ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η απουσία των «αστέρων» και το «νέο αίμα»

Χωρίς τα μεγάλα «αστέρια» που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στο τένις γυναικών, αρχίζουν αύριο (10/11) στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, οι τελικοί της WTA. Από την κορυφαία διοργάνωση, απουσιάζουν για διαφορετικούς λόγους, η Αυστραλή επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης, Ασλεϊ Μπάρτι, η Αμερικανίδα, Σερίνα Ουίλιαμς και η Ναόμι Οσάκα από την Ιαπωνία, δίνοντας την ευκαιρία στο «νέο αίμα» του αθλήματος, να διεκδικήσει το τρόπαιο. Οπως η Μαρία Σάκκαρη, η οποία απολαμβάνει την παρθενική συμμετοχή Ελληνίδας τενίστριας στο τελευταίο τουρνουά της χρονιάς, «βλέποντας τον κόσμο» από το Νο 6 στον πλανήτη.

Η αγωνιστική «ρευστότητα», που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο τένις γυναικών, αποδεικνύεται εντυπωσιακά, από το γεγονός ότι στους τέσσερις τελικούς των Grand Slam για το 2021, συμμετείχαν οκτώ (!) διαφορετικές παίκτριες. Και απ΄ αυτές, στην «εορταστική» διοργάνωση της μεξικανικής μεγαλούπολης, θα λάβουν μέρος, μόνο η Τσέχα, Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, η οποία έκανε την έκπληξη κατακτώντας το Roland Garros (σ.σ. νίκησε την Ρωσίδα, Αναστασία Παβλιουτσένκοβα με 6-1, 2-6, 6-4) και η συμπατριώτισσα της, Καρολίνα Πλίσκοβα, η οποία έχασε στον τελικό του Wimbledon, από την Μπάρτι με 6-3, 6-7 (4), 6-3. Επιπλέον, οι έξι από τις οκτώ συμμετέχουσες, εξασφάλισαν για πρώτη φορά την πρόκριση στους WTA Finals, καθώς μόνο η Ισπανίδα, Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα και η Πλίσκοβα, έχουν εμπειρία από την διοργάνωση.

Η Ουίλιαμς έμεινε εκτός διοργάνωσης, λόγω τραυματισμού στον μηρό, την ώρα που η Οσάκα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πίεση και το άγχος που της προκαλεί ο ανταγωνισμός στο κορυφαίο επίπεδο και η Μπάρτι, απέχει λόγω κόπωσης.

Ο τίτλος του φαβορί, ανήκει δικαιωματικά στην Λευκορωσίδα, Αρίνα Σαμπαλένκα, η οποία άρχισε την χρονιά από το Νο 10 της παγκόσμιας κατάταξης και πλέον βρίσκεται στο Νο 2, ενώ δεύτερο φαβορί, θεωρείται η Κρεϊτσίκοβα, που είναι μία από τις «αποκαλύψεις» της χρονιάς. Οσον αφορά στην Μαρία Σάκκαρη, είναι μαζί με την Πλίσκοβα, οι μόνες από τις οκτώ τενίστριες της διοργάνωσης, οι οποίες δεν έχουν κατακτήσει κάποιο τουρνουά μέσα στο 2021.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία βρίσκεται στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, θα παίξει με την Λευκορωσίδα, Αρίνα Σαμπαλένκα (Νο 2 στον κόσμο), την Ιγκα Σβιάτεκ (Νο 9) από την Πολωνία και την Ισπανίδα, Πάουλα Μπαντόσα (Νο 10), με στόχο μία από τις πρώτες δύο θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην ημιτελική φάση του κορυφαίου τουρνουά.

Αυτή, θα είναι η πρώτη φορά που θα αναμετρηθούν η Σάκκαρη με την Μπαντόσα, ενώ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, μετρά δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις με την Σβιάτεκ και μία νίκη και τέσσερις ήττες από την Σαμπαλένκα.

Στον άλλο όμιλο, θ΄ αγωνισθούν οι Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα (Τσεχία, Νο 3), Καρολίνα Πλίσκοβα (Τσεχία, Νο 4), Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα (Ισπανία, Νο 5) και Ανέτ Κονταβέϊτ (Εσθονία, Νο 8).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι από τις συμμετέχουσες στους WTA Finals, μόνο η Κρεϊτσίκοβα, η Μουγκουρούθα και η Σβιάτεκ, έχουν κατακτήσει Grand Slam στην καριέρα τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version