Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία με απόφαση του Κ. Χατζηδάκη

Η εξειδίκευση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταρτίζουν πολιτική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία προβλέπεται σε απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε εφαρμογή του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα υποχρεούνται να διαβουλεύονται εντός της επιχείρησης, να υιοθετούν και να δημοσιοποιούν στο χώρο εργασίας πολιτική για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πολιτική αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Α. Εκτίμηση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης συνολικά και ειδικότερα για ειδικές ομάδες εργαζομένων, λόγω της φύσης της εργασίας τους ή χαρακτηριστικών τους (όπως νυχτερινοί εργαζόμενοι, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, μετανάστες εργαζόμενοι, κ.ο.κ.).

Β. Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών (όπως προγραμματισμός των βαρδιών, καθοδήγηση και υποστήριξη στα θύματα βίας και παρενόχλησης, τακτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων κ.ά.).

Γ. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού, μεταξύ άλλων, για τις διαδικασίες υποβολής και διαχείρισης των καταγγελιών.

Δ. Πληροφόρηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και του εργοδότη σε περίπτωση που υπάρξει περιστατικό βίας ή παρενόχλησης, καθώς και για τα στοιχεία των αρμοδίων διοικητικών αρχών, στις οποίες έχει δικαίωμα να προσφύγει κάθε θιγόμενο πρόσωπο (Επιθεώρηση Εργασίας, Συνήγορος του Πολίτη). Ο εργοδότης έχει υποχρέωση ιδίως να πληροφορεί για τη δυνατότητα καταγγελίας στο ΣΕΠΕ, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης πολιτών 1555, καθώς επίσης και για την υπηρεσία άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας-τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ε. Ορισμό ενός προσώπου αναφοράς («συνδέσμου») αρμόδιου, για να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζόμενους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης.

Οι ίδιες επιχειρήσεις (με περισσότερους από 20 εργαζόμενους) πρέπει να διαθέτουν διαδικασίες υποδοχής και εξέτασης των καταγγελιών με ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμους διαύλους επικοινωνίας και να ορίζουν τα πρόσωπα που θα υποδέχονται και θα διαχειρίζονται τις καταγγελίες αυτές.

Η διερεύνηση των καταγγελιών θα πρέπει να γίνεται άμεσα, με αμεροληψία και προστασία της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των θυμάτων και των καταγγελλόμενων, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται επίσης η απαγόρευση αντιποίνων σε βάρος του θιγόμενου προσώπου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, αν διαπιστωθεί περιστατικό βίας ή παρενόχλησης, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα σε βάρος του καταγγελλόμενου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σύσταση συμμόρφωσης, την αλλαγή θέσης, ωραρίου, τόπου ή τρόπου παροχής εργασίας ή ακόμη και απόλυση.

Επιπλέον, όταν ο εργοδότης δεν λαμβάνει μέτρα κατά του καταγγελλόμενου ή παραβιάζει ο ίδιος την απαγόρευση βίας και παρενόχλησης κατά τη σύναψη ή άρνηση σύναψης της σύμβασης ή κατά την εξέλιξη, διάρκεια ή λύση αυτής, επιβάλλονται σε βάρος του κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που θα εξειδικευτούν με νεότερη απόφαση.

Στον ίδιο νόμο προβλέπονται ενισχυμένες αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου ζωής, υγεία ή ασφάλειας των εργαζομένων από τέτοια περιστατικά.

Σύμφωνα με το νόμο, τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι: α) δικαίωμα δικαστικής προστασίας, β) υποβολή αίτησης για διενέργεια διαδικασίας εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της, γ) αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων του, καθώς και δ) καταγγελία εντός της επιχείρησης στο υπεύθυνο πρόσωπο ή υπηρεσία που έχει οριστεί από τον εργοδότη για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Διευκρινίζεται ότι, στο πλαίσιο της προστασίας από κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης, λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης, εντάσσονται εργαζόμενοι ανεξάρτητα από το συμβατικό καθεστώς τους (σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, απασχολούμενοι μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση, ασκούμενοι, μαθητευόμενοι, εθελοντές, εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, άτομα που αιτούνται εργασία, καθώς και εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία), για περιστατικά που συμβαίνουν στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Με την απόφαση θεσπίζεται τέλος υπόδειγμα πολιτικής που μπορούν να υιοθετούν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του νόμου, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Αμαλιάδα: «Πάνε να μου χρεώσουν και τον θάνατο της αδερφής μου» λέει η 24χρονη Ειρήνη

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου βρεφών σε Αμαλιάδα και Κάτω Αχαΐα και η εμπλοκή της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, μητέρας δύο από τα παιδιά που πέθαναν ξαφνικά.

Σύμφωνα με την Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει διαπιστωθεί προανακριτικά ότι ήταν παρούσα στο θάνατο τριών βρεφών, των δύο δικών της παιδιών και της φίλης της τον Αύγουστο του 2024 στην Αμαλιάδα.

Η κ. Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως στο κάδρο έχουν μπει συνολικά πέντε υποθέσεις βρεφών, που έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή. «Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους»,  ανέφερε η κ. Δημογλίδου.

«Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά. Υπάρχει δηλαδή στη δικογραφία έκθεση κανονικά του ιατροδικαστή. Εκκρεμεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για την τελευταία περίπτωση, για τον θάνατο του βρέφους που έγινε στις αρχές του Αυγούστου και πάλι σε αυτή την περιοχή και ουσιαστικά οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

«Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και το ξεκαθαρίζω. Εμείς προσπαθούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ώστε να έρθουν οι απαντήσεις για τις τοξικολογικές εξετάσεις και για το τελευταίο βρέφος και να έχει πλήρη εικόνα και ο εισαγγελέας. Γνωρίζουμε ότι έχει διαταχθεί κάποια έρευνα σε πταισματοδίκη όμως και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι αρχές είναι έτοιμες να δώσουν απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα θέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας», σχολίασε, επισημαίνοντας πως «σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις και στο προανακριτική υλικό που έχει παραδοθεί από την αστυνομία δεν φαίνεται εμπλοκή κάποιου ατόμου και δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα».

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωνε η τότε ανήλικη Ειρήνη, ενώ και η ίδια είχε επικοινωνήσει με το Χαμόγελο όταν ένα από τα δύο παιδιά της νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Οι θάνατοι των βρεφών

Το 2021 η 24χρονη πρόσεχε το παιδί μιας φίλης της στην Κάτω Αχαΐα. Το 6 μηνών βρέφος έχασε ξαφνικά τη ζωή του, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή υποψία για εγκληματική ενέργεια.

Το 2022 πεθαίνει το παιδί της 24χρονης μόλις 19 ημερών μέσα στο σπίτι.

Το 2023 πεθαίνει άλλο παιδί της, ένα βρέφος μόλις 2 μηνών, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο (δείτε φωτογραφίες που έδωσε η μητέρα στο newsit.gr). Από την ιατρική εξέταση δεν προέκυψε καμία εγκληματική ενέργεια.

Το 2024, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, πεθαίνει το παιδί μιας φίλης της, που εκείνη την ημέρα βρισκόταν υπό την προστασία της 24χρονης. Η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη, ωστόσο αναμένονται οι απαντήσεις από τις τοξικολογικές.

Δέκα χρόνια πριν είχε πεθάνει ξαφνικά και η λίγων μηνών αδερφή της Ειρήνης.

Οι περιγραφές της Ειρήνης Μουρτζούκου για τον θάνατο των παιδιών στην εκπομπή LiveNews συγκλονίζουν.

«Πάνε να μου φορτώσουν τον θάνατο της αδερφής μου»

Την ίδια ώρα, η Ειρήνη Μουρτζούκου μίλησε στην εφημερίδα «Απογευματινή» επιβεβαιώνοντας όσα ισχυρίστηκε το Χαμόγελο του Παιδιού, ότι μεγάλωσε σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον.

«Μεγάλωσα δύσκολα, οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Με τους γονείς μου μετακινηθήκαμε αρκετές φορές, ζούσαμε σε συνθήκες που τις λες και άθλιες. Εγώ προσωπικά έχω κάνει λάθη στη ζωή μου, όπως όταν έφυγα πριν από λίγα χρόνια από το σπίτι μου με ένα φίλο μου για λίγες μέρες. Όμως, τα παιδιά μου τα υπεραγαπούσα και έκανα τα πάντα για αυτά» είπε.

«Είχα περιστασιακές σχέσεις με κάποια άτομα από σχετικά νεαρή ηλικία. Έζησα και τον θάνατο της νεογέννητης αδερφής μου πριν από μια 10ετία, πάνε και αυτό να μου το χρεώσουν σήμερα. Όμως, εγώ προσπαθώ να συνεχίσω τη ζωή μου, εργάζομαι για να τα βγάλω πέρα και παλεύω να μάθω για ποιο λόγο πέθαναν τα παιδιά μου» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη (23.10.2024) η μητέρα του μικρού που ξεψύχησε τον Αύγουστο κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του γιου της.

Οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει τους φακέλους των νεκρών μωρών από τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, καθώς και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Στη συνέχεια και αφού μελετηθούν όλα τα έγγραφα θα κληθούν να καταθέσουν εκ νέου η Ειρήνη, όλοι οι εμπλεκόμενοι συγγενείς, γιατροί και ιατροδικαστές.

Η 24χρονη Ειρήνη έχει ζητήσει και γονιδιακό έλεγχο για τα δύο παιδιά της. Ο έλεγχος που έγινε στον πρώτο παιδί που πέθανε, είναι καθαρός και δεν οφείλεται στο γονιδιακό πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για το δεύτερο παιδί χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

NEWSIT

«Πάνε να μου φορτώσουν και τον θάνατο της αδερφής μου» λέει η 24χρονη Ειρήνη – «Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια» λέει η Δημογλίδου

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η εξήγηση της ΣΤΑΣΥ για τον απίστευτο συνωστισμό στο Μετρό στο Σύνταγμα: Τεχνική βλάβη σε διαδοχικούς συρμούς

Η εξήγηση της ΣΤΑΣΥ για τον απίστευτο συνωστισμό στο Μετρό στο Σύνταγμα: Τεχνική βλάβη σε διαδοχικούς συρμούς

Απίστευτες ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν όσοι επέλεξαν το πρωί της Πέμπτης (24.10.2024) να χρησιμοποιήσουν το Μετρό, στο Σύνταγμα, καθώς υπήρξε ένας άνευ προηγουμένου συνωστισμός.

Για το θέμα πήρε θέση η ΣΤΑ.ΣΥ. η οποία με ενημέρωσή της εξήγησε ότι υπήρξε πρόβλημα σε δύο διαδοχικούς συρμούς του Μετρό που έκαναν το δρομολόγιο Πειραιάς – Δουκίσσης Πλακεντίας και περνούσαν από το Σύνταγμα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστιος συνωστισμός στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρει:

Από τη ΣΤΑ.ΣΥ διευκρινίζεται, πως ο συνωστισμός που προκλήθηκε το πρωί στον σταθμό του Μετρό Σύνταγμα, οφείλεται σε τεχνική βλάβη που παρουσιάστηκε σε δύο διαδοχικούς συρμούς, που κινούνταν εκείνη την ώρα από τον Πειραιά προς τη Δουκίσσης Πλακέντιας. Ο πρώτος συρμός χρειάστηκε να εκκενωθεί, ενώ ο δεύτερος, που παρουσίασε βλάβη σε θύρες, συνέχισε το δρομολόγιό του μετά την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Τα παραπάνω περιστατικά προκάλεσαν καθυστέρηση στα δρομολόγια μεταξύ 08:21 και 08:36 για τους επιβάτες που βρέθηκαν στις αποβάθρες των σταθμών της Γραμμής 3, με κατεύθυνση τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνταν κανονικά στις υπόλοιπες κατευθύνσεις.

Η κίνηση των συρμών μετά τις 08:36 διεξαγόταν προσωρινά κάθε ενάμιση λεπτό, με αποτέλεσμα την εξομάλυνση της κυκλοφορίας.

NEWSIT

Η εξήγηση της ΣΤΑΣΥ για τον απίστευτο συνωστισμό στο Μετρό στο Σύνταγμα: Τεχνική βλάβη σε διαδοχικούς συρμούς

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δεμένα και σήμερα και αύριο τα πλοία – Συνάντηση με τον υπ. Ναυτιλίας έχει ζητήσει η ΠΝΟ

Την προκήρυξη νέας πανελλαδικής 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ακτοπλοΐας, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ.

Οι ναυτεργατικές οργανώσεις πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη συγκεντρώσεις στο λιμάνι του Πειραιά και ενημερωτικές συσκέψεις στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ο γγ της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι πέραν του θέματος που αφορά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υπάρχουν επιπλέον ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες ναυτικούς, όπως οι μειωμένες συνθέσεις στα πλοία κατά τη χειμερινή περίοδο, από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Ν. 4150 που διέπει την τετράμηνη δρομολόγηση των Ε/Γ-Ο/Γ Ταχυπλόων Σκαφών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών εργάζεται 6-7 μήνες τον χρόνο, αλλά το εισόδημα διαιρείται δια 12 μήνες. Ταυτόχρονα, βάσει των απαγορευτικών προϋποθέσεων που ισχύουν, είναι ελάχιστοι αυτοί που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας από το ΓΕΝΕ, το οποίο κυμαίνεται στα 350 ευρώ» είχε επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών.

Ο γγ της ΠΝΟ δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, παρά το γεγονός ότι τα ναυτεργατικά σωματεία προχώρησαν σε ελέγχους που αφορούν παραβάσεις του μέγιστου ορίου απασχόλησης των πληρωμάτων, με προεξάρχουσα τις ειδικότητες των θαλαμηπόλων, των μαγείρων και των οικονομικών αξιωματικών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή εταιρείες που οφείλουν χρήματα από υπερωριακή απασχόληση.

Δήλωσε επίσης, ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας, ως προς τα θέματα αυτά τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος» και ότι έχει ζητηθεί ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025, με αυξήσεις 12%, ενώ οι ακτοπλόοι αντιπρότειναν 3%.

Π.Τσ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ