ΕΛΛΑΔΑ

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι καταδεικνύει τη στροφή του κόσμου στη βιολογική καλλιέργεια

Η επανεκκίνηση της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου, στα ορεινά της Δράμας, μετά τη διακοπή δυο χρόνων λόγω του κορονοϊού, απέδειξε ότι η ανάγκη του κόσμου να προμηθευτεί σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών παραμένει σταθερά αυξητική.

Οι καιρικές συνθήκες στη φετινή Γιορτή Σπόρων σίγουρα δεν ήταν ιδανικές και ο κορονοϊός εμπόδισε αρκετούς να δώσουν το παρών. Ακόμα κι έτσι όμως η επιθυμία των ανθρώπων να βρεθούν κοντά στη φύση, να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες με άλλους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αξία της μάνας γης ως το υπέρτατο αγαθό πάνω στον πλανήτη, κατάφερε να δημιουργήσει και πάλι μια μεγάλη οικογένεια, μια ενδιαφέρουσα γιορτή, μια ξεχωριστή συνάντηση.

Η 22η Γιορτή Σπόρων και η 4η κατά σειρά Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στις κατάφυτες εγκαταστάσεις της γης του Πελίτι συγκέντρωσε εκατοντάδες κόσμου από κάθε γωνιά της βόρειας Ελλάδας. Το σημαντικότερο σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή της γης και των καρπών της δεν είναι ότι οι επισκέπτες προμηθεύονται δωρεάν βιολογικούς σπόρους από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στις ομάδες δράσεις του Πελίτι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο, είναι οι γνώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης πάνω σε θέματα προστασίας της φύσης και καλλιέργειας της γης.

Αυξήθηκαν οι ανάγκες του κόσμου για σπόρους

Μετά από είκοσι δυο χρόνια τα μέλη της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι κατάφεραν να ταξιδέψει η φήμη της δράσης τους εντός και εκτός Ελλάδος, μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το μαρτυρούν οι δεκάδες κλήσεις που δέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να στηρίξουν οργανωμένες προσπάθειες με την αποστολή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων παρέχοντας ταυτόχρονα συμβουλές για την καλλιέργειά τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο ιδρυτής και η ψυχή του Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης δεν κρύβει ότι «μετά από δυο χρόνια αναβολής της γιορτής λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν, νομίζω, πως είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του κόσμου για παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων. Για το λόγο αυτό ανοίξαμε για πρώτη φορά τα αποθέματα των σπόρων που διατηρούμε στο Πελίτι, γιατί αντιλαμβανόμαστε πως οι ανάγκες του κόσμου είναι μεγάλες. Μάλιστα και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τη ζήτηση. Προ ημερών μας ζήτησαν από την Πολωνία να βοηθήσουμε στην οργάνωση καλλιεργειών στις δομές μεταναστών που λειτουργούν εκεί».

Μεγάλωσε η συνειδητότητα του κόσμου για τη βιολογική γεωργία

«Τα τελευταία χρόνια», συνεχίζει ο κ. Σαϊνατούδης, «μεγάλωσε η συνειδητότητα του κόσμου προς τη βιολογική καλλιέργεια. Οι δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες που έζησε τα τελευταία χρόνια τον έκανε να σκέφτεται διαφορετικά. Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε θεματικά η ζήτηση σε σπόρους για τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καλαμπόκι. Ο κόσμος θέλει πλέον να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά και φρούτα ώστε να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες, να βοηθήσει την οικογένειά του. Χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα κατακλύζουν το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο από πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που μας ζητούν να τους στέλνουμε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών για να τους καλλιεργήσουν».

Στα είκοσι δυο χρόνια διεξαγωγής της γιορτής η Γη του Πελίτι έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί χάρη στην προσωπική εργασία, το πείσμα του Παναγιώτη Σαϊνατούδη και των εκατοντάδων φίλων και εθελοντών. Μέσα σε αυτή την κατάφυτη έκταση δημιουργήθηκαν «ήπιες» ξύλινες κατασκευές με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον με στόχο να αναδείξουν το έργο του Πελίτι και τις αξίες που εκφράζει για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία.

Το «σπιτάκι των σπόρων» που δεσπόζει στην έκταση λειτουργεί σαν ένα μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν συλλογή σπόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτίθενται ποικιλίες φασολιών, καλαμποκιού, σταριού, κ.λ.π. Επίσης, υπάρχουν φωτογραφίες από τις δράσεις του Πελίτι, από αγρότες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο, παρουσιάζονται οι εκδόσεις της κοινότητας και οι διακρίσεις που έλαβε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη Τράπεζα Σπόρων στο Πελίτι

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων σπόρων και η ανάγκη φύλαξης τους σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας οδήγησαν τον Παναγιώτη Σαϊτανούδη στην κατασκευή της πρώτης Τράπεζας Σπόρων στις εγκαταστάσεις του Πελίτι. «Από το 1995 ως σήμερα», υπογραμμίζει, «το Πελίτι κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων. Κατάφερε να επηρεάσει την κατάσταση στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Ευρώπη, σε Αφρικανικές χώρες και τα τελευταία χρόνια επηρεάζει την κατάσταση στις ΗΠΑ. Παρά τις μεγάλες επιτυχίες, συνεχίζει να χάνει πολύτιμους, σπάνιους και μοναδικούς σπόρους που βρίσκονται στην κατοχή του. Αυτή η κατάσταση είναι που μας οδήγησε να ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός κτηρίου για να γίνει ο χώρος όπου θα φιλοξενήσει όλο αυτό το πολύτιμο υλικό. Σήμερα, ολοκληρώθηκε η πετρόχτιστη τοιχοποιία της κατασκευής. Στόχος μας είναι να είναι έτοιμο να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια ζητούμε την έμπρακτη βοήθεια όσων μπορούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης Τράπεζας Σπόρων».

Αυτή η μικρή και άγνωστη οικογιορτή, που ξεκίνησε δειλά πριν από είκοσι δύο χρόνια χάρη στην αποφασιστικότητα, την επιμονή και το μεράκι του Παναγιώτη Σαϊνατούδη, έχει μετατραπεί σήμερα σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Πιστεύουν στη δύναμη της μάνα γης. Αποτελούν τους μικρούς και τους μεγάλους φύλακες των σπόρων. Είναι αυτοί οι σπόροι που έθρεψαν γενιές ανθρώπων αιώνες τώρα αλλά που δυστυχώς λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης της κοινωνίας τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη, η προσωπική ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύδουν στον Πελίτι για να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η Γη είναι η μεγάλη τροφός όλων μας, πέρα από εθνικότητες, πολιτισμούς κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες.

του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version