ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κόκκινα δάνεια και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας το 2023

Το 2022 η Ελληνική οικονομία κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά από μία δύσκολη δεκαετία και παρά τις νέες προκλήσεις και πιέσεις που δέχτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία που είχε ως επακόλουθο την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και το κόστος χρήματος.

Παρά τις προαναφερόμενες αντιξοότητες, η χώρα παρέμεινε ζωντανή και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά αντιμετωπίζοντας με σθένος τις συνεχείς οικονομικές προκλήσεις, κυρίως μέσω των επενδύσεων και του τουρισμού.  

Τα κόκκινα δάνεια έρχονται να προστεθούν στον κυκεώνα προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελληνική οικονομία καθώς ταλανίζουν τη χώρα μας για πάνω από μία δεκαετία.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία, βάσει της διαδρομής τους μέχρι σήμερα, είναι οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβάλλει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τις χώρες που πιθανολογείται πως θα δεχθούν περαιτέρω πίεση από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Στη χώρα μας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποχωρήσει αισθητά λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων και συμβιβαστικών εξοφλήσεων που πραγματοποιούνται από τους servicers. Παρ’ όλ’ αυτά, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, υφίσταται ο κίνδυνος δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων. Μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και των τραπεζικών επιτοκίων, πλήττονται τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών του Ευρωπαϊκού Νότου καθώς και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ακόμα και η βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των οίκων αξιολόγησης, η Ελληνική oικονομία το 2023 θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα κυμανθεί περίπου στο 1,7% έναντι του 6% κατά το προηγούμενο έτος (2022).

Προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανές στρεβλώσεις και να ενισχυθεί η οικονομία θα πρέπει οι τράπεζες να εξισορροπήσουν τα επιτόκια των χορηγήσεων έναντι καταθέσεων, να δοθεί οριζόντια κρατική επιδότηση επιτοκίου σε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες, να αυξηθεί η ενεργειακή κρατική επιδότηση στο σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και, τέλος, να δημιουργηθεί πλατφόρμα μακροχρόνιας ρύθμισης των ασφαλιστικών και φορολογικών απαιτήσεων με ευνοϊκά επιτόκια.

Χρήστος Ζαγκλιβέρης

CFO – UBCS

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version