ΔΙΕΘΝΗ

Η μάχη με την Covid-19, τα άδεια στάδια και ο αντίκτυπος

Η απαγόρευση προσέλευσης θεατών στους Ολυμπιακούς  Αγώνες, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ιστορία,  σηματοδοτεί χωρίς αμφιβολία, το τελευταίο πλήγμα στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο αναβλήθηκε πέρυσι, για ένα χρόνο λόγω Covid-19 και εξακολουθεί να «υποφέρει» από μια σειρά αποτυχιών, ανάμεσά τους και οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού.


    Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
 
    Η απουσία των θεατών, εκτός από ορισμένους χώρους έξω από το Τόκιο, δεν μειώνει κυρίως  το πνεύμα και την εικόνα των Αγώνων, αλλά -στη συνέχεια- δημιουργεί αντίκτυπο που θα γίνει αισθητός εκτός γηπέδων.
 

    Θα πληγούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και ο τομέας των μεταφορών, ενδεχομένως οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες 151 δισεκατομμυρίων γιεν ( περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ), όπως εκτιμά Ινστιτούτο Έρευνας Nomura.
 

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμενόταν αρχικά να είναι μια τεράστια τουριστική πρόκληση, αλλά η απαγόρευση ξένων θεατών έπληξε τις ελπίδες για πρόωρη ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού,.


    Το 2019, η Ιαπωνία φιλοξένησε 31,9 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν σχεδόν 4,81 τρισεκατομμύρια γιεν (44 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι αριθμοί σημείωσαν πτώση 87% το 2020 σε μόλις 4,1 εκατομμύρια, που είναι η χαμηλότερη επισκεψιμότητα των τελευταίων 22 ετών.

 
    ΣΤΟ 62% ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
     Όμως παρά την αντίθεση του κοινού στην Ιαπωνία και τους φόβους για νέα έκρηξη της πανδημίας  του κορονοϊού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο που αναβλήθηκαν πέρυσι θα αρχίσουν στις 23 Ιουλίου.


     Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi Shimbun που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να αναβληθούν ή να ακυρωθούν, ενώ το 34% δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι.
 

    Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που προτιμούν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυξήθηκε από 14% τον Μάιο. Τότε, έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων ήθελε είτε άλλη αναβολή είτε ακύρωση.

 
    Σε περίπτωση ακύρωσης, ο εκτιμήσεις είναι ότι οι αποζημιώσεις θα έφταναν έως και τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Η ΔΟΕ λαμβάνει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια προστασίας, ποσό με το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 1 δισεκατομμυρίου επενδύσεων που πραγματοποιεί σε κάθε πόλη υποδοχής.


    ΕΜΒΟΛΙΑ COVID-19 ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ
     Το πρόβλημα είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολισσμών στην Ιαπωνία. Έχουν χορηγηθεί περίπου 25 δόσεις εμβολίου ανά 100 άτομα στην χώρα, πολύ κάτω από τα επίπεδα στις υπόλοιπες προηγμένες οικονομίες της G7, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο αντίστοιχος αριθμός είναι 95 ανά 100 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 79 στη Γερμανία.

    Περίπου το 85% των Ολυμπιακών αντιπροσωπειών και το 100% των μελών της ΔΟΕ θα  είναι πλήρως εμβολιασμένα πριν από τους Αγώνες, όπως ανέφερε η ΔΟΕ, ενώ οι διοργανωτές αναμένεται να διεξάγουν έως και 80.000 τεστ Covid-19 την ημέρα σε αθλητές, προπονητές και αξιωματούχους Αγώνων για να εξασφαλίσουν ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον 230 γιατροί και 310 νοσηλευτές την ημέρα, θα είναι στην υπηρεσία των Αγώνων, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με 10 νοσοκομεία στο Τόκιο και 20 εκτός της πρωτεύουσας για να εξασφαλίσουν ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 
    ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ
     Περισσότερες από 60 ιαπωνικές εταιρείες πλήρωσαν συνολικά  ποσό άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορηγία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έδωσαν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για την παράταση των συμβάσεων μετά την αναβολή της διοργάνωσης.


    Αυτό δεν περιλαμβάνει συνεργασίες με ιαπωνικές εταιρείες Toyota, Bridgestone και Panasonic, και άλλες όπως η Samsung της Νότιας Κορέας, η οποία μέσω ενός ξεχωριστού προγράμματος για χορηγούς ανώτερου επιπέδου έχει ξεχωριστές συμφωνίες με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.


    ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
     Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το συνολικό κόστος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι περίπου 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άνευ προηγουμένου αναβολή από το 2020. Έκτοτε, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για την αναβολή έχει αυξηθεί στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
 
    Ετσι ο τελευταίος προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, παρουσιάζεται αυξημένος κατά 22% από τον προηγούμενο που καταρτίστηκε πριν από την αναβολή και υπερδιπλάσιος από τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό των 800 δισεκατομμυρίων γιεν κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Αγώνες. 

    Ο… λογαριασμός χωρίζεται μεταξύ των διοργανωτών, της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο και της κεντρικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας, με την πόλη υποδοχής να καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι. 

    Και πλέον, χωρίς να υπολογίζονται καθόλου έσοδα από εισιτήρια. Οι διοργανωτές πούλησαν αρχικά περίπου 4,48 εκατομμύρια εισιτήρια, πριν αποκλειστούν οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό και έπειτα οι εγχώριοι θεατές.
 

    Τα έσοδα των εισιτηρίων αναμενόταν αρχικά περίπου 90 δισεκατομμύρια γιεν (815 εκατομμύρια δολάρια), αλλά τώρα δεν θα υπάρξουν.
 

    Σε κάθε περίπτωση η άμμος λιγοστεύει στην κλεψύδρα για την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ιαπωνία και το Τόκιο, ετοιμάζονται, ξανά μετά από 57 χρόνια, να φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες, που δεν έχουν προηγούμενο στην Ιστορία… παλεύοντας με την πανδημία του κορονοϊού.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version