ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγρότες «θα πληρώσουν την… νύφη» στον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε, η Ευρώπη το αντέχει;

Μετά το πρώτο ξάφνιασμά που προκάλεσε η ανακοίνωση του mega – Προϋπολογισμού των 2 τρις. ευρώ για την Ε.Ε., που πρότεινε η κα Φον Ντερ Λάϊνεν, σχεδόν διπλάσιος του τρέχοντος, άρχισαν οι υπολογισμοί για το δια ταύτα.

Η πρώτη έκπληξη είναι ότι παρά τον διπλασιασμό των δαπανών που προβλέπεται για την νέα επταετία (αρχίζει από το 2028), κάποιοι τομείς, βασικοί τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκύπτει ότι θα «χάσουν» σημαντικούς πόρους !

Ο πρώτος που όπως υπολογίζουν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις θα χάσει πόρους είναι η Γεωργία.

Κάπου 30% λιγότερους διαθέσιμους πόρους θα έχει ο νέος προϋπολογισμός στο πλαίσιο της ΚΑΠ, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως στις Βρυξέλλες.

Το εύρος της μείωσης είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι η ισχύουσα ενεργός χρηματοδότηση ήταν περίπου 20% μικρότερη από αυτή που είχε αρχικά υπολογισθεί για το τρέχον πρόγραμμα που κλείνει το 2027.

Σύμφωνα με τις εν λόγω καταγγελίες ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την συγκρότηση ενός Ταμείου, το οποίο θα λέγεται «Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Οικονομική, Εδαφική, Κοινωνική, Αγροτική και Θαλάσσια Ασφάλεια και Ευημερία».

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο Προϋπολογισμού αυτό το mega-Ταμείο θα τροφοδοτηθεί με όλα τα κανάλια χρηματοδότησης που ισχύουν σήμερα και θα λειτουργεί με τρία «χρηματοδοτικά εργαλεία». Μεταξύ αυτών – το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο – το εθνικό και περιφερειακό σχεδίου εταιρικής σχέσης (ΕΠΜ – τα εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης που καθορίζονται από τις χώρες μέλη), θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Και εκεί θα ενταχθούν όλα όσα σχετίζονται με την Κοινή Γεωργική Πολιτική, καθώς τα δύο ειδικά Ταμεία που διατίθενται σήμερα για τη γεωργία (ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ που εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πρώτο και τον δεύτερο “πυλώνα” της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής) καταργούνται.

Οι σχετικοί υπολογισμοί που έχουν γίνει από τους εκπροσώπους των γεωργικών οργανώσεων (με ισχυρή εκπροσώπηση Γάλλων και Ιταλών) στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μέσα από αυτή την αναδιάρθρωση προκύπτει μία περικοπή πόρων για την Γεωργία της τάξης των 85 – 86 δις ευρώ.

Ήταν το κλίμα στραβό, το… τρώει και γάιδαρος

Τα ποσά είναι τεράστια αν υπολογίσει κανείς ότι αφορούν σε μία επταετή περίοδο (2028 – 2034) στην οποία οι διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας πόρων για την Γεωργία, όπως π.χ. τα λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα, κ.λ.π., έχουν επιδεινωθεί δραματικά λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Αλλά και του εμπορικού πολέμου που στο μεταξύ έχει ξεσπάσει και καθιστά αβέβαιες τις τροφοδοσίες μεγάλης κλίμακας λόγω των ανατροπών στις τιμές των προϊόντων. Ειδικά για την Ευρώπη η τελευταία συνθήκη, αυτή δηλαδή των δασμών των ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ είναι ένα από τα δύσκολα αγκάθια για τα οποία δεν έχει ακόμα βρεθεί πεδίο συμβιβασμού.

Σ’ αυτό το «περιβάλλον» δυσκολιών και αυξημένων προβλημάτων για την Γεωργία θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την ραγδαία επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών καθώς η κλιματική αλλαγή αρχίζει να επιβάλει νέους όρους παραγωγής αλλά και σύνθεσης της παραγωγής.

Έχοντας όλα αυτά σαν προϋποθέσεις για το πως θα είναι η Γεωργία την επόμενη επταετία σε συνθήκες μείωσης κατά 30% της χρηματοδοτικής στήριξης, προκαλεί τουλάχιστον απορία το τι ακριβώς επιδιώκει με την επιλογή της αυτή η Κομισιόν της κας Φον Ντερ Λάϊνεν. Να επιλέξει δηλαδή εν μέσω αύξησης του προϋπολογισμού (δηλαδή συμμετοχής των χωρών μελών σε δαπάνες), την μείωση της στήριξης της Γεωργίας.

Πολύ περισσότερο μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν και παραμένει σιωπηρά για δεκαετίες ο βασικός πυλώνας συνοχής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο από κάθε άλλη συνθήκη «ενοποίησης».

Είναι σε θέση η «Ενωμένη (;) Ευρώπη» να αντέξει σήμερα πολιτικά και οικονομικά, ένα τέτοιο σοκ αποσυντονισμού και ρήξης στον ισχυρότερο παράγοντα συνοχής των 27 χωρών μελών της;

Ίδωμεν τι θα ακολουθήσει…

NEWSIT

Οι αγρότες «θα πληρώσουν την… νύφη» στον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε, η Ευρώπη το αντέχει;

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version