ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Άρης: Χρόνος υπάρχει, υπάρχει όμως και πίεση

Για πρώτη φορά από τη σεζόν 2019/20 ο Άρης δεν θα έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Γεγονός που καθιστά εκ των πραγμάτων «ζόρικη» την – εντός συνόρων – αγωνιστική περίοδο 2024/25 που θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αυτό σημαίνει μεν πως οι «κίτρινοι» έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, από την άλλη, δε, ίσως η άνεση χρόνου γυρίσει μπούμερανγκ για το σχηματισμό του ρόστερ από τον Άκη Μάντζιο και τη διοίκηση του Θόδωρου Καρυπίδη.
 
Το έμψυχο δυναμικό του Άρη είναι αυτή τη στιγμή κάτι παραπάνω από λειψό. Αφενός υπάρχει περίπου ένα δεκαήμερο ως την έναρξη της προετοιμασίας – ορίστηκε επίσημα για την 1η Ιουλίου η πρώτη συγκέντρωση – αφετέρου ο Μάντζιος ούτε… οικογενειακό διπλό δεν μπορεί να κάνει.
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον Άρη της σεζόν 2024-2025:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ (2)
Μετά τον Χουλιάν Κουέστα, το… χάος. Ο Λευτέρης Χουτεσιώτης ανακοινώθηκε από τον Ατρόμητο ενώ ο Μαξίμ Κοβάλ (31), που αποκτήθηκε από τον Άρη τον περασμένο Ιανουάριο και δόθηκε κατευθείαν δανεικός στην Καλαμάτα, δεν υπολογίζεται αν κι έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026. Οπότε, μετά τον 33χρονο Ισπανό υπάρχει μόνο ο άπειρος 20χρονος Κωνσταντίνος Κυριαζής (από την Κ19).
 
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ (7)
Αν μη τι άλλο, ο Μάντζιος έχει καλές βάσεις για να «χτίσει» την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Γιάκουμπ Μπράμπετς (31), Φραν Βέλεθ (32) και Λίντσεϊ Ρόουζ (32) αποτελούν αξιόπιστες και δοκιμασμένες λύσεις για το κέντρο της άμυνας. Το ίδιο ισχύει και με τους Φράνκο Φεράρι (32), Μάρτιν Μοντόγια (33) και Μόουζες Οντουμπάτζο (30) στις πτέρυγες ενώ υπάρχει και ο «πασπαρτού» Βαλεντίνο Φατόρε (22).
Ανοιχτό παραμένει, ακόμη, το ενδεχόμενο παραμονής του Φαμπιάνο Λέισμαν (32), στυλοβάτη της άμυνας για μια τριετία, ο Γιώργος Δεληζήσης «κρέμασε τα παπούτσια» ενώ οριστικοποιήθηκε κι η αποχώρηση του Ρόναλντ Ματαρίτα που τους τελευταίους μήνες δεν υπολογιζόταν.
 
ΜΕΣΟΙ (7)
Και στη μεσαία γραμμή υπάρχει υλικό στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ο Μάντζιος, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν. Βλάντιμιρ Νταρίντα (33), Μάνου Γκαρθία (26), Ζαν Ζουλ Εμβοντό (26), Νέβεν Τζούρασεκ (25), Μπίργκερ Βερστράτε (30), Ρούμπεν Πάρδο (31) και Ντομαγκόι Πάβισιτς (30) δεσμεύονται με συμβόλαιο, αλλά… Ο τελευταίος το β’ μισό της περασμένης περιόδου το πέρασε στη Ντιναμό Βουκουρεστίου, ο Πάρδο ποτέ δε θύμισε τον χαφ της Ρεάλ Σοσιεδάδ ενώ κι ο Τζούρασεκ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.
Ο 54χρονος Έλληνας προπονητής καλείται να πάρει γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται, φυσικά, και χρήματα κι ενώ κάποια εξοικονομήθηκαν με τις αποχωρήσεις των Λούκας Ρουπ και Τσεϊκ Ντουκουρέ.
 
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ (7+1)
Όπως στη θέση του τερματοφύλακα, έτσι και στη γραμμή κρούσης παρατηρείται λειψανδρία, κυρίως στη θέση του κεντρικού επιθετικού που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τους «κίτρινους» τα τελευταία χρόνια. Ειδικά, δε, αν προχωρήσει η πώληση του Λορέν Μορόν – MVP του Άρη την περυσινή σεζόν και πρώτου σκόρερ της Super League με 20 γκολ – τότε το κενό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Πλην του 30χρονου Ισπανού φορ στο ρόστερ υπάρχουν ακόμη και οι Άλβαρο Ζαμόρα (22), Κίκε Σαβέριο (25), Μιχάλης Παναγίδης (20), Γιάννης Φετφατζίδης (33) αλλά και οι νεαροί Θόδωρος-Γιώργος Αγοραστός (18), Νίκος Μπεκιαρίδης (19).

Ερωτηματικό βάζουμε για τον Σάπι Σουλεϊμάνοφ: ναι μεν ο 24χρονος Ρώσος εξτρέμ συμπλήρωσε τον απαιτούμενο αριθμό αγώνων που προέβλεπε η συμφωνία με την Κράσνονταρ για να αποκτήσει ο Άρης τα δικαιώματά του, ωστόσο συμφωνία ανάμεσα στον παίκτη και τους Θεσσαλονικείς δε φαίνεται, ακόμη, να υπάρχει. Επιπλέον, ήδη έχουν αποχωρήσει οι Νταβίντ-Μόμπεργκ Κάρλσον (που δεν προσέφερε), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (άφησε πολλές αιχμές για το προπονητικό επιτελείο)  και Καρίμ Ανσαριφάρντ (θα μνημονεύεται για τη χαμένη ευκαιρία στις καθυστερήσεις της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στον, μετέπειτα πρωταθλητή, ΠΑΟΚ).
 
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, πως μπορεί η μεταγραφική περίοδος να μην έχει ανοίξει επίσημα και ο Άρης να μην έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League, ωστόσο ο χρόνος κυλά. Ο Θόδωρος Καρυπίδης, σε συνεργασία με τον Άκη Μάντζιο, θα χρειαστεί να καταλήξουν γρήγορα στις κατάλληλες επιλογές, ωστόσο ο Άρης να επιστρέψει, τουλάχιστον, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις – ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει και πάλι πέντε εκπροσώπους στην UEFA τη σεζόν 2025/2026.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version