ΕΛΛΑΔΑ

Δήμοι Ζωγράφου και Ραφήνας: Άνοιξαν την «αγκαλιά» τους σε πρόσφυγες από την Ουκρανία – Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη δομή φιλοξενίας

Δύο δήμοι της Αττικής άνοιξαν την «αγκαλιά» τους και προσφέρουν τη φιλοξενία τους σε πρόσφυγες που έφτασαν από την Ουκρανία. Οι κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου, που βρίσκονται στην περιοχή Περιβολάκια του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, γίνονται η φιλόξενη στέγη για 25 άτομα, στο σύνολό τους γυναίκες με παιδιά κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Έφτασαν στην Ελλάδα από τη Μαριούπολη και το Σαρτανά μετά από έξι ημέρες ταξίδι με το κομβόι που οργανώθηκε. Πίσω τους άφησαν τη φρίκη του πολέμου, τα ερείπια των σπιτιών τους, αλλά και δικούς τους ανθρώπους, τους συζύγους, τους γονείς, τ’ αδέλφια. Κι εδώ στην αττική γη, προσπαθούν να ξαναβρούν κάτι από τη χαμένη ηρεμία και κυρίως να ξαναδούν το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών τους. Γιατί με όποια μητέρα και να μιλήσεις, η έγνοια της είναι το παιδί και ο άντρας της που έμεινε πίσω.

Η Ολένα κρατάει τα δύο μικρά παιδάκια της, την Κάτια και τον Αντρέι, καθώς αυτά παίζουν. Μάλιστα η Κάτια πειράζει κι έναν σκύλο, που της γαυγίζει μάλλον απρόθυμα και η μικρή το απολαμβάνει και γελάει. «Βομβαρδισμοί και καταστροφές παντού», λέει η Ολένα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με σπαστά αγγλικά. «Εδώ τουλάχιστον μπορούμε να ησυχάσουμε λίγο, να ηρεμήσουν τα παιδιά, αλλά ο άντρας μου έχει μείνει εκεί πίσω». Δεν θέλει να πει κάτι περισσότερο.

Λίγο πιο δίπλα, μια άλλη μητέρα κάνει βόλτα με το καροτσάκι τον μόλις 2,5 μηνών Μίσα. «Μίσα είναι Μιχάλης» μας λέει, ενώ η Κάτια φέρνει στο μυαλό της το ταξίδι. «Εμείς ξεκινήσαμε στις 2 του μήνα με τη πομπή από τη Μαριούπολη. Καταφέραμε και φτάσαμε μετά από 6 ημέρες. Ήταν πολύ δύσκολο το ταξίδι, ειδικά να βγούμε από τη Μαριούπολη και γενικώς να βγούμε από την Ουκρανία», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει: «Τα παιδιά είναι πολύ τρομαγμένα, οι μεγάλοι προσπαθούμε να είμαστε πιο ήρεμοι για να βοηθήσουμε και τα παιδάκια. Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι τραγική, αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν. Επικοινωνία δεν έχουμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Εμένα έχουν μείνει πίσω ο πατέρας μου, η αδελφή μου, τα ανίψια μου και βρίσκονται τρίτη εβδομάδα μέσα στα καταφύγια. Δεν ξέρουμε πώς είναι και τι κάνουν, δεν έχουμε καθόλου επικοινωνία, δυστυχώς».

Και αναφερόμενη στη φιλοξενία προσθέτει: «Εδώ τώρα προσπαθούμε να ηρεμήσουμε, να ξαναβρούμε την καθημερινότητά μας. Οι άνθρωποι εδώ μας βοηθούν, τα παιδιά ξεκίνησαν σχολείο και τους άρεσε πάρα πολύ. Τα βοηθάει αυτό, αλλά ακόμη τρομάζουν με τον παραμικρό θόρυβο. Είναι δύσκολα».

Πρώτη ημέρα στο σχολείο

Μετά τις απαραίτητες ενέργειες που έκανε ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, τα παιδιά πήγαν χτες Τρίτη για πρώτη ημέρα στο σχολείο και είναι γεγονός ότι επέστρεψαν χαρούμενα. Όσα παιδιά δεν μιλούν τα ελληνικά, θα μπουν σε ειδικά τμήματα, ενώ φροντιστήριο της Ραφήνας προσφέρθηκε ν’ αναλάβει να τα διδάξει δωρεάν και αγγλικά.

Γενικώς, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία που πήραν οι δύο δήμοι και θέλουν με όποιο τρόπο μπορούν, να συνεισφέρουν. Είναι μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου. Έρχονται και αφήνουν ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, αν και οι υπεύθυνοι της δομής έχουν ζητήσει να γίνονται στοχευμένες προσφορές, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται πρώτα σε μια συνεννόηση, ώστε να ενημερώνονται για τα είδη που είναι απαραίτητα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ακόμη, οι δύο δήμοι από την πρώτη ημέρα φρόντισαν ώστε να υπάρχει σε ετοιμότητα και γιατρός για τη δομή κι έχουν θέσει στη διάθεση των φιλοξενούμενων ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό. Ο κ. Γιάννης Μπερσίμης ταξίδεψε με τη σύζυγό του από το Σαρτανά και έλεγε πως προχτές ένα παιδάκι αισθάνθηκε πανικό και αμέσως κινητοποιήθηκε ο γιατρός. Όπως εξήγησε, τις πρώτες ημέρες επικρατούσε η αγωνία του ταξιδιού και η αίσθηση ότι πλέον εδώ μπορούν να ηρεμήσουν, όμως τώρα κάποια παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πραγματικότητα κι αυτό κάποιες φορές είναι μια δύσκολη στιγμή.

Β. Θώδας: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση»

Από τη δική τους μεριά, οι δύο δήμαρχοι βρίσκονται επί ποδός. Άλλωστε γίνονται παράλληλα και εργασίες, ώστε ν’ ανοίξουν και άλλοι οικίσκοι της κατασκήνωσης, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γι’ αυτή την ανθρωπιστική πρωτοβουλία: «Από την αρχή της κρίσης, που συμβαίνει στην Ουκρανία λόγω της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, θορυβηθήκαμε στον δήμο Ζωγράφου γιατί, πέρα των άλλων, έχουμε αδελφοποίηση με την πόλη Σαρτανά από το 1999. Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση ήμασταν σε επιφυλακή. Θα γνωρίζετε πως ένα μεγάλο κομβόι ξεκίνησε από τη Μαριούπολη, είναι και άνθρωποι που έφυγαν από το Σαρτανά και μαζί με τις προξενικές αρχές έφτασαν μέσω της Μολδαβίας στην Ελλάδα. Ήρθαν λοιπόν 19 ομογενείς από το Σαρτανά κι έφτασαν στην κατασκήνωσή μας στη Ραφήνα. Έκτοτε σε συνεργασία με τον δήμαρχο της Ραφήνας, ήρθαμε αμέσως εδώ και είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να προσφέρουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας».

Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα, ήδη σήμερα αποδεχθήκαμε την προσφορά από μια εταιρεία που θα επισκευάσει εσωτερικά τους οικίσκους, όπου θα φιλοξενηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι άνθρωποι από την Ουκρανία. Υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Κέντρο Υγείας της Ραφήνας. Επίσης και οι δύο δήμοι μεταφέρουμε τρόφιμα, συνδράμουν και οι δύο ενορίες που βρίσκονται εδώ και προσφέρουν ζεστά γεύματα. Υπάρχουν συνεχείς ροές με ρουχισμό και με είδη πρώτης ανάγκης. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Αναφερόμενος στους φιλοξενούμενους της δομής, ο κ. Θώδας τονίζει: «Οι άνθρωποι έχουν αγαλιάσει όσον αφορά στη διαβίωσή τους, αλλά το μυαλό τους και η σκέψη τους είναι στην πατρίδα τους και στα σπίτια που έχασαν. Την πρώτη ημέρα που ήρθαν, ένας από αυτούς τους ανθρώπους μας ευχαρίστησε και αμέσως μετά άρχισε να κλαίει, γιατί έμαθε ότι ισοπεδώθηκε το σπίτι του. Οι δύο δήμοι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Και μέσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλνει το δικό του μήνυμα στην αδελφοποιημένη πόλη του Σαρτανά: «Θέλω να στείλω το μήνυμα της αγάπης μας και τη συμπαράστασή μας. Και όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, να ξέρουν ότι θα είμαστε πάλι εδώ, να βοηθήσουμε, όπως το κάναμε όλα αυτά τα χρόνια της αδελφοποίησής μας. Στέλνουμε την ευχή μας να τελειώσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος και να επανέλθει η ειρήνη σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας».

Ευ. Μπουρνούς: «Ελπίζω να καταφέρουμε ώστε να φύγουν οι μνήμες του πολέμου, κυρίως από το μυαλό των παιδιών»

Για τα βήματα που ακολούθησαν οι δύο δήμοι, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς: «Οι δύο δήμοι στο παρελθόν είχαμε φιλοξενήσει εδώ γυναικόπαιδα από τη Συρία κι έτσι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρότεινα στον κ. Θώδα να κάνουμε το ίδιο και για τους Ουκρανούς, χωρίς εκείνη τη στιγμή να γνωρίζουμε την εξέλιξη του πολέμου, οπότε ενημερώσαμε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την πρόθεσή μας. Βέβαια, οι οικίσκοι που υπάρχουν εδώ, δεν έχουν ακόμη την επάρκεια που πρέπει να έχουν, ώστε να διαβιώσει μια οικογένεια, όμως με τα συνεργεία μας και ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και ο δήμος Ζωγράφου, προσφέρει ο καθένας τις δυνάμεις του για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες. Αλλά και οι δύο ενορίες που υπάρχουν εδώ, της Παντοβασίλισσας και της Αναλήψεως, δέχτηκαν να μαγειρεύουν φαγητό γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Και φροντίζουμε και για το θέμα των παιδιών.

Τη Δευτέρα πήγαν οι μητέρες για να κάνουν την υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται για να ενταχθούν τα παιδιά στο σχολείο. Κάποια παιδιά μιλάνε την ελληνική γλώσσα, κάποια άλλα που δεν τη μιλάνε θα μπουν σε τμήματα ένταξης και θα τα βοηθήσουμε. Υπάρχουν προσφορές από όλους τους ανθρώπους, ελπίζω να τα καταφέρουμε, ώστε να φύγουν οι μνήμες του πολέμου, κυρίως από το μυαλό των παιδιών και να ξανανθίσει το χαμόγελο στα χείλη τους».

Στη συνέχεια ο κ. Μπουρνούς προσθέτει: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να έρθουν οι γιατροί μας, ως δήμος έχουμε και ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να περιθάλψουν αμέσως τους φιλοξενούμενους, αλλά να καταγράψουν και τις ανάγκες που χρειάζονται, γιατί πιθανώς κάποιος να παίρνει κάποια φάρμακα. Κάποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται μια ψυχολογική υποστήριξη, γιατί έχουν αφήσει πίσω μέλη της οικογένειάς τους. Σε άλλους έχουν βομβαρδιστεί τα σπίτια τους, δεν γνωρίζουν πότε και αν θα επιστρέψουν, οπότε κάνουμε ένα ειδικό πλάνο για τους ανθρώπους εδώ».

Τέλος, σχετικά με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της κατασκήνωσης, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου εξηγεί: «Η δομή έχει τις τρεις οικίες σε καλή κατάσταση, όπου τους φιλοξενούμε τώρα, μαζί με τον χώρο του εστιατορίου και φτιάχνονται άλλοι έξι οικίσκοι, που θα τους έχουμε έτοιμους στο τέλος της εβδομάδας. Συνολικά υπάρχουν 80 οικίσκοι, που μπορούν να φιλοξενήσουν από τέσσερα άτομα ο καθένας, δηλαδή 320 άτομα σε μέγιστη ανάπτυξη. Αλλά έχουμε γνωστοποιήσει στην Κυβέρνηση πως μόνο οι 2+6=8 οικίσκοι μπορούν τώρα να λειτουργήσουν, επομένως θα χρειαστεί ένα κονδύλι για τους υπόλοιπους, το οποίο πάντως δεν είναι μεγάλο, ώστε να γίνουν και αυτοί οι οικίσκοι πραγματικά σπίτια. Έχουν τα μπάνια τους, έχουν θέρμανση, εμείς είμαστε θετικοί να έρθουν κι άλλα άτομα, αλλά με τις υποδομές εκείνες που θα προσφέρουν σωστή διαβίωση».

ΔΗΜ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version