ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέτσογλου Ιορδάνης : Οι Αλλαγές στη Φορολογία Δωρεών Και Γονικών Παροχών
Με το Νόμο 4839/2021 υλοποιήθηκε η εξαγγελία του πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ. που αφορά ένα μέτρο που ευνοεί χιλιάδες νοικοκυριά (κυρίως μεσαία και μεγάλα) ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε μεταβιβάσεις ακινήτων , κινητών αξιών και χρηματικών ποσών που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένα λόγω της υψηλής φορολογίας και του χαμηλού αφορολόγητου που ίσχυε μέχρι 30.09.2021.
Έτσι από 1 Οκτωβρίου 2021 το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φόρου δωρεών και γονικών παροχών αυξάνεται από τα 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ για μεταβιβάσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας και αφορά γονείς , παιδιά , εγγόνια και συζύγους.
Είτε πρόκειται για παροχές σε ακίνητα , είτε σε μετρητά , είτε σε μετοχές θα είναι αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ και μάλιστα ο κάθε γονέας ξεχωριστά δικαιούται το ποσό ως αφορολόγητο με συνέπεια τα ποσά όντως να μεγεθύνονται αν το ίδιο πράξουν και παππούδες προς τα εγγόνια.
Σύμφωνα με τα παραπάνω λύνονται τα χέρια για μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών μεταξύ των μελών μιας οικογένειας που μέχρι σήμερα είχε επιβάρυνση σε φόρο 10% ώστε να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους να αποκτήσουν σπίτια , αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία χωρίς επιπλέον κόστος. Για παράδειγμά σε άτυπη δωρεά χρηματικού ποσού 100.000 ευρώ από γονέα σε τέκνο ώστε να προβεί σε αγορά οικοπέδου το ποσό του φόρου ήταν 10.000 ευρώ μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2021 ενώ σήμερα ο φόρος μηδενίζεται.
Φυσικά θα πρέπει τα δωριζόμενα ποσά που δίνουν οι γονείς , οι παππούδες κτλνα προσέξουν ώστε να τα καλύπτουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα τους και να μην θεωρηθούν γι’ αυτούς τεκμήρια και επίσης να διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι καλό θα ήταν να κινηθούμε γρήγορα και κυρίως πριν τις 1.1.2022 , για τις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με την νέα χρονιά ενώ στις περιοχές που έχουμε μείωση των αντικειμενικών τιμών θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε την νέα χρονιά διότι με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου υπολογίζονται και οι φόροι και τα συμβολαιογραφικά έξοδα στις μεταβιβάσεις.
Προσοχή. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι για τις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων η κλίμακα διατηρείται και έχει ως εξής:
Έως 150.000 ο φόρος είναι μηδέν από 150.000,01 έως 300.000,00 ο φόρος είναι 1% , για ποσά από 300.000,01 έως 600.000,00 είναι 5% και για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας πάνω από τα 600.000 ευρώ ο φόρος γίνεται 10% .
Ας σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι πολύ θετικό διότι θα βοηθήσει πραγματικά τα νοικοκυριά που κυρίως λόγω της κρίσης των τελευταίων χρόνων στην χώρα μας κρατούσε εγκλωβισμένους κυρίως τους γονείς ώστε να προβούν σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων και χρηματικών ποσών λόγω της υψηλής φορολογίας που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Πέτσογλου Ι. Ιορδάνης
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Διευθύνων Σύμβουλος
ALPHA Λογιστική
Accounting Office