ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη Θ. Καράογλου στο «Themagazine.gr» . Μιλά για Εργασιακά,Τουρισμό, Ζάεφ,Ελληνοτουρκικά
The Magazine: Προ ημερών ο Ζόραν Ζάεφ δεσμευόταν ότι θα επιλυθεί το ζήτημα με τις φανέλες της εθνικής ομάδας των Σκοπίων στο Euro, καθώς έφεραν σήμα με τα αρχικά FFM (Football Federation of Macedonia). Παρόλα αυτά, λίγες ημέρες μετά, έκανε μια ανάρτηση στην οποία αναφερόταν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της “Μακεδονίας”. Βλέπουμε στην πράξη τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Θ.Κ. : «Ως Νέα Δημοκρατία είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γι’ αυτό και την καταψηφίσαμε στο ελληνικό κοινοβούλιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε…
Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναδεικνύει, όπου χρειαστεί, τις παραβιάσεις της Συμφωνίας από τα Σκόπια. Ήδη έχει παρέμβει σχετικά με τη στάση που κρατούν στα γήπεδα που πραγματοποιείται το Euro, ζητώντας να αποκατασταθεί η τάξη.
Εμείς επιμένουμε στην πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν αρκείται σε παθητικό ρόλο ούτε παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός παρατηρητής. Έχει ισχυρή φωνή, γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί τις εθνικές της θέσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί να παραβιαστούν “κόκκινες γραμμές”. Όσον αφορά εκείνους που συμπεριφέρονται… κουτοπόνηρα, τους υπενθυμίζουμε ότι η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την Ελλάδα. Και αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.
Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας, όμως απαιτούμε από την απέναντι πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
The Magazine: Εδώ και λίγες ημέρες το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί νόμο του κράτους. Η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε «τρισκατάρατο», ενώ η Κυβέρνηση απαντά ότι αποτελεί μια σημαντική στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Ποια είναι η αλήθεια και τι αλλαγές θα φέρει στους εργαζόμενους;
Θ.Κ : «Η αλήθεια είναι ότι το νέο εργατικό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο γιατί του διασφαλίζει περισσότερα δικαιώματα, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες επιλογές. Είναι μια τομή η οποία αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εξασφαλίζει καλύτερες αμοιβές, αναβαθμίζει το εργασιακό περιβάλλον και παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής, θεραπεύοντας παράλληλα παθογένειες του παρελθόντος.
Όσον αφορά στη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι “υποκρισία”. Είναι καλοί στο… θέατρο και λίγοι στην… πραγματικότητα. Για παράδειγμα, από τη μια πλευρά κατακεραύνωναν το νομοσχέδιο και από την άλλη υπερψήφισαν τα μισά του άρθρα. Την ίδια στιγμή καταψήφισαν το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο, ψήφισαν “παρών” στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery, ενώ ψήφισαν “παρών” και στην Κοινοτική Οδηγία 1158, την οποία είχαν προσυπογράψει, για τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Τελικά, η “μητέρα των μαχών”, όπως περιέγραφαν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, έγινε η “μητέρα των δικών τους λαθών” και δικαιώνομαι για την αναφορά μου στην Ολομέλεια πως όταν η αντιπολίτευση πορεύεται με δογματισμούς, η ΝΔ δημιουργεί την Ελλάδα του 21ου αιώνα και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
The Magazine: Στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, κ. Ταγίπ Ερντογάν, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήρεμο. Συμφωνείτε πως ήρθε η ώρα να πέσουν οι τόνοι;
Θ.Κ : «Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα περιμένει από τη γειτονική χώρα να περάσει από τις υποσχέσεις στις πράξεις. Να αποδείξει με τη συμπεριφορά της ότι εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς υπάρχει μεγάλη διαφορά προσέγγισης σε μια σειρά ζητημάτων, με πρώτο αυτό της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, αλλά και το προσφυγικό. Για να μπορέσουμε, ωστόσο, να συνεργαστούμε πρέπει να πάψουν οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας.
Για παράδειγμα, μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας θα ήταν να πάρει πίσω τους 1.450 αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα. Στην ίδια λογική θα ήταν ωφέλιμο οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοινα αφήσουν στην άκρη τις εμπρηστικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άλλωστε, για να υπάρξει σύγκλιση, τα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά πρέπει να είναι στέρεα.
Συνοψίζοντας, ως Έλληνες προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από πλευράς της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μια σταδιακή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
The Magazine: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας; Είναι η τελευταία ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί η πατρίδα μας;
Θ.Κ : «Δεν γνωρίζω αν είναι η τελευταία μας ευκαιρία, αλλά σίγουρα είναι η μεγαλύτερη για να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, να μετεξελίξουμε τις υποδομές της, να ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες της και να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας.
Τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία σε μια πενταετία είναι τα περισσότερα χρήματα που μας έχουν δοθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με πολλαπλασιαστικούς όρους που μπορούν να υπερδιπλασιάσουν τα κονδύλια. Και να είστε σίγουρος πως δεν θα χαθεί ούτε ευρώ.Αναλογιστείτε ότι μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα συνολικά κεφάλαια που μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζω, επίσης, ότι το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει τουλάχιστον 175 επενδύσεις, προβλέπει 7% ανάπτυξη έως το 2026 και τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεωνεργασίας την επόμενη επταετία.
Τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη, όπως και η πρόκληση που αναπτύσσεται μπροστά μας, ούτως ώστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη Ελλάδα! Μια Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζουν, να δημιουργούν, να ονειρεύονται.
Το κλίμα είναι θετικό και δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το πιστοποιεί, ακόμη, το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα έκανε άλμα δώδεκα θέσεωνστον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Έθνος αποδίδει καρπούς».
The Magazine: Ποιο είναι το μερίδιο που αναλογεί στη Θεσσαλονίκηαπό το Ταμείο Ανάκαμψης;
Θ.Κ : «Όπως επισήμανα και νωρίτερα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη να είστε σίγουρος πως θα λάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Άλλωστε, η πόλη μας βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, όπως μαρτυρούν οι συχνές παρουσίες του Πρωθυπουργού αλλά και των αρμόδιων Υπουργών. Το νέο αεροδρόμιο “Μακεδονία” είναι έτοιμο να φιλοξενήσει 10 εκ. επιβάτες ετησίως, το Μετρό προχωρά, το ίδιο ισχύει με το Μητροπολιτικό Πάρκο “Παύλου Μελά”, το μεγάλο αναπτυξιακό project του “Thess Intec”, το Fly Over και την ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως. Πρόσφατα, μάλιστα, είχαμε και την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, εξέλιξη η οποία θα καθιερώσει τον ΟΛΘ ως σημαντικό εμπορευματικό κόμβο στη Ν.Α. Ευρώπη. Είναι μια εξέλιξη η οποία θα αποσυμφορήσει τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, θα αποφορτίσει το τοπικό οδικό δίκτυο από την κίνηση βαρέων φορτηγών και αναμφίβολα θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Σε συνδυασμό με την μαρίνα της Μηχανιώνας και τη διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη κερδισμένη από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία δυο χρόνια».
The Magazine: Θα καταφέρουμε να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού;
Θ.Κ : «Είναι το μεγάλο μας στοίχημα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Εξάλλου βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας όπου τα κρούσματα μειώνονται σημαντικά, οι εμβολιασμοί προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και τα self tests μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας. Για να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία εξυπακούεται ότι απαιτείται προσοχή και τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων έως ότου χτίσουμε εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας.
Ο μεγάλος μας στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως και τα μέσα Νοεμβρίου, δίχως να κάνουμε κανένα συμβιβασμό σε θέματα ασφάλειας απέναντι στην πανδημία. Η Ελλάδα ποντάρει στον τουρισμό, που είναι το “οξυγόνο” της εθνικής μας οικονομίας και εργαζόμαστε πυρετωδώς ώστε να έχουμε ένα ασφαλές ελληνικό καλοκαίρι!».
Α.Δ