ΕΛΛΑΔΑ

I’m Positive: Μια ανοικτή συζήτηση για τον HIV φιλοξενεί απόψε η Στέγη

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη διάγνωση HIV. Και αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρόνια που η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί (σήμερα, Πέμπτη, στις 20:00)την ανοικτή συζήτηση I’m Positive κατά την οποία άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή ενάντια στο στίγμα. Πόσο έχει αλλάξει όμως όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική κοινωνία; Εξακολουθεί να κυριαρχεί ο φόβος και η προκατάληψη ή μήπως έχουν δώσει τη θέση τους στην αδιαφορία;

      «Ο HIV αποτελεί πλέον ένα χρόνιο, διαχειρίσιμο νόσημα και τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή και παρακολουθούνται πρακτικά δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Το στίγμα όμως παραμένει. Οι άνθρωποι που ζουν με ΗΙV αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία, στις σχέσεις και άλλες πτυχές της ζωής όπως π.χ. τον παράλογο αποκλεισμό τους από την τεκνοθεσία στην Ελλάδα» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκ μέρους του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» η Ελίζα Γκορόγια.

      Η ίδια επισημαίνει πως παρά την πρόοδο της επιστήμης, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης όπως η έγκαιρη διάγνωση, η άμεση και καθολική πρόσβαση στη θεραπεία και η άμεση διάθεση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP. «Ενώ υπάρχει το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα άτομα με HIV, αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει πολλές φορές στην πράξη» συμπληρώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Μυρσινιάς, ο οποίος διαγνώστηκε με ΗΙV το 2016. Ο ίδιος ωστόσο θεωρεί πως είναι από τους τυχερούς καθώς, όπως λέει, έχει την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς του σε αυτήν του την περιπέτεια. «Είμαι από τους λίγους που μπόρεσαν να πουν στο περιβάλλον τους τι τους συμβαίνει. Πολλοί από τους ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ασθένειά τους, και ένα εχθρικό περιβάλλον».

      Είναι κάτι που επιβεβαιώνει η Λορέτα Μακόλεϊ, ιδρύτρια της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής στην Ελλάδα. «Αυτό που δεχόμαστε είναι επίθεση και φόβος. Σκεφτείτε τι έγινε με τον Ζακ Κωστόπουλο που μαχόταν για την ισότητα και στα μάτια πολλών ήταν άλλος ένας “διαφορετικός”. Πολύς κόσμος φοβάται το διαφορετικό. είναι η ώρα να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί» λέει. «Ήρθα αντιμέτωπη με περιπτώσεις οροθετικών γυναικών σε απόγνωση, χωρίς λύση, χωρίς μέλλον. Για να γίνει κάτι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Χωρίς ενημέρωση δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση και χωρίς ευαισθητοποίηση γεννιέται ο στιγματισμός» προσθέτει.

      Στην αποψινή εκδήλωση συμμετέχει τόσο ο Ηλίας Μυρσινιάς όσο και η Λορέτα Μακόλεϊ. Θα μιλήσει ακόμη ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος για εκείνη την πρώτη γενιά που πάλεψε για την αξιοπρέπεια των οροθετικών ατόμων, η νοσηλεύτρια Μαρία Γκίκα για τον ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων, η Κατερίνα Ταρλή, που έμαθε πριν από 35 χρόνια ότι είναι οροθετική μέσα από την κάθετη μετάδοση στο νεογέννητο μωρό της.

      Στη συζήτηση συμμετέχουν επίσης ο Μάριος Λαζανάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, και ο Φίλιππος Παγάνης, ψυχολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+. Σε βίντεο εμφανίζεται ο Κουέκου Μαντέλα, εγγονός του Νέλσον Μαντέλα, συνιδρυτής της Africa Rising που ασχολείται με την ενημέρωση και πρόληψη για τον HIV στη Νότια Αφρική.

      Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

      Δ.Π.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version