ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αντιδρούν σε πιθανή χορηγία της Σαουδικής Αραβίας

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, που θα συνδιοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου Γυναικών του 2023, ζήτησαν «επειγόντως» απαντήσεις από την FIFA, σχετικά με αναφορές ότι η τουριστική επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας θα είναι εκ των χορηγών της διοργάνωσης.

    Παρά την πολύ «σκληρή» στάση του σαουδαραβικού βασιλείου, σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, η «Visit Saudi», φέρεται να συγκαταλέγεται στους χορηγούς του τουρνουά, που θα διεξαχθεί με την συμμετοχή 32 εθνικών ομάδων και θ’ αρχίσει στις 20 Ιουλίου.

    Οι αξιωματούχοι της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την επιδιωκόμενη συμφωνία και «επικοινώνησαν από κοινού με την FIFA για να διευκρινίσουν επειγόντως την κατάσταση».

    Σε ανακοίνωσή της, η Football Australia, ανέφερε ότι είναι «πολύ απογοητευμένη» που «δεν ζητήθηκε η γνώμη της για αυτό το θέμα πριν ληφθεί η απόφαση».

    Οι ομόλογοί τους στην Νέα Ζηλανδία, δήλωσαν «σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι» που η FIFA δεν τους είχε συμβουλευθεί.

    Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε ότι αναμένει δύο δισεκατομμύρια θεατές να παρακολουθήσουν την ένατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.

    Ωστόσο, αυτό το προσχέδιο συμβολαίου χορηγίας έχει προκαλέσει έντονη κριτική. Η Αυστραλή, πρώην διεθνής, Κάθριν Γκιλ, ισχυρίσθηκε ότι η FIFA είναι «υποχρεωμένη να σέβεται όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και να ασκεί την σημαντική επιρροή της όταν δεν γίνονται σεβαστά ή δεν προστατεύονται».

    «Ο στόχος των παικτριών, είναι να κάνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA 2023 μια αληθινή δύναμη και θα συνεχίσουν να ζητούν από την FIFA να λογοδοτεί όταν ο στόχος αυτός υπονομεύεται», πρόσθεσε η Γκιλ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αυστραλίας.

    Την ίδια ώρα, η Νικίτα Ουάϊτ, Αυστραλή ακτιβίστρια στην Διεθνή Αμνηστία, αναρωτήθηκε πώς ο σαουδαραβικός τουριστικός οργανισμός θα μπορούσε να χορηγεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών όταν «στην Σαουδική Αραβία μια γυναίκα δεν μπορεί καν να εργασθεί χωρίς την άδεια του άνδρα κηδεμόνα της», ενώ επεσήμανε το «τρομερό ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Σαουδικής Αραβίας: «Η χορηγία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν μια περίπτωση αθλητικού ξεπλύματος».

    Μετά το Κατάρ, που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών της FIFA πέρυσι, η Σαουδική Αραβία δαπανά πολλά χρήματα για το ποδόσφαιρο, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της, με διάφορους τρόπους, όπως η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Αλ Νασρ.

    Η Σαουδική Αραβία, θα είναι η διοργανώτρια του Κυπέλλου Ασίας του 2027, ενώ παράλληλα, εξετάζει μια κοινή πρόταση με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, για την ανάληψη του Μουντιάλ 2030.
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version