Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

22 συλλήψεις για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη – Η Τουρκία κατηγορεί το PKK

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση χθες Κυριακή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης – η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80 άλλοι-, ενώ ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη το πρόσωπο που πιστεύεται πως άφησε τη βόμβα στην Κωνσταντινούπολη – Το PKK κατηγορεί ο υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- πως βρίσκονταν πίσω από τη χθεσινή επίθεση.

«Εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι», είπε ο κ. Σοϊλού.

Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Η χθεσινή επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης, πέρα από το ότι σκότωσε έξι ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 81, περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Έγινε γύρω στις 16:20 (τοπική ώρα· 15:2ο ώρα Ελλάδας).

Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη το «πρόσωπο» που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα, ούτε εάν επρόκειτο για «γυναίκα», όπως διαβεβαίωναν χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε.

«Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν».

Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Ο κ. Ερντογάν είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με εκστρατεία τρομοκρατικών ενεργειών την περίοδο 2015-2016.

PKK και NATO

Η έκρηξη, που ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση και προκάλεσε πανικό στους διερχόμενους.

«Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Ο κρότος ήταν τεράστιος. Υψωνόταν μαύρος καπνός. Ο ήχος ήταν πολύ δυνατός, σχεδόν εκκωφαντικός», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, ο Κεμάλ Ντενιζτζί, 57 ετών, που είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους κάτω.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.

Τον Δεκέμβριο του 2016, για τη διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης -47 νεκροί, ανάμεσά τους 29 αστυνομικοί, 160 τραυματίες- την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στο PKK.

Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα βρίσκεται στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής παράταξης από τις σουηδικές αρχές στο μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, την έτερη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και υποσχέθηκε στον κ. Ερντογάν πως η Στοκχόλμη θα κινητοποιηθεί προκειμένου να καθησυχαστούν οι τουρκικές «ανησυχίες».

Το σουηδικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, προκειμένου να γίνει δρακόντεια η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Το PKK και οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν -το αρνήθηκαν- από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

ΦΩΤΟ EPA/ERDEM SAHIN

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Χάρις και Τραμπ συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία στις αμφίρροπες πολιτείες, επιμένοντας στα ζητήματα των γυναικών και των μεταναστών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις απάντησε χθες, Πέμπτη, με έντονο τρόπο στον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ για τις απόψεις του στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και των μεταναστών, δύο ζητήματα που κυριαρχούν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.

Πέντε ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει αβέβαιο, οι δύο αντίπαλοι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στις επτά αμφίρροπές πολιτείες των ΗΠΑ.

Και οι δύο βρέθηκαν χθες, Πέμπτη, στη Νεβάδα και την Αριζόνα, με στόχο κυρίως να προσελκύσουν τους Λατινοαμερικάνους.

Στο Λας Βέγκας η Χάρις δέχθηκε την υποστήριξη της σταρ Τζένιφερ Λόπεζ, ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους που φώναζε: «Si, se puede!» («Ναι, μπορούμε»), το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Η 60χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσπαθεί να προσελκύσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, υποσχόμενη να αποκαταστήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμά τους στην άμβλωση.

Απέναντί της ο 78χρονος Τραμπ, γνωστός για τα σεξιστικά του σχόλια, ο οποίος καταδικάστηκε από αστικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2023 σε αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για σεξουαλική επίθεση.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο άνδρας απλώς δεν σέβεται την ελευθερία των γυναικών ούτε την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή», τόνισε η Χάρις από το Λας Βέγκας. «Και γνωρίζουμε ότι, αν εκλεγεί, θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα».

Άλλο ένα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας: η μετανάστευση.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος υιοθετεί μια ολοένα και πιο ακραία και αυταρχική ρητορική, δεσμεύθηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης από το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού να τερματίσει «την εισβολή» εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ και να τους απελάσει.

Κάτι που επανέλαβε από το Γκλέντεϊλ της Αριζόνα, από όπου κατηγόρησε τους μετανάστες ότι ευθύνονται για ένα κύμα εγκληματικότητας – ένας ισχυρισμός που δεν αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία.

«Οι φυλακές όλου του κόσμου άδειασαν για να ξεχυθούν στη χώρα μας», τόνισε ο Τραμπ παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως μια χώρα που έχει γεμίσει «δολοφόνους» και «εμπόρους ναρκωτικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η Κάμαλα Χάρις – στην οποία είχε αναθέσει ο Μπάιντεν τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας –, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική «ανοικτών συνόρων» που ακολούθησε έχει αποτύχει πλήρως.

Ο δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να τροφοδοτεί την πολεμική που ξεκίνησε την Κυριακή από προεκλογική του συγκέντρωση ένας κωμικός, ο οποίος χαρακτήρισε το αμερικανικό έδαφος Πουέρτο Ρίκο «νησί σκουπιδιών που επιπλέουν στη μέση του ωκεανού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χαρακτηρίζοντας «σκουπίδια» τους υποστηρικτές του Τραμπ, προτού ο Λευκός Οίκος και η Χάρις σπεύσουν να διευκρινίσουν ότι δεν αναφερόταν σε όλους τους, αλλά μόνο στον κωμικό που έκανε το επίμαχο σχόλιο.

Στο Λας Βέγκας η Χάρις έλαβε την υποστήριξη της Τζένιφερ Λόπεζ, που έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και η οποία ζήτησε από τους Λατινοαμερικάνους να στηρίξουν τους Δημοκρατικούς.

«Μου αρέσει ο τρόπος που τελειώνουν οι ταινίες του Χόλιγουντ. Μου αρέσει όταν κερδίζει ο καλός, ή σε αυτή την περίπτωση η καλή», δήλωσε η σταρ του κινηματογράφου και της μουσικής.

«Δεν είναι μόνο οι Πορτορικάνοι που προσεβλήθησαν εκείνη την ημέρα», τόνισε η Λόπεζ. «Όλοι οι Λατινοαμερικάνοι αυτής της χώρας (προσεβλήθησαν)! Η ανθρωπιά και κάθε άνθρωπος με ηθική» προσεβλήθη, συνέχισε.

Νωρίτερα από το Λας Βέγκας ο Τραμπ δήλωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου CBS για μια συνέντευξη της Χάρις την οποία μετέδωσε στις αρχές του μήνα. Ζητεί αποζημίωση 10 δισεκ. δολαρίων επειδή εκτιμά ότι αποτέλεσε παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία.

Με βάση την προσφυγή, η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε με συγκεχυμένο τρόπο σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Το CBS φέρεται να τροποποίησε την απάντηση προκειμένου να εξαφανιστεί «η φραστική σαλάτα», όπως χαρακτηρίζεται στην αγωγή, της Χάρις.

Σε μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, οι δύο αντίπαλοι αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι διχάζουν τις ΗΠΑ, ενώ οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Ήδη περίπου 65 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε με επιστολική ψήφο είτε διά ζώσης.

ΕΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Οι 2 δολοφόνοι δημοτικής συμβούλου στη Βραζιλία καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 78 και 59 ετών

Το έγκλημα στοιχειώνει τη Βραζιλία για πάνω από έξι χρόνια: οι δράστες της δολοφονίας, το 2018, στα 38 της χρόνια, της Μαριέλε Φράνκου, αριστερής δημοτικής συμβούλου, μαύρης και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας, καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη στο Ρίο ντε Ζανέιρο να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 78 και 59 ετών αντίστοιχα.

Τη 14η Μαρτίου 2018, η χαρισματική πολιτικός, που μετατράπηκε μετά τον θάνατό της σε εικόνισμα της βραζιλιάνικης αριστεράς και όσων αγωνίζονται για την υπόθεση των Αφροβραζιλιάνων, έγινε στόχος επίθεσης ενόπλου, που έκανε κόσκινο από τις σφαίρες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Ο οδηγός της, ο Άντερσον Γκόμες, έπεσε επίσης νεκρός.

«Η δικαιοσύνη ενίοτε αργεί, είναι τυφλή (…) αλλά τελικά έρχεται», σχολίασε η δικάστρια Λούσια Γκλιόσι απαγγέλλοντας την ετυμηγορία του σώματος των ενόρκων και τις ποινές για τη διπλή δολοφονία, έπειτα από τη διήμερη ακροαματική διαδικασία.

Συγγενείς και οικείοι των θυμάτων αγκαλιάστηκαν κι αναλύθηκαν σε δάκρυα αφού απαγγέλθηκαν η ετυμηγορία και οι ποινές. Ανάμεσά τους ήταν η μικρή αδελφή της Μαριέλε Φράνκου, η Ανιέλε Φράνκου, σήμερα υπουργός Φυλετικής Ισότητας στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Χόνι Λέσα ομολόγησε πως άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι εναντίον του οχήματος της δημοτικής συμβούλου μέσα από όχημα το οποίο οδηγούσε ο Έλσιου Κεϊρός, ο οποίος επίσης ομολόγησε. Ο δράστης καταδικάστηκε να εκτίσει κάθειρξη 78 ετών, ο συνεργός του 59.

Τα δυο πρώην μέλη της διαβόητης χωροφυλακής του Ρίο έκλεισαν συμφωνία με τη δικαιοσύνη να ομολογήσουν. Η εισαγγελία μολαταύτα ζητούσε να τους επιβληθεί η βαρύτερη δυνατή ποινή, 84 χρόνια κάθειρξης στον καθένα.

Η δολοφονία προκάλεσε κατακραυγή, στη χώρα και διεθνώς.

Γρήγορα, τα βλέμματα στράφηκαν στο οργανωμένο έγκλημα και στην πιθανή εμπλοκή παραστρατιωτικών ομάδων. Οι οργανώσεις αυτές, που σπέρνουν τον τρόμο σε συνοικίες της μεγαλούπολης, αρπάζουν δημόσιες εκτάσεις ώστε να οικοδομήσουν παράνομα και να φτιάξουν περιουσίες.

Γεννημένη σε φαβέλα, φτωχοσυνοικία στο Ρίο, η Μαριέλε Φράνκου αγωνιζόταν ακούραστα εναντίον της δράσης των παραστρατιωτικών ομάδων, εναντίον της υπέρμετρης βίας της αστυνομίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κατοίκων των φτωχότερων συνοικιών, ειδικά των νέων Αφροβραζιλιάνων, υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+…

Ο Χόνι Λέσα παραδέχθηκε στη δίκη πως «τυφλώθηκε», «τρελάθηκε» όταν του πρόσφεραν ένα εκατομμύριο δολάρια για να διαπράξει τη δολοφονία.

«Με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη μεταμέλεια, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες του Άντερσον και της Μαριέλε και (…) απ’ όλη την κοινωνία», πρόσθεσε.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας αμφισβήτησε ωστόσο το πόσο ειλικρινείς ή μεταμελημένοι είναι οι δράστες. Ο Φάμπιου Βιέιρα τόνισε πως διέπραξαν τους φόνους «για το κέρδος» και τους χαρακτήρισε «αντικοινωνικά» στοιχεία που δεν έχουν μετανιώσει για τίποτα.

Πρόσθεσε πως αρχικά αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στο έγκλημα και μόνο όταν οι ερευνητές τους παρουσίασαν τα αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή τους, αναζητώντας διέξοδο, αποφάσισαν να συνεργαστούν στην έρευνα, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν έτσι ελαφρύτερες ποινές.

Η δίκη αυτή δεν αφορούσε τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της διπλής δολοφονίας.

Ο Τσικίνου Μπραντάου, πρώην βουλευτής, ο αδελφός του Ντομίνγκος Μπραντάου, πρώην σύμβουλος του ελεγκτικού συνεδρίου στο Ρίο, κι ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Χιβάλντου Μπαρμπόσα συνελήφθησαν τον Μάρτιο, αφού τους ενοχοποίησε ο Χόνι Λέσα.

Οι δυο αδελφοί κι ο πρώην αστυνομικός, που κατηγορούνται για παρακώλυση της έρευνας για την υπόθεση, διαψεύδουν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Η ανακριτική διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Χόνι Λέσα κατέθεσε ότι αποφάσισε να δολοφονήσει την Μαριέλε Φράνκου διότι του «πήρε το μυαλό» η αμοιβή που πρόσφεραν οι Μπραντάου εξ ονόματος παραστρατιωτικών οργανώσεων.

ΦΩΤΟ:  EPA/ANTONIO LACERDA

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

WAFA: 47 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε ισραηλινά πλήγματα στο κεντρικό τμήμα του θύλακα

Σαράντα επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλα, του καταυλισμού προσφύγων Νουσεϊράτ και της πόλης αλ Ζαουάιντα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό πολλών σπιτιών στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Τα ίδια σπίτια επλήγησαν δεύτερη φορά αφού άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν όσους επέζησαν από τον πρώτο βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα μεταξύ των διασωστών, πρόσθεσε το WAFA.

ΕΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ