ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν από άνοια

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο, με εξαίρεση τους τερματοφύλακες, είχαν εδώ και έναν αιώνα, αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια μεγάλη σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα (17/3).

    Οι ειδικοί επιστήμονες, δήλωσαν ότι η μελέτη παρείχε «ασταθή στοιχεία» για την σχέση μεταξύ του λαοφιλέστερου παιχνιδιού στον κόσμο και του αυξημένου κινδύνου εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου, μια σχέση που τονίσθηκε ιδιαίτερα, από τον θάνατο το 2020 του πρωταθλητή Νομπι Στιλς (σ.σ. πρωταθλητής κόσμου με την Αγγλία το 1966), ο οποίος έπασχε από άνοια. 

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Public Health», ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 6.000 παικτών της Premier League της Σουηδίας μεταξύ 1924 και 2019.

    Στην συνέχεια, συνέκρινε το ποσοστό εμφάνισης εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου με αυτό ενός δείγματος 56.000 Σουηδών.

    Οι ποδοσφαιριστές είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από την ομάδα ελέγχου να αναπτύξουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας. Σημειώνεται, ότι οι τερματοφύλακες αποτελούν εξαίρεση στη μελέτη, καθώς δεν κάνουν κεφαλιές.

    «Αυτή η έρευνα υποστηρίζει την υπόθεση ότι η επικεφαλίδα εξηγεί τη σχέση» μεταξύ του ποδοσφαίρου και της εγκεφαλικής νόσου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής συγγραφέας, Πίτερ Ούντεα, από το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.

    Είναι η μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη για το θέμα, μετά από μια μελέτη στην Σκωτία το 2019, που υποστήριξε ότι οι ποδοσφαιριστές είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version