AUTO
Η βιομετρική αναγνώριση βρίσκει πλέον εφαρμογή και στα αυτοκίνητα ενισχύοντας την αντικλεπτική προστασία του οχήματος
Είναι πλέον γνωστό ότι πολλοί χρήστες κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν τη βιομετρική αναγνώριση του προσώπου τους για να το ξεκλειδώσουν. Μάλιστα μεγάλο ποσοστό χρηστών είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη διαδικασία. Αυτή η τεχνολογία βρίσκει πλέον εφαρμογή και στα αυτοκίνητα, αναβαθμίζοντας εκτός των άλλων και την αντικλεπτική προστασία του οχήματος.
Η βιομετρική αναγνώριση του οδηγού, που βραβεύτηκε με το CES Innovation Award 2023 στην κατηγορία «Vehicle Tech & Advanced Mobility» στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας, πρόκειται να είναι το πρώτο αυτόματο σύστημα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το οποίο επιτρέπει ανέπαφη και ασφαλή ταυτοποίηση του οδηγού και συμβάλλει στην αποφυγή απόπειρας απάτης και κλοπής.
Με αυτό το σύστημα το αυτοκίνητο θα πάρει μπροστά μόνο μετά την επιτυχή ταυτοποίηση του οδηγού. Παράλληλα με αυτό το σύστημα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα προσφέρουν ένα επιπλέον μέτρο αποφυγής της κλοπής, ενώ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα εκείνα τα αντικλεπτικά μέτρα που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.
Εκτός από το να ξεκινά το αυτοκίνητο μετά την ταυτοποίηση του προσώπου του οδηγού, το σύστημα θα προσφέρει ασφαλείς συνθήκες και για άλλες διαδικασίες, όπως ηλεκτρονικές πληρωμές στο βενζινάδικο, στο πάρκινγκ ή τα διόδια.
Η ενσωματωμένη κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του οδηγού. Όπως αν ο οδηγός είναι κουρασμένος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανέλαβε η Continental και η Trinamix (εταιρία ανάπτυξης βιομετρικών λύσεων). «Η ασφαλής ταυτοποίηση των οδηγών είναι σημαντική για τις μελλοντικές γενιές οχημάτων. Το σύστημά μας θέτει νέα δεδομένα αναφορικά με την ασφάλεια και την άνεση» δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Continental, ενώ το σύστημα βασίζεται σε τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Trinamix. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη τεχνολογία, η αναγνώριση του προσώπου για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του οδηγού γίνεται μαζί με ανίχνευση και άλλων δεικτών, όπως για παράδειγμα το ανθρώπινο δέρμα, προκειμένου να μην ξεγελαστεί το σύστημα έπειτα από χρήση μασκών ή φωτογραφιών.
Κυριάκος Παρασίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ