ΔΙΕΘΝΗ

Γκαμπριέλ Ατάλ: Το πουλέν του Μακρόν που αποδείχθηκε πολιτικός χαμαιλέοντας και παρέμεινε πρωθυπουργός

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τη μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, το σίγουρο είναι ότι δεν ρώτησε το πουλέν του, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο 35χρονος γοητευτικός και με επικοινωνιακό αέρα προστατευόμενος του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, νυν πρωθυπουργός της Γαλλίας και διορισμένος από τον Γάλλο πρόεδρο, αν και θα στενοχωρήθηκε, όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόκληση της διεκδίκησης της πρωθυπουργίας δια της κάλπης ως αντίβαρο στον ακροδεξιό Ζορντάν Μπαρντελά αλλά επιδιώκει να σώσει τον μακρονισμό για δεύτερη φορά.

Η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιανουάριο 2024 όταν ο Ατάλ ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, και έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας σε μία προσπάθεια του Μακρόν να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο Μακρόν επέλεξε τότε ένα φρέσκο πρόσωπο, με προοδευτικές ρίζες σε μία κίνηση τακτικής για να αυξήσει την δημοτικότητά του.

Μόλις 34 στα 35, γοητευτικός και δημοφιλής στο ευρύ κοινό και στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καθώς έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, εξελίχθηκε σιγά σιγά για να «σώσει» τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Επίσης υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος, από το 2020 έως το 2022. Περίοδος που περιελάμβανε την εκστρατεία του Μακρόν για την επανεκλογή του και την πανδημία του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια της οποίας εντυπωσίασε ο Ατάλ.

Με το χαρτί της παραίτησης στο χέρι

Τη Δευτέρα (08.07.2024) λίγες ώρες μετά τον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία, που ανέδειξε πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 171 έως 187 έδρες, αφήνοντας δεύτερους τους Μακρονιστές, ο Γάλλος πρωθυπουργός πήγε να παραιτηθεί αλλά έμεινε με το χαρτί της παραίτησης… στο χέρι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ατάλ και του ζήτησε να παραμείνει πρωθυπουργός για τη «σταθερότητα της χώρας»

Πώς θα μπορούσε να το αρνηθεί;

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι μια δύσκολη και σημαντική περίοδος για τη Γαλλία αφού σε λίγες μόλις εβδομάδες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Ατάλ: «Αλλά ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο σε λίγες εβδομάδες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προφανώς θα αναλάβω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου, όσο το απαιτεί το καθήκον μου».

Και δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί, καθώς το τελευταίο που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος είναι μία αναταραχή στις αγορές και μία οικονομική κρίση.

Ο Αττάλ, υποστηρικτής του Μακρόν, αλλά όχι μέλος του στενού του κύκλου, βγήκε μπροστά και σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία για να προστατεύσει τον πρόεδρό του.

Το πόσο καιρό θα παραμείνει στη θέση του κανείς δεν το ξέρει. Στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο υπάρχουν πολλοί μνηστήρες για πρωθυπουργοί, επισημαίνοντας ότι κέρδισαν τις εκλογές και έχουν το δικαίωμα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η αριστερά δεν έχει αρκετούς βουλευτές στο κοινοβούλιο (σσ. χρειάζονται 289) για να σχηματίσει πλειοψηφία και ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το κέντρο.

Αλλά το στρατόπεδο Μακρόν μπορεί να έχει άλλα σχέδια, διότι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν φέρεται να συναντά μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της κεντρώας ομάδας.

Και κάπως έτσι η Γαλλία, πληρώνει το μάρμαρο, όπως λέει και ο λαός, που είναι μεν ανακουφισμένη που δεν είδε την ακροδεξιά στην εξουσία αλλά μπαίνει σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας. 

Ο συνομήλικος της Τέιλορ Σουίφτ και Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, έχει την δική του πολιτική πορεία.

Έχει υπάρξει υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας από τον Ιούλιο του 2023, από το 2020 έως 2022 διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το 2022 έως το 2023 ήταν υπουργός Δημόσιας Δράσης και Λογαριασμών.

Η ανάμειξή του στην πολιτική έγινε στο άνθος της ηλικίας του, μόλις στα 23 του χρόνια, ως εργαζόμενος του υπουργείου Υγείας.

Έφτασε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, μπροστά από τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε αναλάβει το αξίωμα σε ηλικία 37 ετών το 1984, επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο γύρω από τη συγκεκριμένη επιλογή, σημειώνουν πως ο διορισμός αυτός δε σηματοδοτούσε απαραίτητα μία σημαντική πολιτική αλλαγή, αλλά αποτύπωνε την επιθυμία του Γάλλου προέδρου να αλλάξει το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε με φόντο τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους στο συνταξιοδοτικό και στη μετανάστευση και να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2006, προτού κλείσει τα 18 του χρόνια, ωστόσο κέρδισε την προσοχή πολιτικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της δεξιάς και έχει χαρακτηριστεί «πολιτικός χαμαιλέοντας» με λίγες σταθερές θέσεις.

Αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016 για να υποστηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του τότε υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τη διαρκή υποστήριξή του στον Μακρόν, ο Ατάλ δεν περιλήφθηκε ποτέ στους πιο στενούς συμμάχους του Γάλλου προέδρου.

Διετέλεσε εκπρόσωπος του κόμματος «La République En Marche», γνωστού πλέον ως Αναγέννηση, καθώς και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρά το γεγονός πως η θητεία του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέπεσε με τη δύσκολη περίοδο των προεδρικών εκλογών και του κορονοϊού θεωρείται ότι εκτέλεσε με επιτυχία τα καθήκοντά του.

Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός, που είχε δηλώσει πως έπεσε επαναλαμβανόμενα θύμα bullying, είχε από μικρός προοπτικές. Καθόλου τυχαίο ότι οι συμφοιτητές του τον είχαν ψηφίσει ήδη για πρόεδρο… πριν από 12 χρόνια.

Ξεκίνησε τη θητεία του ως υπουργός Παιδείας με την απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια στα σχολεία, μια κίνηση που ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Ερίκ Σιοτί, χαρακτήρισε «θαρραλέα».

Εκείνη την περίοδο, επικρίθηκε από ορισμένους πολιτικούς του αντιπάλους, επειδή είχε φοιτήσει αποκλειστικά σε ιδιωτικά σχολεία κατά την παιδική του ηλικία. Αν και αναγνώρισε ότι ήταν «τυχερός», ο Ατάλ τόνισε επίσης τις δυσκολίες που πέρασε, περιγράφοντας ως παράδειγμα το διαζύγιο των γονιών του.

Παρά την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της πανδημίας, ο Ατάλ απέρριψε την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Υγείας κατά τον μίνι ανασχηματισμό.

Ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να ώθησε τον πρώην υπουργό Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για την προεδρία το 2027, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribune.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι αγαπημένος της Μπριζίτ Μακρόν και όπως και να έχει, θα έχει παίξει κι αυτό κάποιο ρόλο.

Ο Ατάλ συνεργάστηκε πολύ με τη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, και η πρώην δασκάλα τον εκτιμά ιδιαίτερα.

NEWSIT

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version