ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

Ως το πιο καθοριστικό βήμα προς την καθημερινή αποτελεσματική παραγωγή δημοτικού και περιφερειακού διοικητικού αποτελέσματος, πάντα προς όφελος των πολιτών, περιέγραψε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε «επιβεβλημένες» τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να διοικηθούν ομαλά και σωστά, επισημαίνοντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι αντιπροσωπευτικός και θα βοηθά την αναλογικότητα να εκφράζεται καλύτερα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, απαλείφοντας όλες τις παραλυτικές συνέπειες του ισχύοντος συστήματος.

«Ο τρόπος εκλογής ενός Δημάρχου ή Περιφερειάρχη είναι το εργαλείο για μια καλύτερη διοίκηση» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν για την εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη και όχι για τη συγκρότηση επιτροπής 2,3 ή 5 παρατάξεων που πρέπει να συνεδριάζουν επί ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε μια απόφαση η οποία θα είναι κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνη.

Ακόμη υπενθύμισε σε 230 από τους 332 Δήμους και σε 6 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες είναι μειοψηφία στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι «η απλή αναλογική δεν είναι πρότυπο Δημοκρατίας».

«Δεδομένου ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία, πολιτικές τερατογενέσεις και αποφάσεις ωμής συνδιαλλαγής, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών έρχεται να κλείσει την πόρτα της πολιτικής ασυνεννοησίας» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς και κυβερνησιμότητα «και όχι πολιτικές κουτοπονηριές που σκοπό έχουν να νοθεύσουν τη βούληση της πλειοψηφίας».

«Δυστυχώς», ανέφερε ο κ. Καράογλου, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάχθηκε από την ιστορική εμπειρία και το 2016 επανέφερε την απλή αναλογική υποστηρίζοντας ότι αποτελεί δήθεν προοδευτικό αίτημα. Το επιχείρημα αυτό κατέρρευσε νωρίς, διότι ούτε οι ΑΝΕΛ, ούτε η Χρυσή Αυγή που την υπερψήφισαν ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Αντίθετα, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια της τότε Κυβέρνησης να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα λόγω της βεβαιότητας που είχε αναπτυχθεί στην κοινωνία για την επικείμενη εκλογική της ήττα. Βασίστηκε, λοιπόν, σε έναν μύθο και με όχημα τον πολιτικαντισμό επιδίωξε να δημιουργήσει καταστάσεις πολιτικής ομηρείας και πολιτικής ανωμαλίας».

Και συνέχισε: «Με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών διασφαλίζουμε ότι οι δημότες θα κρίνουν με καλύτερα κριτήρια τον αιρετό που κέρδισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχει την ευθύνη της διοίκησης, θέτοντας παράλληλα στέρεες βάσεις να κερδίσουμε και το στοίχημα της συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μια θεσμική τομή έντονης αναπτυξιακής διάστασης καθώς θα συνοδεύεται από πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση παρεμβατικών πολιτικών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version