ΔΙΕΘΝΗ
Κολομβία: Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις καθώς ο πρόεδρος Ντούκε διατηρεί σκληρή στάση
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και πάλι χθες Τετάρτη στην Κολομβία, μία ημέρα πριν τις νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κοινωνική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα από τις 28 Απριλίου η οποία εντάθηκε λόγω της αστυνομικής καταστολής.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μπογοτά, της Κάλι , του Μεντεγίν και άλλων πόλεων για να ζητήσουν τη βελτίωση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.
Εξάλλου σήμερα πρόκειται να συναντηθούν για τρίτη φορά η κυβέρνηση της Κολοβμίας με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, που οργανώνει τις κινητοποιήσεις, αν και δεν εκπροσωπεί όλους τους τομείς.
Η τρέχουσα κοινωνική κρίση ξέσπασε αρχικά εναντίον ενός φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο προέβλεπε την αύξηση του ΦΠΑ, όμως αυτό αποσύρθηκε. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν και από τη βίαιη καταστολή, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.700, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι πρώτες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, όμως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν στο θέμα της υπερβολικής χρήσης βίας από τις δυνάμεις της τάξης, κάτι το οποίο καταγγέλλουν πολλές χώρες, ο ΟΗΕ, η ΕΕ καθώς και διεθνείς και τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε δεσμεύθηκε να είναι δωρεάν η εγγραφή στα δημόσια πανεπιστήμια για τους πιο φτωχούς και να γίνουν διευκολύνσεις στην παροχή στεγαστικών δανείων για τους νέους.
Όμως αρνείται να παραδεχθεί ότι υπάρχει γενικευμένη καταστολή των κινητοποίησεων και περιορίστηκε να καταδικάσει τις μεμονωμένες “περιπτώσεις” κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς, ενώ παράλληλα επέκρινε “τους βανδαλισμούς” και τα οδοφράγματα, που έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές και επιφέρει σημαντική οικονομική ζημία κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους δεν υποχωρούν και βγαίνουν στον δρόμο σχεδόν καθημερινά, την ώρα που η Κολομβία είναι αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και έχει ήδη καταγράψει 3 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και σχεδόν 83.000 θανάτους.
Ο προκάτοχος του Ντούκε, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης. “Έχουμε ανάγκη περισσότερες κινήσεις, έχουμε ανάγκη οι πλευρές να δείξουν περισσότερη ενσυναίσθηση και ταπεινότητα και το κράτος να παραδεχθεί ‘διαπράξαμε παραβιάσεις’”, δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό W.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας “παρατείνει τις διαπραγματεύσεις, αγνοώντας τις προτάσεις και την κατακραυγή του λαού και επιπλέον του επιτίθεται”, σχολίασε η Βιβιάνα Κλεμέντε, μια 41χρονη έμπορος που διαδήλωνε στη Μπογοτά.
Ο υπουργός Άμυνας Ντιέγο Μολάνο θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Κογκρέσο για τους θανάτους και τις “παραλείψεις του στον θώκο”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Φρανσίσκο Μαλτές επικεφαλής συνδικάτου, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου.
Ο πρόεδρος “βασίζεται στη διάσπαση των διαδηλωτών (…) κάνει λάθος!”, έγραψε στο Twitter η επικεφαλής των φοιτητών Τζένιφερ Πεντράσα.
ΕΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ