σάββατο.

Σημειώνεται πως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανεξάρτητοι, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

NEWSIT

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025 – Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone

Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 – 2035 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (14.11.24).

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατό. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone», ανέφερε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 09:30 με 10:30 του βίντεο:

Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα α αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.

Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου RafaleF-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».

NEWSIT

https://www.newsit.gr/politikh/nikos-dendias-pame-se-kleisimo-137-stratopedon-mexri-to-2025-kathe-monada-tha-exei-ti-dynatotita-anti-drone/4234787/

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο

Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.

Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».

Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.

NEWSIT

Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ