ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Επιμένει στα τρόφιμα – Έρχεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά θα είναι αργή

Το μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία, αλλά και για την κυβέρνηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι η ακρίβεια.

Η ακρίβεια υπάρχει κυρίως στα τρόφιμα, των οποίων οι τιμές βρίσκονται σε συνεχή άνοδο εδώ και μερικούς μήνες, κάνοντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, με την κυβέρνηση να καλείται να ελέγξει την κατάσταση. 

Σήμερα (01.02.2023) η Eurostat ανακοινώνει τον πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει περισσότερα στοιχεία για την τάση που διαμορφώνεται, παρά για το ύψος του πληθωρισμού, δεδομένου ότι σε αυτό το μέτωπο δεν αναμένονται ιδιαίτερα εκπλήξεις και αν δεν υπάρξει μία νέα έκπληξη τότε θα έχουμε και νέα μικρή αποκλιμάκωση, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ελλάδα.

Εκείνο που πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον είναι ο πληθωρισμός στα βασικά είδη και ειδικά στα τρόφιμα και εκεί η Ελλάδα εμφανίζεται να… κάνει πρωταθλητισμό. Και πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την απορία γιατί συμβαίνει αυτό.

Η απάντηση είναι μάλλον πιο απλή από ότι φαντάζεται κανείς. Δύο είναι βασικές αιτίες. Η μία έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στην ελληνική οικονομία και η άλλη το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ ξεκίνησε με μεγάλη υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην ΕΕ και την Ευρωζώνη έως και τον Μάρτιο του 2021 η προσδοκία για ανατιμήσεις ήταν πιο έντονη από ότι στην Ελλάδα (δείκτης στο 9,8 και στο 1,3 αντίστοιχα), μετά η τάση αναστράφηκε και έτσι διατηρείται έως και τον Ιανουάριο του 2023.

Συγκεκριμένα μάλιστα στην Ευρωζώνη, που καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση της τάσης για αυξήσεις τιμών λιανικής ο δείκτης είναι στο 47,3 από 52,3 στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, η εικόνα είναι… ζεστό-κρύο. Από την μία πλευρά οι εκτιμήσεις δείχνουν αργή αλλά σαφή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά όλα δείχνουν ότι η ακρίβεια θα επιμείνει επί μακρόν και σε ένταση μεγαλύτερη από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των μετρήσεων που έκανε το ΙΟΒΕ τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του δείκτη οικονομικού κλίματος, η απάντηση των επιχειρηματιών του κλάδου, στο ερώτημα αν θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις τους επόμενους 3 μήνες η θετική απάντηση έχει ένα σημαντικό ποσοστό, ωστόσο αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα ο δείκτης διαμορφώνεται στο 52,3, από 57,5 που ήταν τον Δεκέμβριο και από 64,4 τον Νοέμβριο.

Σήμερα το μεσημέρι η Eurostat ανακοινώνει την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια στην Ελλάδα, με κάποιες πρώτες ενδείξεις να δείχνουν και νέα αποκλιμάκωση ή να κινηθεί πέριξ του 7,6% που ήταν για τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 7,2%.

NEWSIT

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version