AUTO

Πώς βάζουμε τις αλυσίδες για τα χιόνια και χιονοκουβέρτες – Οδηγίες για πρωτάρηδες

Ο καιρός χαλάει, περιμένουμε χιονοπτώσεις και τα περσινά παθήματα ας μας γίνουν μαθήματα, ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στους δρόμους οπλισμένοι με τη σωστή προετοιμασία.

Ο μηχανολόγος μηχανικός και εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης Γιώργος Καραμέρης, επισημαίνει: «Δεν αρκεί απλώς να αγοράσετε τις αλυσίδες και να τις αφήσετε στο πορτ-παγκάζ, γιατί όταν θα κολλήσετε στα χιόνια και θα βγείτε μέσα στην κακοκαιρία, είναι πολύ αργά πλέον για να μάθετε τη σωστή χρήση τους.

Είναι απαραίτητο να κάνετε μια δοκιμή σε καλές καιρικές συνθήκες, να μάθετε τη διαδικασία και να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν κανονικά, δηλαδή ότι οι αλυσίδες είναι στη σωστή διάσταση, σφίγγουν κανονικά και δεν βρίσκουν στα φτερά όταν στρίβει το τιμόνι».

Οι κλασικές αλυσίδες στη βασική τους μορφή έχουν κάποιο είδος ντίζας που κλείνει για να σχηματίσει έναν κύκλο στην εσωτερική πλευρά του ελαστικού.

Άρα, η πρώτη μας κίνηση είναι να περάσουμε τη ντίζα πίσω από το λάστιχο και να κουμπώσουμε τον σύνδεσμο, ώστε να έχουμε έτοιμη την εσωτερική στήριξη.

Έπειτα, περνάμε τις αλυσίδες πάνω από το πέλμα του ελαστικού και ακολουθούμε τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής για να μας οδηγήσει στο σωστό δέσιμο από την εξωτερική πλευρά του ελαστικού.

Στην αρχή, οι αλυσίδες θα είναι πιό χαλαρές μέχρι να “κάτσουν” και να σφίξουν στη σωστή θέση, οπότε θα πρέπει να κάνουμε σε δύο στάδια τη διαδικασία: θα σφίξουμε όσο μπορούμε στατικά την εξωτερική αλυσίδα με τους χρωματιστούς συνδέσμους και έπειτα θα οδηγήσουμε προσεκτικά το αυτοκίνητο για περίπου 100 μέτρα και θα σταματήσουμε για να επαναλάβουμε το σφίξιμο.

NEWSIT

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version