ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα funds κερδίζουν μέσω των πλειστηριασμών και γιατί προτιμούν να εκπλειστηριάζουν από το να ρυθμίζουν οφειλές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε γύρω μας, ότι τα fundsθησαυρίζουν σε βάρος των οφειλετών μέσω των πλειστηριασμών. Αυτό είναι ξεκάθαρα ορθό λόγω της αξίας μεταπώλησης των ακινήτων. Οι τιμές των πλειστηριασμών είναι σαφώς μικρότερες της πραγματικής αξίας των ακινήτων.

Ας παραθέσουμε ένα παράδειγμα απόκτησης ακινήτου και στη συνέχεια εκποίησής του από τα funds.

Ένας οφειλέτης αδυνατεί να αποπληρώσει την οφειλή του μέσω  βραχυπρόθεσμης ρύθμισης ή εξόφλησης ωστόσο διατηρεί κατοικία / μαγαζί κλπ.  μεγαλύτερης, μικρότερης ή ίσης αξίας με αυτήν.

Ο οφειλέτης εφόσον δεν έρθει εγκαίρως σε συμφωνία με την εισπρακτική, η δεύτερη, θα προχωρήσει σε μέτρα εκτέλεσης (Κατάσχεση και Πλειστηριασμό της περιουσίας του).

Ο πρώτος μέσω νομικών ενεργειών θα προσπαθήσει να προστατέψει την περιουσία του. Σε περιπτώσεις νομικής επιτυχίας όπου θα ανατραπούν τα μέτρα εκτέλεσης, τα funds, θα επανέλθουν φορτώνοντας τους δανειακούς λογαριασμούς των οφειλετών με επιπλέον νομικά έξοδα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα αποτρεπτικά μέσα ο πλειστηριασμός εν τέλη θα διενεργηθεί κανονικά.

Την ημέρα του πλειστηριασμού τα funds πλειοδοτούν και εφόσον δεν υπάρχουν λοιποί πλειοδότες το ακίνητο θα καταλήξει στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της εισπρακτικής.

Σε περίπτωση που υπάρχουν πλειοδότες, σε μεγάλο ποσοστό οι εισπρακτικές αφήνουν τα ακίνητα να αποκτηθούν από τρίτους,καθώς η συμμετοχή  πολλών πλειοδοτών ανεβάζει την αξία απόκτησης του ακινήτου με αποτέλεσμα η απόκτηση του από το ίδιο το Fund να μην είναι πλέον συμφέρουσα.

Εκεί δημιουργείται μια Τράπεζα νέων ακινήτων που έχουν αποκτηθεί στους πλειστηριασμούς και μέσω των Real Estateεταιρειών που δημιουργήθηκαν, πωλούνται, σε μεγαλύτερη της αποκτηθείσας  αξία, σε τρίτους.

Συνεπώς, το κέρδος της εισπρακτικής θα είναι σημαντικό διότι από την μια το ακίνητο αποκτήθηκε σε τιμή βίαιης ρευστοποίησης (Πλειστηριασμός) και από την άλλη το ίδιο ακίνητο πωλείται σε τρίτους με την παραδοσιακή πώληση. Σημειώνεται ωστόσο ότι μετά την απόκτηση του ακινήτου από την εισπρακτική και πριν μεταπωληθεί πραγματοποιείται από την ίδια η νομική τακτοποίηση του ακινήτου προκειμένου αυτό να παραδοθεί στην αγορά ακινήτων πλήρως νομιμοποιημένο.

Λόγω του μεγάλου αποθέματος σε ακίνητα οι περισσότερες από τις εισπρακτικές δημιούργησαν δικές τους μεσιτικές  εταιρείες τις λεγόμενες REO, οι οποίες λειτουργούν μεν ανεξάρτητα από τα Funds, αλλά η σχέση τους είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ακίνητα που διαθέτουν τα Fundsανέρχονται σε περίπου 8.000 οικιστικά από το σύνολο 20.000 που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους μέσω πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια.

Οι λόγοι που δεν έχουν διοχετευθεί τα ακίνητα στην αγορά μέχρι σήμερα είναι δύο. Πρώτον, το κόστος νομιμοποίησης αυθαίρετων εργασιών και η υποστελέχωση των ανάλογων τμημάτων και δεύτερον ο φόβος της μείωσης της αξίας αυτών σε περίπτωση πολλαπλών προς διάθεση ακινήτων στην αγορά.

Το καρπούζι και το μαχαίρι στα χέρια τους.

Μια επικερδής επιχείρηση των Funds!!!!

Ρώνα Μαργιολάκη

Mphil, MBA, BSc (Hons), CIA, CISM, CICA, CRMA, PRINCE2,DPO

Partner

Mark Consulting

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version