Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Συνελήφθη ο 21χρονος μακελάρης μετά την επιχείρηση «Ανεμοστρόβιλος»

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε σήμερα (5.5.2023) το πρωί μετά από μεγάλη επιχείρηση ο δράστης του μακελειού σε τρία χωριά της Σερβίας που βρίσκονται νότια του Βελιγραδίου με απολογισμό τουλάχιστον 8 νεκρούς και 14 τραυματίες (ανάμεσά τους και παιδιά).

Στη σύλληψη του 21χρονου μακελάρη Ούρος Μπλάζιτς στη Σερβία προχώρησαν πριν λίγο οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σερβία. Ο δράστης της νέας πολύνεκρης επίθεσης σε χωριά της Σερβία στα νότια του Βελιγραδίου συνελήφθη όχι μακριά από το Κραγκούγεβατς.

Ο νεαρός ο οποίος φέρεται να διέπραξε αλλεπάλληλες επιθέσεις χρησιμοποιώντας αυτόματο τουφέκι σε χωριά της Σερβίας συνελήφθη από την αστυνομία.

Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο 15χρονοι. Ο πρώτος που σκότωσε ο 21χρονος ήταν ένας αστυνομικός που πήγε να τον σταματήσει. Οι πληροφορίες ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 10 δεν επιβεβαιώνεται από τα σερβικά ΜΜΕ, τα οποία επιμένουν πως οι νεκροί είναι 8, επικαλούμενοι το υπ. Εσωτερικών της χώρας.

Σε έρευνες που έκαναν οι αρχές στο εξοχικό του δράστη βρέθηκε ένα πραγματικό οπλοστάσιο με όπλα και σφαίρες. 

Φωτογραφία από τα Σερβικά ΜΜΕ δείχνει τον Ούρος Μπλάζιτς μέσα στο περιπολικό.

Ποιος είναι ο μακελάρης – Το χρονικό της τραγωδίας

Ο 21χρονος μακελάρης είναι ο Ούρος Μπλάζιτς, είναι γιος αξιωματικού του στρατού της Σερβίας που υπηρετεί στο Βελιγράδι.

Όπως αναφέρεται σε σερβικά ΜΜΕ, ο Ούρος Μπλάζιτς είχε ένα καυγά με φίλους σε μια αυλή σχολείου στο χωριό Ντούμπονα στην περιοχή του Βελιγραδίου. Ο 21χρονος έφυγε από το σημείο. Πήγε σπίτι του, αλλά δεν ηρέμησε. Είχε χάσει τελείως τον έλεγχο. Πήρε ένα καλάσνικοφ, επέστρεψε στο σχολείο και από τη Mercedes του άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώτος νεκρός ήταν ένας αστυνομικός που προσπάθησε να τον σταματήσει. Στη συνέχεια πήγε στο χωριό Σέπσιν και στο Μάλο Όρασγε, όπου συνέχισε να σπέρνει τον όλεθρο.

Κάτοικοι του χωριού αναφέρουν πως ήταν ένας ήσυχος και ήρεμος άνθρωπος και επισήμαναν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν το γιατί προκάλεσε αυτή την τραγωδία.

Επίσης σύμφωνα με τα Σερβικά ΜΜΕ, μόλις ο πατέρας του έμαθε το τι έκανε ο γιος του, κατέρρευσε από το σοκ.

Τεράστια επιχείρηση έστησε η αστυνομία

Αμέσως μετά το μακελειό η αστυνομία έστησε τεράστια επιχείρηση για την σύλληψη του 21χρονου μακελάρη. 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βελιγράδι, Νίκος Πέλπας, υπήρχαν πληροφορίες πως ο νεαρός εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από την αστυνομία κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς.

Το ανθρωποκυνηγητό βρισκόταν σε εξέλιξη από τα ξημερώματα μέχρι και τη σύλληψή του. Σήμερα, προτού καν ανατείλει ο ήλιος, εκατοντάδες αστυνομικοί χτένιζαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερο εφοδιασμένο με προβολέα έψαχνε επίσης τον δράστη.

Σύμφωνα με το RTS, στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 600 αστυνομικοί, ανάμεσά τους μέλη ειδικής μονάδας επέμβασης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η αστυνομία παράλληλα απέκλεισε την πρόσβαση προς διάφορα χωριά.

Ο 21χρονος συνελήφθη τελικά λίγη σήμερα (5.5.2023) λίγο μετά τις 9:00 το πρωί κοντά στο Κραγκούγεβατς.

Πήγαινε να δει τη μητέρα του

Σύμφωνα με πληροφορίες των σερβικών ΜΜΕ ο 21χρονος Σέρβος πήγαινε στο Κραγκούγεβατς για να δει τη μητέρα του που ζει εκεί. Μάλιστα ένα σενάριο ανέφερε ότι στο δρόμο προς το Κραγκούγεβατς, σταμάτησε ένα ταξί, απείλησε τον οδηγό και τον ανάγκασε να τον πάει στο σημείο.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς έκανε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Το νέο μακελειό στη Σερβία έγινε μια ημέρα μετά την επίθεση 14χρονου σε σχολείο του Βελιγραδίου με εννιά νεκρούς και επτά τραυματίες, που έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Σίδνεϊ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 16χρονος που μαχαίρωσε τον ιερέα μέσα στην εκκλησία

Ο 16χρονος που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϊ κατηγορείται για τρομοκρατία την ώρα που χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε τεμένη ανά το Σίδνεϊ για την προσευχή της Παρασκευής παρά την ανησυχία για επιθέσεις αντεκδίκησης. 

Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία εις βάρος του 16χρονου για την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του επισκόπου Μαρ Μάρι Εμάνουελ σε εκκλησία την Δευτέρα. Οπτικό υλικό από τη στιγμή της επίθεσης δείχνει ένα αγόρι να συγκρατείται από τους πιστούς που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία και να φωνάζει στον Εμάνουελ ότι προσέβαλε το ισλάμ.

Η αστυνομία εικάζει ότι ο νεαρός μαχαίρωσε τον επίσκοπο, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, έως και έξι φορές. Το αδίκημα αυτό επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στον φερόμενο δράστη δεν επιτράπηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Σήμερα έξω από το τέμενος του Σίδνεϊ ο ηγέτης της κοινότητας Γκαμέλ Χέιρ είπε ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες ανησυχούν ότι θα στοχοποιηθούν, ενώ εκείνες που εργάζονται στο τζαμί ως επιτηρήτριες κλήθηκαν σε προσωρινή τηλεργασία.

“Ο πραγματικός μας φόβος είναι ότι μπορεί να στοχοθετηθούν οι γυναίκες εκείνες που είναι αναγνωρίσιμες μέσω της μαντίλας που φοράνε όταν περπατούν στους δρόμους ή στα εμπορικά κέντρα. Προς το παρόν φοβούνται να το κάνουν”, είπε ο Χέιρ, γραμματέας της Μουσουλμανικής Ένωσης του Λιβάνου, η οποία επιβλέπει τρία τεμένη περιλαμβανομένου εκείνου του προαστίου του Σίδνεϊ, του Λακέμπα.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Μπόντι, την επίθεση στον Εμάνουελ και την πιθανότητα αντιποίνων υπάρχει διάχυτη ανησυχία στο συνήθως φιλειρηνικό Σίδνεϊ. Εγκλήματα με όπλο και μαχαίρι είναι σπάνιο φαινόμενο στην πόλη, μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.

Χθες, σε βίντεο που ανήρτησε ο επίσκοπος που δέχθηκε την επίθεση δήλωσε ότι αναρρώνει και ότι έχει συγχωρήσει τον δράστη, ενώ έκανε έκκληση για ειρήνη.

Ο Χέιρ, από την πλευρά του, ευχαρίστηκε τον επίσκοπο για το μήνυμα συγχώρεσης και ειρήνης που έστειλε και δήλωσε: “Τελικά όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο μήνυμα, την ίδια γη, την ίδια κοινότητα”.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα επιδρομή στο Ιράν σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Τα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή.

Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».,

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ισραήλ διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει. Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, που η Τεχεράνη απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.

Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις 

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Πηγή του Press TV: Δεν έγινε επίθεση ξένης δύναμης στο Ιράν 

Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, δήλωσε «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δίκτυο Press TV, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πλημμύρα του αιώνα στο Ντουμπάι: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την «σπορά νεφών» και η απάντηση των ειδικών

Ασύλληπτες ήταν οι εικόνες από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι, σε μία από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές του πλανήτη. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από το νερό, άνθρωποι παγιδεύτηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης έγιναν ποτάμια.

Οι εικόνες από το πλημμυρισμένο Ντουμπάι λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, έκαναν τον γύρο διαδικτύου και επανέφεραν στο προσκήνιο θεωρίες συνωμοσίας για τη σπορά των νεφών, μία τεχνική «ψεκασμού» στα σύννεφα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή περισσότερης βροχής ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού. 

Η σπορά νεφών όμως ήταν η αιτία για την έντονη βροχόπτωση; Αυτή προκάλεσε την πλημμύρα του αιώνα στο Ντουμπάι; Οι επιστήμονες απαντούν πως όχι και χτυπούν καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή.

Η καταιγίδα είχε χτυπήσει αρχικά το Ομάν την Κυριακή (14.04.2024) προτού σφυροκοπήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη.

Στην Αλ Αΐν, μια πόλη που συνορεύει με το Ομάν, σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης 254 χιλιοστών – περισσότερο νερό από όσο πέφτει στην χώρα – κατά μέσο όρο – σε έναν ολόκληρο το χρόνο.

Μήπως η «σπορά των νεφών» προκάλεσε την «βόμβα βροχής»;

Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού στην Αραβική Χερσόνησο, που είναι συνήθως γνωστή για το ξηρό κλίμα της ερήμου, με τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι να μπορεί να εκτοξευθούν πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν δεν έχουν επίσης συστήματα αποχέτευσης για να αντιμετωπίσουν τις έντονες βροχοπτώσεις και οι βυθισμένοι στο νερό δρόμοι δεν είναι ασυνήθιστοι κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

https://youtube.com/watch?v=lG42pDRXODc%3Ffeature%3Doembed

Όπως αναφέρει ανάλυση στο Reuters, μετά τα γεγονότα της Τρίτης, τέθηκαν ερωτήματα εάν η σπορά των νεφών, μια διαδικασία γνωστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τις έντονες βροχοπτώσεις.

Τι είναι η σπορά νεφών; Η σπορά νεφών είναι μια διαδικασία κατά την οποία χημικές ουσίες εμφυτεύονται στα σύννεφα για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις σε ένα περιβάλλον όπου η λειψυδρία προκαλεί ανησυχία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται σε μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές της γης, ηγούνται της προσπάθειας για τη δημιουργία νεφών και την αύξηση των βροχοπτώσεων.

Όμως η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διευκρίνισε στο Reuters ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επιχειρήσεις πριν από την καταιγίδα.

Τελικά τι έφταιξε;

Οι τεράστιες βροχοπτώσεις μάλλον οφείλονταν σε ένα κανονικό καιρικό σύστημα που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί.

Ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με χαμηλή πίεση στην επιφάνεια είχε λειτουργήσει σαν «συμπίεση» της πίεσης στον αέρα, σύμφωνα με τον Esraa Alnaqbi, ανώτερο μετεωρολόγο στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτή η συμπίεση, που εντάθηκε από την αντίθεση μεταξύ των θερμότερων θερμοκρασιών στο επίπεδο του εδάφους και των ψυχρότερων θερμοκρασιών ψηλότερα, δημιούργησε τις συνθήκες για την ισχυρή καταιγίδα, διευκρίνισε.

Το «ανώμαλο φαινόμενο» δεν ήταν απίθανο να συμβεί τον Απρίλιο, καθώς όταν αλλάζει η εποχή, η πίεση αλλάζει γρήγορα, είπε, προσθέτοντας ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα συνέβαλε επίσης στην καταιγίδα.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα λένε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων.

«Οι βροχοπτώσεις από καταιγίδες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση με την υπερθέρμανση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταφορά, η οποία είναι η ισχυρή ανοδική τάση στις καταιγίδες, ενισχύεται σε έναν θερμότερο κόσμο», δήλωσε ο Dim Coumou, καθηγητής ειδικός στο ακραία κλίματα σε Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η Friederike Otto, λέκτορας για την επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι οι βροχοπτώσεις γίνονται πολύ πιο έντονες σε όλο τον κόσμο καθώς το κλίμα θερμαίνεται και μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία.

«Είναι παραπλανητικό να μιλάμε για τη σπορά των νεφών ως την αιτία των έντονων βροχοπτώσεων» τόνισε.

https://youtube.com/watch?v=6xIST9euK-o%3Ffeature%3Doembed

«Η σπορά των νεφών δεν μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα από το τίποτα. Ενθαρρύνει το νερό που βρίσκεται ήδη στον ουρανό να συμπυκνώνεται γρηγορότερα και να ρίχνει νερό σε ορισμένα σημεία. Έτσι πρώτα, χρειάζεται την υγρασία. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπήρχαν σύννεφα» πρόσθεσε.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα να είναι «εξαιρετικά» ζεστό το νερό στις θάλασσες γύρω από το Ντουμπάι, όπου υπάρχει επίσης πολύ ζεστός αέρας, δήλωσε ο Mark Howden, Διευθυντής στο Ινστιτούτο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας για Κλίμα, Ενέργεια και Λύσεις Καταστροφών.

Η Gabi Hegerl, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, είναι πιθανό να επιδεινωθούν σε πολλά μέρη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ