ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat – Ελλάδα: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για τον τουρισμό στην απασχόληση και την συνεισφορά στο ΑΕΠ

Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης σε υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης, αλλά με το υψηλό ποσοστό συνεισφοράς του εν λόγω κλάδου στο ΑΕΠ σύμφωνα με στατιστικό άρθρο που δημοσίευσε η Eurostat. 

Ωστόσο, το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό επί της συνολικής απασχόλησης φαίνεται πως είναι έχει δυσανάλογα μικρή επίπτωση του στο ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ ή με απλά λόγια ο μέσος τζίρος ανά εργαζόμενος στον τουρισμό είναι σχετικά χαμηλός.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία του 2021, εκτιμά πως η Ελλάδα με ποσοστό 19,6% επί του συνόλου, είναι μακράν η πρώτη χώρα της οποίας η απασχόληση είναι προσανατολισμένη στους κλάδους της διαμονής και της εστίασης, με την Κύπρο να ακολουθεί με ποσοστό 13,5% και η Ισπανία με 9,5% ενώ στις χαμηλότερες θέσεις του ποσοστού συμβολής των παραπάνω κλάδων στην επιχειρηματική οικονομία βρίσκονται με 2,8% η Πολωνία, 3,3% η Σλοβακία και 3,9% η Φινλανδία.

Ας σημειωθεί, επιπλέον, πως το 2021 ήταν έτος πανδημίας και lockdown, όπου ο τουρισμός και η εστίαση είχαν «βουλιάξει» με την Ελλάδα να «πατάει γκάζι» στην αμέσως επόμενη περίοδο με την άρση των περιορισμών. Έτσι, σε απόλυτους αριθμούς και επιχειρήσεων και εργαζομένων, σε όλη την ΕΕ όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει ραγδαία αύξηση κατά το 2022, αν και η Eurostat δεν παρέχει μία συνολική ανάλυση διότι απουσιάζουν τα στοιχεία της προστιθέμενης αξίας.

Η προστιθέμενη αξία

Άλλη μία πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα και σε έναν άλλο τομέα, σε αυτόν της προστιθέμενης αξίας που αποκομίζει η οικονομία της από τους τομείς της διαμονής και εστίασης.

Και εκεί, η υψηλότερη συνεισφορά καταγράφηκε στην Ελλάδα (6,5% της προστιθέμενης αξίας στην επιχειρηματική οικονομία), ακολουθούμενη από την Κύπρο (6%) και Κροατία (5,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (0,8%), την Τσεχία (1%) και την Πολωνία και την Ολλανδία (και οι δύο 1,2%).

Ωστόσο, αν και η Ελλάδα έχει και εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό αποκομιζόμενης αξίας σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας, είναι χαρακτηριστική η «ψαλίδα» που χωρίζει τον «χώρο» (πλήθος εργαζομένων και επιχειρήσεων) που καταλαμβάνει η διαμονή και εστίαση στην οικονομία της, με την αξία που τελικά καταφέρνει να αποσπά από αυτήν (19,6% με 6,5%).

Σε απόλυτους αριθμούς, στην Ελλάδα το 2021 οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν στον κλάδο το 2021 ήταν 106.072, με 633.882 εργαζόμενους αποφέροντας καθαρό κύκλο εργασιών 11.540.210.000 ευρώ. Συγκριτικά, το ίδιο έτος, η Γαλλία αποκόμισε τζίρο 82.338.050.000 ευρώ, αν και σε ποσοστό απασχόλησης σε διαμονή/εστίαση ήταν μόλις 7η.

Συνολικά, σε επίπεδο ΕΕ το 2021, υπήρχαν 1,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών στέγασης και εστίασης της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 6,1% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματική οικονομία.

Ο κλάδος απασχόλησε 9,9 εκατ. άτομα, παρήγαγε 203,6 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία και συσσώρευσε καθαρό κύκλο εργασιών 440 δισ. ευρώ το 2021. Συνεπώς, ο κλάδος συνεισέφερε στο 6,3% των ατόμων που απασχολούνταν στην επιχειρηματική οικονομία το 2021 και αντιπροσώπευε για το 2,2% της προστιθέμενης αξίας του.

NEWSIT

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version