ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lufthansa: Σενάρια για περικοπή του 40% των πτήσεων για μικρές και μεσαίες αποστάσεις

Σε τροχιά αναδιάρθρωσης των δρομολογίων της προχωρά η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa προκειμένου να μη μειωθούν πάλι τα κέρδη της άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Η μητρική αεροπορική εταιρεία του Ομίλου Lufthansa παρουσίασε λειτουργικές ζημιές ύψους 442 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη ήταν στα 118 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του ομίλου θέλει τώρα να επιστρέψει στα κέρδη με ένα «πρόγραμμα στροφής». Το πιο σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής: περισσότερες πτήσεις μικρών αποστάσεων θα πρέπει να ανατεθούν σε τρίτους.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν εσωτερικοί πάροχοι, όπως οι θυγατρικες της Lufthansa, Lufthansa City Airlines και Discover. Από την άλλη, υπάρχουν εξωτερικές αεροπορικές εταιρείες μέσω της λεγόμενης wet lease, της ενοικίασης αεροσκαφών και πληρωμάτων, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες (27.08.24) ο Γενς Ρίτερ (Jens Ritter), επικεφαλής της Lufthansa Airlines.

Η Lufthansa θέλει να διατηρήσει τα premium πρότυπα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 220 αεροσκάφη μικρών και μεσαίων αποστάσεων που πετούν για τη Lufthansa, μερικά από τα οποία εκμεταλλεύονται ήδη άλλες αεροπορικές εταιρείες του ομίλου.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 έως το 2027 – 2028 και ο Ρίτερ βλέπει το 40% των αεροσκαφών αυτών σε πτητικές λειτουργίες πέρα από το βασικό εμπορικό σήμα, πολύ περισσότερο από ό,τι αυτή τη στιγμή.

Η αεροπορική εταιρεία θέλει να φύγει από τις ζημιές φέτος και να φτάσει σε κέρδος ακόμα και 8% μεσοπρόθεσμα. Ο Ρίτερ ξεκαθάρισε ότι αυτό ήταν προϋπόθεση για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις.

Τους πρώτους έξι μήνες, το κόστος ανά θέση και χιλιόμετρο πτήσης ήταν 22,5% υψηλότερο από ό,τι το 2019 πριν από την κρίση. Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα έσοδα ανά θέση και χιλιόμετρο πτήσης αυξήθηκαν μόνο κατά 15,9%.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αυτό οφείλεται, αφενός, στο υψηλό εξωτερικό κόστος, όπως τα σημαντικά αυξημένα τέλη και χρεώσεις στη Γερμανία. «Το ένα τρίτο των πτήσεων μας έχει αυξήσει το κόστος κατά 80%», δήλωσαν. Υπάρχουν και τα εφάπαξ κόστη από τις απεργίες στην αρχή του χρόνου, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, νέα αεροσκάφη θα παραδοθούν αργότερα από ό,τι είχε υποσχεθεί. Οι πιλότοι που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο αναμενόμενο Boeing 787 («Dreamliner») πρέπει τώρα να επανεκπαιδευτούν σε άλλα αεροσκάφη. Αυτό δεσμεύει αυτούς τους πιλότους και επίσης τους εκπαιδευτές, εξηγεί στέλεχος της εταιρείας: «Η παραγωγικότητα των πληρωμάτων είναι 15% χαμηλότερη από ό,τι το 2019».

Υπάρχουν επίσης προβλήματα με τις εσωτερικές διαδικασίες. Επί του παρόντος, η αεροπορική εταιρεία επιτυγχάνει ποσοστό ακρίβειας τουλάχιστον 70%, επειδή δεν υπάρχουν ειδικά εμπόδια όπως αποκλεισμοί από ακτιβιστές για το κλίμα, έκτακτες καιρικές συνθήκες ή αστοχίες πληροφορικής. Ωστόσο, ο αριθμός των παρατυπιών είναι μεγάλος.

Στελέχη εκτίμησαν ότι το δυναμικό εξοικονόμησης είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, λιγότερες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων σημαίνουν μικρότερη αποζημίωση.

Παραδοσιακά, το επιχειρηματικό μοντέλο απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στους επαγγελματίες ταξιδιώτες που ταξιδεύουν όλο το χρόνο, αλλά είναι πλέον σαφές ότι δεν θα γυρίσουν στον ίδιο βαθμό όπως το 2019.

Τώρα οι ιδιώτες ταξιδιώτες αυξάνουν τη ζήτηση, αλλά κλείνουν πτήσεις πιο εποχιακά. «Χρειαζόμαστε 25 περισσότερα αεροσκάφη το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα», είπε ο Ρίτερ. Στο μέλλον, η χειμερινή ζήτηση θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δικούς μας πόρους.

Θέλουν να αγοράσουν επιπλέον χωρητικότητα για τις καλοκαιρινές αιχμές. Η Tuifly, η γερμανική αεροπορική εταιρεία που ανήκει στον ταξιδιωτικό όμιλο Tui, κάνει κάτι παρόμοιο εδώ και αρκετό καιρό.

«Πρέπει να μειώσουμε την πολυπλοκότητα, υπάρχουν πάρα πολλοί εσωτερικοί κανονισμοί που περιορίζουν την ευελιξία», είπε ο Ρίτερ, αναφέροντας άλλο ένα μέτρο για να επιστρέψουμε στη ζώνη κέρδους.

Επιπλέον, ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που λειτουργούν για το βασικό εμπορικό σήμα αναμένεται να μειωθεί. Μόνο οι Lufthansa, Discover και City Airlines θα πετούν εσωτερικά, καθώς και ένας εξωτερικός πάροχος στο wet lease.

Η ομάδα του Ρίτερ θέλει, επίσης, να ζητήσει ευθύνες από συνεργάτες όπως τα αεροδρόμια. «Περιμένουμε επίσης από τους εταίρους μας να συμβάλουν στην ανάκαμψή μας», δήλωσε ο Ρίτερ.

NEWSIT

Lufthansa: Σενάρια για περικοπή του 40% των πτήσεων για μικρές και μεσαίες αποστάσεις

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version