ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Δεν με έπεισε ότι είναι σπασμοί» είπε η παιδίατρος της Τζωρτζίνας

Με την κατάθεση της Μένιας Γράψα, παιδιάτρου στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η μάρτυρας εξέτασε την Τζωρτζίνα στις 8 Απριλίου όταν έφτασε με τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο. «Είδα το παιδί στα εξωτερικά ιατρεία και αποφάσισα να γίνει εισαγωγή. Στις 8 Απριλίου 2021. Όταν έβλεπα το παιδί δεν ήξερα το ιστορικό της οικογένειας» είπε η μάρτυρας στην έναρξη της κατάθεση της στη δίκη.

Η μάρτυρας είπε πως εξέτασε την Τζωρτζίνα, γύρω στις εννιάμιση με δέκα παρά και πως η μητέρα της ανέφερε ότι έκανε σπασμούς. «Πολλοί γονείς έρχονται έχοντας διάγνωση από μόνοι τους. Μου ανέφερε τίναγμα κεφαλής και ματιών και μετά άρχισε να κάνει σπασμούς. Τις προσδιόρισε ως κινήσεις άκρων. Μου είπε πως τα ματάκια του ήταν ανοιχτά και ότι της είπε “μαμά τρέμω δε μπορώ να σταματήσω”. Μου είπε ότι (το παιδί) παρακολουθούσε τις κινήσεις των ματιών της μαμάς. Πυρετό δεν είχε και σκέφτηκα κάποια δηλητηρίαση από φάρμακοΔε με έπεισε ότι είναι σπασμοί. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποια δηλητηρίαση από χάπια. Η μητέρα μου είπε ότι υπήρχαν στο σπίτι αντιεπιληπτικά που της έδωσαν οι γιατροί για ισχαιμικό επεισόδιο. Μου φάνηκε περίεργο γιατί οι γιατροί δε δίνουν αντιεπιληπτικά για ισχαιμικό. Μου είπε ότι το επεισόδιο έγινε στις 5:30 περίπου. Οι σπασμοί είναι κάτι που τρομοκρατεί τα παιδιά και τους γιατρούς» είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Ποια είναι η συνήθης αντίδραση;

Μάρτυρας: Να βουτήξουν το παιδί και να έρθουν άμεσα στο νοσοκομείο ακόμα και με σπασμούς.

Πρόεδρος: Οι σπασμοί τι διάρκεια μπορεί να έχουν;

Μάρτυρας: Και λεπτών. Είναι πολλές κατηγορίες σπασμών. Οι πυρετικοί σπασμοί περνάνε πιο γρήγορα.

Πρόεδρος: Ένας έντονος εφιάλτης μπορεί να δημιουργήσει αντίδραση σωματική;

Μάρτυρας: Πήγε και εκεί, το μυαλό μου. Δεν με έπεισε ότι είναι κάτι άλλο. Το παιδί απάντησε στη μαμά, παρακολουθούσε με βλέμμα. Σκέφτηκα ότι είναι κάτι παροδικό. Η μαμά επέμενε.

(…)

Εισαγγελέας: Τι μάθατε στη συνέχεια για το παιδάκι;

Μάρτυρας: Έμαθα ότι αυτό είναι το τρίτο παιδάκι. Μου είπαν οι συνάδελφοι ότι λόγω αυτού του περιστατικού θα κάνουν ποιο επισταμένο έλεγχο.

Εισαγγελέας: Τι σας είπαν συνάδελφοι για την ανακοπή;

Μάρτυρας: Ότι ξαφνικά ειδοποιήθηκαν από νοσηλεύτρια. Η μητέρα ξέρω ότι πήγε χαλαρά και χτύπησε την πόρτα των γιατρών. Αυτό άκουσα.

Εισαγγελέας: Συνήθως η αντίδραση των γονιών ποια είναι;

Μάρτυρας: Πανικός.

Αμφισβήτηση υπεράσπισης

Η κατάθεση της μάρτυρας αμφισβητήθηκε έντονα από το συνήγορο υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος σημείωσε πως η μητέρα είπε στην κ. Γράψα ότι στο σπίτι υπάρχουν αντικαταθλιπτικά χάπια. Ο κ. Κούγιας ανέφερε πως η μάρτυρας καταθέτοντας στην ανακρίτρια όσα της είχε πει η κατηγορούμενη, ανέφερε τη λέξη «περίεργο», ενώ σημείωσε πως είναι «ψευδομάρτυρας» και κάνει κρίσεις.

Αλ. Κούγιας: Για ποιο λόγο το κάνατε; Η κατηγορουμένη δεν έχει πάρει ποτέ αντιεπιληπτικά. Καταλαβαίνετε ότι δημιουργήσατε μια εντύπωση ότι η κατηγορουμένη σας είπε ψέματα;

Μάρτυρας: Και τα αντιεπιληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα επεισόδιο. Και χειρότερο τα αντικαταθλιπτικά.

Κούγιας: Δίνει ψευδή κατάθεση και επιφυλασόμεθα να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της κατηγορουμένης. Είναι ψευδομάρτυρας και προκατειλημμένη.

(…)

Αλ. Κούγιας: Είδατε ένα παιδί δασκαλεμένο να μην απαντάει;

Μάρτυρας: Όχι, κανείς από τους γιατρούς δεν μπορεί να σκεφθεί κάτι τέτοιο…

Αλ. Κούγιας: Όμως, αυτό το σκέφτηκαν εισαγγελείς, ανακριτές…

Μάρτυρας: Κάποιο λόγο θα είχαν.

Αλ. Κούγιας: Σε αυτό το κομμάτι της κατηγορίας, ότι επέλεξε το νοσοκομείο σας να φέρει, να σκοτώσει το παιδί και ότι το έπεισε να μην απαντάει τι λέτε; Εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό;

Μάρτυρας: Όχι, δε μπαίνω σε αυτό.

Αλ. Κούγιας: Πώς βλέπετε δηλαδή αυτό το σενάριο που σκέφτηκε η Δικαιοσύνη;

Μάρτυρας: Να κρίνω τη Δικαιοσύνη;

(…)

Αλ. Κούγιας: Γιατί λέτε ότι έφερε το παιδί μετά τη παρέλευση αρκετών ωρών; 

Μάρτυρας: Η απάντηση μου είναι η ίδια. Η μητέρα μου είπε ότι εκδήλωσε το επεισόδιο στις 5:30.

Πρόεδρος: Η κατηγορημένη στη συμπληρωματική της απολογία λέει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε στις 6:30. Ο κύριος συνήγορος σας ρωτάει αν αυτή η απόσταση ανάμεσα στις 6:30 και στο χρόνο που έφερε το παιδί στο νοσοκομείο είναι λογική;

Μάρτυρας: Εγώ είχα άλλα στοιχεία, με βάση αυτά που μου είπε η μητέρα και με αυτά κατέθεσα. Πάντως δεν ήρθε άμεσα στο νοσοκομείο πανικόβλητη…

NEWSIT

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version