Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Φρένο στους λογαριασμούς ρεύματος με προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο – Το κείμενο συμπερασμάτων

Το μοντέλο που εφάρμοσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των λογαριασμών, φαίνεται ότι θα επιλέξουν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται αύριο (20.10.2022) στις Βρυξέλλες.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί το θέμα του φυσικού αερίου και του πως η Ευρώπη θα κινηθεί για να ανακουφιστούν, όσο γίνεται, τα νοικοκυριά τον χειμώνα που έρχεται.

Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, όμως πιέζουν τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν περισσότερο και να θέσουν ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με ένα σχέδιο των συμπερασμάτων.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει αύριο 20 και μεθαύριο 21 Οκτωβρίου, οι ηγέτες θα συζητήσουν ένα πακέτο προτάσεων που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας που ενισχύουν τον πληθωρισμό και την υποβόσκουσα απειλή μιας ύφεσης.

Σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν ευρέως τις προτάσεις – περιλαμβανομένων των σχεδίων για ένα νέο δείκτη τιμολόγησης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ.

Καθεμιά από τις προτάσεις χρειάζεται υποστήριξη από μια ενισχυμένη πλειοψηφία χωρών της ΕΕ – τουλάχιστον 15 μέλη που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της ένωσης.

Στις προτάσεις της Κομισιόν δεν περιλαμβάνεται η άμεση επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές του αερίου, το οποίο λένε πως θέλουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, όμως αναφέρεται πως οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια άλλη πρόταση για να θέσουν ένα προσωρινό όριο τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility).

Οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να εξετάσουν έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών» στις συναλλαγές για το αέριο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων τους.

Όμως, καθώς πολλές χώρες επιδιώκουν ισχυρότερη δράση για τον περιορισμό των τιμών, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ζητηθεί επίσης από την Επιτροπή να «προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού σε ένα επίπεδο που να βοηθά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού».

Η ιδέα αυτή, γνωστή ως «Ιβηρικός μηχανισμός» επειδή τον έχουν ήδη εισαγάγει η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εξετάζουν την ιδέα, περιλαμβανομένου του πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Οι χώρες της ΕΕ είναι μοιρασμένες σε ό,τι αφορά τον Ιβηρικό μηχανισμό. Η Γαλλία και άλλες τον υποστηρίζουν ως τρόπο για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία εκφράζουν φόβους ότι θα προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση αερίου.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται πως ένα πλαφόν στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ενέργειας πρέπει να μην οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου.

Το κείμενο συμπερασμάτων

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, τονίζεται ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατεπειγόντως.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή επειγόντως να προχωρήσουν με τα παρακάτω μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες, καθώς και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • συμφωνεί για κοινή αγορά φυσικού αερίου ξεκινώντας με το να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις
  • συμφωνεί για την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και
  • συμφωνεί για την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές.

Επίσης, προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστιάζει στη λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις πρόσφατες αδιάκριτες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και τις επιθέσεις με drone με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία.

Καταδικάζονται οι ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και υπογραμμίζεται η στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για διατήρηση της ασφάλειας και της διασφάλισης των εγκαταστάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών -για τα οποία αυξάνονται οι αποδείξεις- και η συνεχής καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με το να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφος της Λευκορωσίας και να παρέχουν στήριξη στο ρωσικό στρατό.

Σχετικά με το Ιράν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη χρήση βίας από τις ιρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών που διαδηλώνουν ειρηνικά, ειδικά εναντίον γυναικών, και καλωσορίζει τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2022 κατά των υπευθύνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

NEWSIT

Φρένο στους λογαριασμούς ρεύματος με προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο – Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.

Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.

NEWSIT

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025

Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.

Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.

Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr

Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».

Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

NEWSIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ