ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: “Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται δίπλα σε κοινωνικές δράσεις”

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στο περιοδικό “Καινοτομία και Ανάπτυξη”

“Βρισκόμαστε δίπλα σε κοινωνικές δράσεις. Ενισχύουμε, με ειδικά προγράμματα και Συλλόγους και Ιδρύματα, αλλά και εταιρίες, να αναπτύξουν κοινωνική πολιτική. Ενισχύουμε την ανάδειξη και την προστασία της φυσικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνεχίζουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και προώθησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω των προγραμμάτων ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΣΤΗΡΙΖΩ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, BENEFIT, ΠΑΡΑΓΩ”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Καινοτομία και Ανάπτυξη” – έντυπη έκδοση του ka-business.gr – και στη δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου.

Για τις αναπτυξιακές δράσεις που εφαρμόζονται σε Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: “Ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα στη βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους δέκα στόχους που θέσαμε για το 2022 είναι και η ανάπτυξη δράσεων προώθησης των διεθνών, διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών για τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και διαδρομών της Μακεδονίας και Θράκης με τις αντίστοιχες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, καθώς και η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών με αντίστοιχα δίκτυα των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου όπως τα έργα (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ) LOC FOOD, TERRA VINO, ALTER TRIP”.

Για τις πράσινες πολιτικές στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επισήμανε: “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση  επανατοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναπτύσσουμε, για το σκοπό αυτό, δράσεις που διασφαλίζουν μια νέα αισιόδοξη προοπτική. Προωθούμε πολιτικές ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Μέσα σε αυτές πιο σημαντική και μεγαλύτερη δράση είναι η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις που θα  ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Καταρτίστηκε παράλληλα -και ήδη εφαρμόζεται- Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας”. 

Για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης σε νέες κατηγορίες επενδύσεων, όπως αυτές στον τομέα του κινηματογράφου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, τόνισε: “Ως Τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχουμε, ήδη, συνδράμει σε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Όπου χρειάστηκε η συνδρομή μας, δόθηκε. Για παράδειγμα, συνδράμαμε στον συντονισμό Υπουργείων και υπηρεσιών για να βρεθεί λύση σε στεγαστικά θέματα. Και θα συνεχίσουμε τη συνδρομή μας, όποτε χρειαστεί, αφού οι σύγχρονες μορφές επενδύσεων βρίσκονται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για νέες”. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ακούμε ολοένα και περισσότερο πως η χρονιά που ξεκίνησε  θα έχει σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τι σας κάνει και το πιστεύετε αυτό; Τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες μέσα στο 2022;

Η καινούργια χρονιά ξεκινά με μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις που επιβαρύνουν -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- όλους τους πολίτες και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Είναι η πανδημία που παίρνει νέες διαστάσεις μετά τη μετάλλαξη «Ο» και η ενεργειακή κρίση που φέρνει ανατιμήσεις δυσβάστακτες για τους πολλούς. Η διεθνής πραγματικότητα είναι εξαιρετικά βεβαρημένη και η χώρα μας δεν μένει ανεπηρέαστη. Είναι, ωστόσο γεγονός ότι η οικονομία μας απελευθερώθηκε και ήδη εκτινάσσεται σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Κι αυτό γιατί η χώρα μας ανέκτησε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Γιατί έγιναν -και συνεχίζονται- μεταρρυθμίσεις που μειώνουν φόρους και βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον. Γιατί η Κυβέρνηση διέθεσε 43 δις δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων και κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό μέσα στην πανδημία. Γιατί αυξήθηκαν οι εξαγωγές και οι νέες επενδύσεις, βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 7% και θα συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα την ερχόμενη χρονιά. Έχουμε μάλιστα στη διάθεσή μας, για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους πάνω από 70 δις ευρώ. 

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα μπορούσε μέσω συγκεκριμένων δράσεων να στηρίξει την  επιχειρηματικότητα της περιοχής και ποιες είναι αυτές;

Ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα στη βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους δέκα στόχους που θέσαμε για το 2022 είναι και η ανάπτυξη δράσεων προώθησης των διεθνών, διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών για τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και διαδρομών της Μακεδονίας και Θράκης με τις αντίστοιχες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, καθώς και η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών με αντίστοιχα δίκτυα των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου όπως τα έργα (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ) LOC FOOD, TERRA VINO, ALTER TRIP.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ποια είναι τα πράσινα έργα της Βόρειας Ελλάδας;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση  επανατοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναπτύσσουμε, για το σκοπό αυτό, δράσεις που διασφαλίζουν μια νέα αισιόδοξη προοπτική. Προωθούμε πολιτικές ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Μέσα σε αυτές πιο σημαντική και μεγαλύτερη δράση είναι η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις που θα  ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Καταρτίστηκε παράλληλα -και ήδη εφαρμόζεται- Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. 

Green business, διαστημική βιομηχανία, data center και κινηματογραφική βιομηχανία  είναι νέες κατηγορίες επενδύσεων. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση ιδιαίτερα στην κινηματογραφική βιομηχανία όπου η Θεσσαλονίκη πρωτοστάτησε.  Θα μπορούσε σε όλα αυτά να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο το ΥΜΑΘ;

Ως Τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχουμε, ήδη, συνδράμει σε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Όπου χρειάστηκε η συνδρομή μας, δόθηκε. Για παράδειγμα, συνδράμαμε στον συντονισμό Υπουργείων και υπηρεσιών για να βρεθεί λύση σε στεγαστικά θέματα. Και θα συνεχίσουμε τη συνδρομή μας, όποτε χρειαστεί, αφού οι σύγχρονες μορφές επενδύσεων βρίσκονται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για νέες. 

Ανάπτυξη δίχως κοινωνικό πρόσωπο δεν υπάρχει. Ποιός ο ρόλος του ΥΜΑΘ στην κοινωνία;

Βρισκόμαστε δίπλα σε κοινωνικές δράσεις. Ενισχύουμε, με ειδικά προγράμματα και Συλλόγους και Ιδρύματα, αλλά και εταιρίες, να αναπτύξουν κοινωνική πολιτική. Ενισχύουμε την ανάδειξη και την προστασία της φυσικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνεχίζουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και προώθησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω των προγραμμάτων ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΣΤΗΡΙΖΩ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, BENEFIT, ΠΑΡΑΓΩ.

Ο νέος χρόνος ήρθε με τις δικές του προκλήσεις. Το δικό σας προσωπικό στοίχημα ποιο είναι;

Να γίνομαι πιο χρήσιμος για την Πατρίδα μου. Να μπορώ να βοηθώ -μέσα από τις πολιτικές που υπηρετώ-  τους ανθρώπους στην πόλη μου, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Να συμβάλλω στη λύση προβλημάτων και τη δημιουργία μιας καλύτερης προοπτικής για όλους.

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version