Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/taneamas.gr/wp-config.php on line 61

Warning: Use of undefined constant ’256M’ - assumed '’256M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/taneamas.gr/wp-config.php on line 61
Ο Ελληνοαμερικανός Στηβ Γιαννάκος στην γκαλερί Citronne – Taneamas.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ελληνοαμερικανός Στηβ Γιαννάκος στην γκαλερί Citronne

Eγκαινιάστηκε η έκθεση του ελληνοαμερικανού Στηβ Γιανάκος, στην γκαλερί CITRONNE Πατριάρχου Ιωακείμ 19, με έργα μεγάλων διαστάσεων από την πρόσφατη δουλειά του.

   Η ενότητα αυτή πλαισιώνεται και από έξι παλαιότερα έργα, αναφορές στην προηγούμενη δουλειά τού σημαντικού καλλιτέχνη. Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε το 1938,το έργο του διαποτίζεται από την ελευθερία της νεοϋορκέζικης εικαστικής σκηνής της δεκαετίας 70 και 80.

   Ο Στηβ Γιανάκος παράγει εικόνες δυνατές, προκλητικές, αινιγματικές, με στοιχεία από την ποπ αρτ, τον σουρεαλισμό, τον μινιμαλισμό. Το έργο του μεταπλάθει την πραγματικότητα με καυστικό χιούμορ με κυρίαρχα στοιχεία τον σεξουαλικό υπαινιγμό, την απομυθοποίηση κάθε κοινωνικού προτύπου ενώ συχνά, οι τίτλοι που δίνει ο ίδιος στα έργα του λειτουργούν συμπληρωτικά με την εικόνα. Ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει ένα ατελείωτο παίγνιο με αναφορές slang, αναγραμματισμούς, εσκεμμένη ανορθογραφία.

   Πρωταγωνιστής στην έκθεση του Στηβ Γιανάκου με τίτλο Ι…Loop de Loop… στη γκαλερί CITRONNE είναι ένα ανδρικό πρόσωπο με τσιγκελωτό μουστάκι που τοποθετείται σε διαφορετικά γυναικεία σώματα.

   Όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, στον κατάλογο της έκθεσης, «πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του Γιανάκου το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα. Κατά έναν τρόπο είναι μια φυσική συνέχεια της πρότερης δουλειάς του, όπου η διάλυση και η αποδόμηση των μορφών πρωταγωνιστούσαν. Εξίσου (το gender-bender) προβάλλεται σαν φυσική συνέχεια, λόγω της σεξουαλικής ελευθεριότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του. Εξάλλου, ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του καλλιτέχνη ήταν πάντα η αμφισβήτηση και η διάλυση των στερεοτύπων.

   Το έργο του Στηβ Γιανάκου, το 2023, εμφανίζεται στην πιο πυκνή και πολύπλοκη μορφή του. Ο Γιανάκος έχει επεκτείνει και διαφοροποιήσει την κριτική του στο Αμερικανικό Όνειρο, ενώ παράλληλα μοιάζει να αφουγκράζεται τις σαρωτικές κοινωνικές και ανθρωπολογικές αλλαγές που συντελούνται εδώ και κάποια χρόνια. Νομίζω ότι θα είναι μια φάση στην ιστορική του πορεία στην οποία θα επανερχόμαστε τακτικά στο μέλλον…»

   Η έκθεση του Στηβ Γιανάκου Ι…Loop de Loop… θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version