Ελάχιστα σε αριθμό ή πολύ ακριβά, είναι τα καταλύματα στο Κατάρ, κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επισκέπτες φιλάθλους. Σε τέτοιο βαθμό, που για ορισμένους, είναι μία απογοήτευση και για άλλους μία ευχάριστη έκπληξη, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.
Με 80 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο με ένα μικρό ντουλάπι και σιδερένιο κρεβάτι, ιδιωτικό μπάνιο και κοινόχρηστη κουζίνα, σε τριώροφα κτίρια, το χωριό Μπάρουα Μπαραχάτ Αλ Τζανούμπ, που βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια της Ντόχα, είναι το φθηνότερο κατάλυμα που προσφέρεται στην επίσημη πλατφόρμα των διοργανωτών.
Και αυτοί οι… στρατώνες είναι γεμάτοι. «Στην φωτογραφία, δεν φαινόταν φιλόξενο, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα ήταν η σχέση ποιότητας-τιμής», σχολιάζει ο 37χρονος Πολωνός φίλαθλος, Πάβελ Ποπράβκα, δηλώνοντας «έκπληκτος» από το μέγεθος του δωματίου του (σ.σ. περίπου 20 τ.μ.) παρά την έλλειψη τραπεζιού και καρέκλας.
«Το σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα. Είναι πολλοί οι κοινόχρηστοι χώροι, με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες», λέει η 20χρονη Αμερικανίδα, Νάταλι Αλβαρες, η οποία υποστηρίζει τον Ισημερινό.
«Δεν φαίνεται πραγματικά να αξίζει 200 δολάρια για κάθε διανυκτέρευση», υποστηρίζει ο 18χρονος Μεξικανός, Πέδρο Μπαράχας, ο οποίος μαζί με δεκάδες άλλους φιλάθλους, συναντήθηκαν στο χωριό των 1.800 σκηνών, στο νησί Κεταϊφάν (σ.σ. ένα τεχνητό νησί περίπου 20 χλμ. βόρεια της Ντόχα). Και όλοι ζουν μεταξύ απογοήτευσης και θυμού για τις υπηρεσίες που συνάντησαν. Κάτω από τα λευκά σεντόνια, δύο μονά κρεβάτια, ένα κομοδίνο, πρίζες και ένας ανεμιστήρας. «Δεν υπάρχει οργάνωση, τηλεόραση, κλιματισμός, φως», μονολογεί απογοητευμένος, ο 37χρονος Ιρανός, Χοσίν Κοσραβί, ενώ ο φίλος του, Μπαράχας, προσθέτει: «Δεν υπάρχουν πραγματικά ντους, είναι καμπίνες τουαλέτας με λάστιχο».
Ενώ το χωριό περιλαμβάνει μια ζώνη θαυμαστών δίπλα στην θάλασσα, «περίμενα να υπάρχει κόσμος, μουσική. Αλλά τελικά, είναι περισσότερο μια πόλη… φάντασμα», τονίζει μετανιωμένος για την επιλογή του, ο 24χρονος Μεξικανός, Ααρόν Σάντσεζ.
«Αυτό που προσφέρουμε, είναι συνεπές με αυτό που διαθέτουμε στην αγορά κι εάν οι επισκέπτες έχουν ζητήματα, τα διορθώνουμε», αναφέρουν οι υπεύθυνοι των χώρων, από την εταιρεία «Qetaifan Projects».
Το χωριό είναι sold out μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα που αναμένεται να κορυφωθεί η επισκεψιμότητα στο εμιράτο. Και στην συνέχεια θα «ανοίξει» εκ νέου για κρατήσεις.
Το «Fan Village» της πόλης Αλ Κορ (50 χλμ. βόρεια της Ντόχα) προσφέρει ένα πολύ πιο πολυτελές κάμπινγκ, με ευρύχωρες και κλιματιζόμενες (!) σκηνές, εξοπλισμένες με τηλεόραση, ψυγείο και ιδιωτικό μπάνιο, ενώ παράλληλα, παρέχεται γυμναστήριο, γήπεδα padel, πισίνες και πρόσβαση σε παραλία, με κόστος από 400 έως και 1.000 ευρώ την βραδυά.
«Δεν είναι πολύ ακριβά», λέει ο Μεξικανός, Τζόναθαν Ερνάντεζ, ο οποίος πήγε στο Κατάρ με την έγκυο σύζυγό του. Αλλά «αυτό που είναι αστείο», προσθέτει, «είναι ότι έχουν περάσει τρεις-τέσσερις ημέρες από τότε που άρχισε το τουρνουά και δεν μας έχουν ενημερώσει για το κόστος των επιπλέον υπηρεσιών».
Ο 34χρονος Σαουδάραβας, Μοχάμεντ Αλ Χατζαρί, εκτιμά την έμφαση στις παραδόσεις της περιοχής: «Με την οικογένεια και τους φίλους μας, πηγαίνουμε συχνά σε κάμπινγκ για μία ή δύο νύχτες έξω από την πόλη, οπότε είναι μια καλή εμπειρία».
Μεταξύ των πιο ακριβών επιλογών, που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες, υπολογίζονται επίσης έως και περισσότερα από 1.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση, για ένα δωμάτιο σε ένα κρουαζιερόπλοιο ή μια βίλα.
Επιλογή που έκανε ο Αμρ Ελσέρτι, ο οποίος έμεινε για εννέα ημέρες με τον εξάδελφο του, αλλά και πολλοί φίλαθλοι περνούν το σύνολο ή μέρος της παραμονής τους στο Κατάρ με συγγενείς. Ο 39χρονος Αιγύπτιος, ξόδεψε «900 ευρώ για τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια» από την Γαλλία και «σχεδόν 1.000 ευρώ για εισιτήρια για τέσσερις αγώνες. Εάν έπρεπε να πληρώσω επιπλέον για διαμονή, θα ήταν αδύνατο να έλθω». Ταυτόχρονα με αυτόν, ο εξάδελφος του, φιλοξενεί έναν άλλο φίλο και μετά θα ακολουθήσουν τα… πεθερικά του: «Εκτιμώ που βοηθώ τους φίλους μου, οι οποίοι θέλουν να έλθουν και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την διαμονή τους. Τρεις από αυτούς, θα έλθουν στο σπίτι μου», δηλώνει, ο 33χρονος Αιγύπτιος, Αχμέντ Ελ Γκουλ, ο οποίος κατοικεί στην Ντόχα τα τελευταία επτά χρόνια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ