ΕΛΛΑΔΑ
Κυρ. Μητσοτάκης: Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας μοντέλο για έναν νέο τρόπο ολιστικής ανάπτυξης
Το σχέδιο για την 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής Σταύρο Μπένο το πλάνο για την εκπόνηση δεκατεσσάρων μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αλλά χρηματοδοτούνται από χορηγούς και θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε σήμερα συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης οι οποίες ήδη δρομολογούνται. Και πιστεύω ότι μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για ένα «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη Βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς».
Ο κ.Μητσοτάκης έκανε επίσης ειδική αναφορά στον ρόλο των χορηγών που χρηματοδοτούν τις μελέτες του σχεδίου και οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση, εκτιμώντας ότι «έχουμε συγκεντρώσει την “Εθνική Ελλάδος” εδώ. Την Εθνική Ελλάδος σε επίπεδο δωρητών, σε επίπεδο μελετητών. Και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια είναι και φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και απολύτως εφικτό».
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας και των δήμων, η οποία όπως είπε έχει «έχει δρομολογήσει με ταχύτητα πρωτοφανή -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- τα βασικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε όσο το δυνατόν προστατευμένοι από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα».
Ποιο είναι το πλάνο
Οι δεκατέσσερις μελέτες του πλάνου αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, και δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αφού χρηματοδοτούνται από χορηγούς. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022.
Πρόκειται για τις εξής μελέτες:
1. «Εκπόνηση συνολικού Master Plan για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».
2. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το “Νέο Δάσος”, με τίτλο “Master Plan για το Νέο Δάσος”».
3. «Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».
4. «Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».
5. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό».
6. «Στρατηγική μελέτη υποδομών της Ευβοίας».
7. «Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας».
8. «Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας».
9. «Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας».
10. «Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας».
11. «Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)».
12. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού».
13. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας ‘Αννας».
14. «Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
Τα πρώτα έργα/«Φωτοδότες», μεταρρυθμιστικός οδηγός και για την υπόλοιπη Ελλάδα – Στ. Μπένος: Οραματικό σχέδιο για την πατρίδα
«Ποτέ δεν ήμουν αντιμέτωπος με ένα τόσο οραματικό σχέδιο για την πατρίδα μας, το οποίο εκπηγάζει -και αυτή είναι η αξία του- μέσα από μία φυσική καταστροφή», τόνισε ο κ. Μπένος. Αναφερόμενος στα έργα «Φωτοδότες» που περιλαμβάνει η 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης των πυρόπληκτων περιοχών.
«Ό,τι έχουμε ονειρευτεί ως παρέμβαση, ως δράση και κυρίως ως μεταρρύθμιση εγώ αυτό που θα σας δείξω μετά, μέσα από τους περίφημους “Φωτοδότες”, που θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε από την άνοιξη και μετά -“Φωτοδότες” τους λέω γιατί θα φωτίσουν επιχειρησιακά, κυρίως, πνευματικά την περιοχή, τους ανθρώπους, θα τους δώσουν εικόνες του μέλλοντος τους. Αυτοί, λοιπόν, οι “Φωτοδότες” θέλω να είναι το μεταρρυθμιστικό πεδίο της αναγέννησης, όχι μόνο της Βόρειας Εύβοιας αλλά και της πατρίδας».
Ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας τόνισε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την Περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για την μεταλαμπάδευση του θεωρητικά σε ολόκληρη τη χώρα».
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την πρόταση του κ. Μπένου για ένα νέο ΚΕΠ: «Αν κάτι έμαθα Σταύρο από αυτήν την εμπειρία μου, και νομίζω ότι έχουμε δώσει πολύ πετυχημένα δείγματα γραφής στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι ότι ο σωστός σχεδιασμός, η σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, η συγκέντρωση στο ίδιο υπουργείο αρμοδιοτήτων που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση τις βάσεις δεδομένων και τις διαδικασίες αποτέλεσε, τελικά, το κλειδί για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεδιπλώσουμε ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο ωφελεί όλους τους πολίτες, τουλάχιστον εκείνες τις υπηρεσίες που μπορούν να ρυθμίζονται μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «υπάρχει και άλλη άποψη εκεί που απαιτείται φυσική επαφή πράγμα πολύ πιο σημαντικό ακόμα στην περιφέρεια, γι’ αυτό θα παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το project των νέων ΚΕΠ. Εξάλλου η ομάδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι όλοι παλιοί μου γνωστοί και έχω προσωπική άποψη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό το θεσμό».
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρώτη διαβούλευση θα γίνει στην Ιστιαία 10 με 12 Δεκεμβρίου, και τόνισε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος. «Θα φροντίσω και εγώ να είμαι εκεί. Διότι νομίζω ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά ότι το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Και οι ώρες, οι μέρες δουλειάς που έχουν μπει για να μπορέσουμε να είμαστε στο σημείο αυτό από μέρους μου, νομίζω αποτυπώνονται στα τελικά αποτελέσματα. Και επειδή όλοι από αυτό κρινόμαστε, πιστεύω, ότι και εδώ αυτό το μεγάλο στοίχημα θα το κερδίσουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ποιοι μετείχαν στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Αιδηψού- Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, ο δήμαρχος Λίμνης- Μαντουδίου- Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού καθηγητής Γρηγόρης Βάρρας, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευβοίας Γιάννης Γεροντίτης, ο αναπληρωτής του προέδρου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας Γιάννης Ζηρίνης, ο συντονιστής της Ωρίμανσης των Έργων και Δράσεων του Προγράμματος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, ο νομικός σύμβουλος Προγράμματος Σωτήρης Φωτέας και η συντονίστρια των Μελετητικών Ομάδων του Προγράμματος Βερενίκη Βασιλειάδη.
Εταιρείες και Ιδρύματα χορηγοί
Από τις εταιρίες και τα ιδρύματα-χορηγούς συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ύλη» – Master Plan για το Νέο Δάσος Ηλίας Αποστολίδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, η γενική διευθύντρια- Marketing Greece Μαρία Γάτσου, από την Toposophy- Μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας για την Β. Εύβοια Δημήτρης Γεωργίου, ο μελετητής για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Βασίλης Γκοιμίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη, για την εταιρεία ΕΤΑΜ Α.Ε. ο Νίκος Δρακωνάκης, για την εταιρεία Dromos Consulting ο Κώστας Ζέκκος, ο υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN Α.Ε. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος – Όμιλος Interamerican Γιάννης Καντώρος, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος ”Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου” Ξενοφώντας Κάππας, η εκπρόσωπος του ομίλου ΟΤΕ Μαρίνα Καταροπούλου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ”Αικατερίνης Λασκαρίδη” Πάνος Λασκαρίδης, η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Λάτση Εύα Λιανού, ο γενικός διευθυντής ElvaHalcor Παναγιώτης Λώλος, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Zara Hellas Ηλίας Μάλαμας, ο πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.
Επίσης, συμμετείχαν ο υπεύθυνος για την Επιστημονική Επίβλεψη της Μελέτης για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Δημήτρης Οικονόμου, η συντονίστρια όλων των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Ελισάβετ Πρέζα, ο υπεύθυνος του Ε.Μ.Π. για τη Μελέτη για Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακό Κύμα, Χώρο Καινοτομίας Άγγελος Τσακανίκας, ο συντονιστής της Μελετητικής Ομάδας του Ε.Μ.Π. Μελέτη για Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακό Κύμα, Χώρο Καινοτομίας Πρόδρομος Τσιαβός, ο μελετητής για Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Στέλιος Τσακίρης και από τη ΔιαΝΕΟσις ο γενικός διευθυντής Διονύσης Νικολάου, ο διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος, η συντονίστρια της Μελετητικής Ομάδας Φαίη Μακαντάση, ο υπεύθυνος για τη Μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό της ”Β. Εύβοιας: Μένουμε στον τόπο μας” ο Γιώργος Πετράκος και η Μαίρη Μπελογιάννη.
Ακολουθούν ολόκληρες οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μπένου:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλό μεσημέρι. Είναι η πρώτη φορά, Σταύρo, που έχουμε πιστεύω τόσο κόσμο στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό νομίζω ότι από μόνο του λέει κάτι για το εύρος της πρωτοβουλίας την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σήμερα.
Λίγο παραπάνω από 12 εβδομάδες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πιστεύω σε πείσμα όσων μεμψιμοιρούσαν και πίστευαν ότι αυτό για το οποίο είχαμε μιλήσει τότε -όταν βρεθήκαμε την πρώτη φορά με τον Σταύρο- αποτελούσε απλά ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.
Θέλω να ευχαριστήσω όχι μόνο τον Σταυρό αλλά και όλους σας, τους χορηγούς πρώτα και πάνω από όλα, που έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν πολύ γενναιόδωρα τις μελέτες για τις οποίες θα μας μιλήσετε στη συνέχεια. Πιστεύω πραγματικά ότι έχουμε συγκεντρώσει την «Εθνική Ελλάδος» εδώ. Την Εθνική Ελλάδος σε επίπεδο δωρητών, σε επίπεδο μελετητών. Και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε στη βόρεια Εύβοια είναι και φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και απολύτως εφικτό.
Ελπίζω ότι θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς.
Το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε σήμερα συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης οι οποίες ήδη δρομολογούνται. Και πιστεύω ότι μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Να ευχαριστήσω τον Χρήστο Τριαντόπουλο για όλη τη δουλειά που έχει κάνει και βέβαια το Υπουργείο Περιβάλλοντος που σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και με τους Δήμους έχει δρομολογήσει με ταχύτητα πρωτοφανή -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- τα βασικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε όσο το δυνατόν προστατευμένοι από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.
Αυτά αφορούν την ανακούφιση και την προσωρινή προστασία, όπως είχαμε πει, αλλά αυτά για τα οποία θα μιλήσουμε σε λίγο αφορούν το μέλλον και αναμένω και εγώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω την παρουσίαση. Έχω διατρέξει το σχετικό υλικό αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος, ενθουσιασμένος θα έλεγα, που μπορέσαμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουμε μαζί τόσους διαφορετικούς φορείς και με την ενεργό συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να έχουμε πια ένα μελετητικό πρόγραμμα ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο το οποίο μπορούμε στη συνέχεια να το εφαρμόσουμε.
Σταύρος Μπένος: Πρόεδρε, είμαι πολύ συγκινημένος, σήμερα. Την προηγούμενη φορά σας είχα πει ότι δεν μου έχει γίνει ποτέ πιο τιμητική πρόσκληση. Τώρα θα σας πω ότι ποτέ δεν ήμουν αντιμέτωπος με ένα τόσο οραματικό σχέδιο για την πατρίδα μας, το οποίο εκπηγάζει -και αυτή είναι η αξία του- μέσα από μία φυσική καταστροφή.
Το μυστικό της σημερινής συνάντησης είναι κάτι που εγώ υπηρετώ με πάθος από τα πρώτα μου βήματα στη δημόσια ζωή και λείπει τόσο δραματικά από την πατρίδα μας: μία λεξούλα μαγική, οι συνέργειες. Σήμερα, Πρόεδρε, είναι ο ύμνος των συνεργείων. Είμαστε όλοι εδώ σήμερα. Είναι οι θεσμοί καταρχήν, οι τοπικοί, που εγώ πιστεύω τόσο πολύ στον Φάνη, στον Γιώργο και στον Γιάννη. Δηλαδή τον Περιφερειάρχη και στους δύο Δημάρχους, στους Βουλευτές όλους.
Έχουμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές, αλλά μαζί μας τι ωραία λέξη η Εθνική Ελλάδος, ναι. Ο ανθός της επιχειρηματικότητας αλλά και του χορηγικού κινήματος, τα ιδρύματα της πατρίδας μας. Αλλά με καμάρι πρέπει να σας πω ότι είναι και οι εθελοντές μου εδώ. Εθελοντές, Πρόεδρε, να ξέρετε από το «Διάζωμα» δεν θα αντληθεί ούτε ένα ευρώ από το κράτος, όλα θα είναι προσφορά.
Είναι, λοιπόν, και οι εθελοντές εδώ. Θα ήθελα μόνο να κάνω μία τιμητική αναφορά και να εγερθεί ο Σωτήρης Φωτέας. Σωτήρη, με έχεις συγκινήσει, εθελοντής νομικός, έχει κάνει τόσο πρωτοποριακές συμβάσεις γιατί είναι ενιαίες πρόεδρε για όλους. Ο μπαμπάς του ήταν αυτό το ιστορικό πρόσωπο, του Παναγιώτη Φωτέα.
Λοιπόν, σήμερα, θέλω να σας δώσω μία υπόσχεση Πρόεδρε και σε όλους σας: ότι θα ξεπεράσουμε και τον εαυτό μας. Πέρα, δηλαδή, από αυτό που και οι δυο μας υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, να του δώσουμε ένα ολιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόγραμμά, σας προτείνω -και θα το δείτε και στη συνέχεια- να εξαπλώσουμε όλα τα όνειρά της πατρίδας μας στη βόρεια Εύβοια.
Ό,τι έχουμε ονειρευτεί ως παρέμβαση, ως δράση και κυρίως ως μεταρρύθμιση εγώ αυτό που θα σας δείξω μετά, μέσα από τους περίφημους «Φωτοδότες» -που θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε από την άνοιξη και μετά- «Φωτοδότες» τους λέω γιατί; Θα φωτίσουν επιχειρησιακά, κυρίως, πνευματικά την περιοχή, τους ανθρώπους, θα τους δώσουν εικόνες του μέλλοντος τους.
Αυτοί, λοιπόν, οι «Φωτοδότες» θέλω να είναι το μεταρρυθμιστικό πεδίο της αναγέννησης, όχι μόνο της βόρειας Εύβοιας αλλά και της πατρίδας. Θυμάμαι, αυτό μου είχατε ζητήσει και αυτό είμαι έτοιμος με πολλή ορμή και πολύ κέφι, με όλη αυτή τη σπουδαία παρέα που έχουμε σήμερα εδώ, να το πραγματοποιήσουμε μαζί.
Κ. Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, πάρα πολύ, Σταύρο. Έχει γίνει μία πολύ σπουδαία δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποιες καταληκτικές παρατηρήσεις από μέρους μου. Πέραν της σπουδαίας δουλειάς, που όλη αυτή η προσπάθεια σηματοδοτεί, για την βόρεια Εύβοια πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την Περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για την μεταλαμπάδευση του θεωρητικά σε ολόκληρη τη χώρα.
Για να γίνει πράξη αυτό το σχέδιο απαιτεί να δουλέψουμε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι δουλεύουμε μέχρι στιγμής. Και, όπως, ξέρετε το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντα στην εφαρμογή δημόσιων πολιτικών -ο Σταύρος το ξέρει πολύ καλύτερα από μένα- είναι τα διάφορα σιλό και η ιδιοκτησιακή αντίληψη του χαρτοφυλακίου του κάθε υπουργείου, της κάθε διεύθυνσης, της κάθε οργάνωσης. Και αυτό που με χαροποιεί, ιδιαίτερα, είναι ότι βλέπω σήμερα εδώ μία ενέργεια η οποία εκπορεύεται από τη δυνατότητα συνεργασίας πολλών διαφορετικών φορέων του κράτους σε όλες του τις εκφάνσεις, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα, όσων θα συντάξουν τις μελέτες, των χορηγών, των ιδρυμάτων και αυτό είναι που κάνει όλη αυτή την προσπάθεια εξαιρετικά συναρπαστική
Όμως, δεν χάνουμε το νόημα της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία έρχεται να δώσει απάντηση σε ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν. Και δοκιμάζονται ακόμα και σήμερα. Και θα χρειαστούν να αντικρύσουν το μέλλον με αισιοδοξία πέρα και πάνω από τις αποζημιώσεις που καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Γι’ αυτό και θεωρώ τόσο σημαντική τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης και των βουλευτών μας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Φάνη, τους δημάρχους, τους βουλευτές μας, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην προσεγγίσουμε αυτή την προσπάθεια μέσα από οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή ή μικροκομματική λογική.
Πάμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Και αυτό το οποίο πάμε να κάνουμε, στη συζήτηση μας και στη διαβούλευση την οποία κάνουμε γίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξο. Και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό όσο έχουμε εξασφαλίσει ένα καλό management του project που νομίζω ότι το έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και όσο έχουμε πρόσβαση στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία διότι υπάρχουν χρηματοδότες.
Στους τρεις ομόκεντρους κύκλους -όπως παρουσίασες- με πρώτο και πιο σημαντικό, προφανώς, τα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Από μέρους μου -το ξέρει και ο Σταύρος- θα υπάρχει όλη η στήριξη που απαιτείται -ιδίως για εκείνες τις πρωτοβουλίες που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης- παραδείγματος χάρη: Πώς θα αντιμετωπίσουμε, τελικά, και ποια θα είναι η πρόταση του πολύ αξιόλογου μελετητή μας για το ζήτημα του δρόμου, αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι ένα έργο το οποίο θα πρέπει να το αναλάβει το Υπουργείο λόγω και της σημασίας του και του μεγέθους του.
Από κει και πέρα, από πλευράς Κυβέρνησης όλοι το έχουμε αγκαλιάσει, οι υφυπουργοί, ο Υπουργός Επικρατείας και η ομάδα της Γραμματείας της Κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας τη διπλή σημασία του έργου. Η σημασία του, προφανώς, πρώτα και πάνω από όλα για τη βόρεια Εύβοια αλλά και τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο. Θα δοκιμάσουμε δημόσιες πολιτικές που θα μπορούμε στη συνέχεια να τις εφαρμόσουμε σε όλη τη χώρα.
Παραδείγματος χάρη: Το ζήτημα των ΚΕΠ, το είχα κουβεντιάσει με τον Σταύρο από την εποχή μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και αν κάτι έμαθα Σταύρο από αυτήν την εμπειρία μου και νομίζω ότι έχουμε δώσει πολύ πετυχημένα δείγματα γραφής στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι ότι ο σωστός σχεδιασμός, η σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, η συγκέντρωση στο ίδιο Υπουργείο αρμοδιοτήτων που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση τις βάσεις δεδομένων και τις διαδικασίες αποτέλεσε, τελικά, το κλειδί για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεδιπλώσουμε ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο ωφελεί όλους τους πολίτες, τουλάχιστον εκείνες τις υπηρεσίες που μπορούν να ρυθμίζονται μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Αλλά υπάρχει και άλλη άποψη εκεί που απαιτείται φυσική επαφή πράγμα πολύ πιο σημαντικό ακόμα στην περιφέρεια, γι’ αυτό θα παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το project των νέων ΚΕΠ. Εξάλλου η ομάδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι όλοι παλιοί μου γνωστοί και έχω προσωπική άποψη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό το θεσμό.
Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, όλες και όλους, για την παρουσία σας σήμερα. Να σας συγχαρώ και να δώσω και εγώ ραντεβού να συμμετέχω με το καλό στην πρώτη διαβούλευση που θα κάνουμε στην Ιστιαία -αν είδα καλά- έτσι δεν είναι 10 με 12 Δεκεμβρίου, θα φροντίσω και εγώ να είμαι εκεί. Διότι νομίζω ότι οι κάτοικοι θα γνωρίζουν καλά ότι το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Και οι ώρες, οι μέρες, δουλειάς που έχουν μπει για να μπορέσουμε να είμαστε στο σημείο αυτό από μέρους μου, νομίζω αποτυπώνονται στα τελικά αποτελέσματα και επειδή όλοι από αυτό κρινόμαστε, πιστεύω, ότι και εδώ αυτό το μεγάλο στοίχημα θα το κερδίσουμε.
Ευχαριστώ, πάρα πολύ
ΑΠΕ ΜΠΕ