ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

9th Handmade & Recycled Theater Festival: Ξεκινά το πιο χειροποίητο και ανακυκλώσιμο φεστιβάλ

Ως το πιο χειροποίητο και ανακυκλώσιμο φεστιβάλ της Αθήνας χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές του το 9th Handmade & Recycled Theater Festival, που επιστρέφει για ένατη χρονιά στην καρδιά του Κεραμεικού από 14 έως 24 Οκτωβρίου. Το πολυθεματικό HRTFest, που δίνει δυναμικό παρών τα τελευταία χρόνια στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ευρυμέδοντος), διατηρεί σταθερό τον στόχο του, όπως τον αποδίδει η φράση «να πάρουμε την τέχνη στα χέρια μας». «Ακόμα και σήμερα που μετά από εννιά χρόνια το φεστιβάλ επιχορηγείται για πρώτη φορά από το υπουργείο Πολιτισμού, ο στόχος αυτός παραμένει», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στεύη Θεοδοσίου, cultural manager, μέλος της Πολυδραστικής Ομάδας Τέχνης Fabrica Athens Theater Group που το διοργανώνει.

Πώς, όμως, μεταφράζεται το «χειροποίητο» και το «ανακυκλώσιμο» για ένα φεστιβάλ που, εκτός από αντικείμενα τέχνης, περιλαμβάνει θέατρο, περφόρμανς, χορό, μουσική, κινηματογράφο, τσίρκο, παρουσίαση βιβλίου και εργαστήρια; «Το φεστιβάλ εμπνέεται από τις έννοιες του χειροποίητου και του ανακυκλώσιμου και της DIY δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα. Θεατρικές ομάδες που τα σκηνικά τους δημιουργούνται από ανακυκλώσιμα υλικά, καλλιτέχνες που στηρίζονται στην επανάχρηση των αντικειμένων για τις δημιουργίες τους και δημιουργοί που μέσα από προσωπική και χειρωνακτική δουλειά οδηγούνται στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, άνθρωποι που ‘παίρνουν την Τέχνη στα χέρια τους’, όλα χωρούν στο φεστιβάλ. Στηριζόμενοι στην έννοια της επανάχρησης, της ανταλλαγής, της ανακύκλωσης και της χειροποίητης δημιουργίας οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν βρίσκουν τρόπους να δημιουργήσουν μακριά από καταναλωτικά πρότυπα και μέσα από μία πιο ethical και βιώσιμη για την κοινωνία μας σκοπιά», απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στεύη Θεοδοσίου.

Όσο για το πώς προέκυψε η ιδέα, η cultural manager επισημαίνει: «Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens δημιουργήθηκε το 2009 από μία ομάδα νέων καλλιτεχνών που νοίκιασαν ένα υπόγειο στον Κεραμεικό, σε σύμπραξη τότε με την ομάδα ‘Λάσπη’, με όνειρό τους να το μετατρέψουν σε θέατρο. Με μοναδικά εφόδια την αγάπη τους για την τέχνη και τα χέρια τους, χωρίς κάποια οικονομική στήριξη από πουθενά, κατασκεύασαν ένα θέατρο από υλικά και αντικείμενα που έβρισκαν πεταμένα ή παρατημένα στον δρόμο, οικογενειακά κειμήλια και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν με εξωπραγματικό τρόπο. Έτσι, δημιουργήθηκε το Fabrica Stage. Η κατασκευή του χειροποίητου θεάτρου από την ομάδα συντέλεσε στο να ανακαλύψει και να αποδεχτεί την ταυτότητά της. Μία ομάδα που λειτουργεί με μεράκι και διάθεση για τέχνη, μετατρέπει ‘σκουπίδια’ σε ωφέλιμα αντικείμενα, παίρνει την τέχνη, κυριολεκτικά, στα χέρια της, δίνοντας ζωή σε ουτοπικούς κόσμους. Το όνομα και ο χαρακτήρας του φεστιβάλ προέκυψαν από την ταυτότητα της ομάδας. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια επιλογή ενός τίτλου αλλά για μία ανάγκη, έναν τρόπο ζωής που μετενσαρκώνεται σε καλλιτεχνικό όραμα. Ένα φεστιβάλ με καλλιτέχνες που αυτο-οργανώνονται, δημιουργούν μαζί, αναλαμβάνοντας ο καθένας διαφορετικούς ρόλους για να πετύχουν ένα αποτέλεσμα».

Αυτά τα οκτώ χρόνια, το HRTFest έχει φιλοξενήσει πάνω από 40 μορφές έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ φέτος προστίθενται δυο ακόμα «καινοτομίες»: το Green Object (διαγωνισμός 15λεπτων παραστάσεων με έμπνευση το «πράσινο», ως χρώμα αλλά και ως έννοια) και ο διαγωνισμός νέων θεατρικών έργων. «Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, που τόσο οι οικονομικές συνθήκες όσο και η πανδημία δυσχεραίνουν σε πολλά επίπεδα την καλλιτεχνική δημιουργία, το φεστιβάλ εμπνέεται από έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Στόχος της ομάδας είναι να βρει τρόπους και να δώσει βήμα και σε άλλους καλλιτέχνες που σκέφτονται και δρουν με παρόμοιο τρόπο. Είναι ανοιχτό σε όλες τις μορφές τέχνης, γιατί ακολουθεί το όραμα και την ταυτότητα της ομάδας, ως Πολυδραστικής Ομάδας Τέχνης. Δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλους αυτούς τους δημιουργούς, μία κοινότητα σχηματίζεται που συνεχώς μεγαλώνει και ανατροφοδοτείται», υπογραμμίζει η Στ. Θεοδοσίου. Όσο για τον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, «μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας διαθέτει πλέον εκτός από το θέατρο και το καφέ-μπαρ και την πολύχρωμη αυλή του που φιλοξενεί δράσεις του φεστιβάλ, ενώ τα τελευταία χρόνια το HRTFest πραγματοποιείται και σε διάφορους άλλους πολιτιστικούς χώρους του Κεραμεικού, επεκτείνοντας τις συνεργασίες του και δημιουργώντας έτσι μία καλλιτεχνική γωνιά στην γειτονιά», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και τι έχει κάνει περισσότερο εντύπωση στους διοργανωτές του αυτά τα χρόνια δράσης; «Το HRTFest είναι ένα φεστιβάλ που θεωρούμε πως πλέον έχει χαράξει την δική του πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας, έχει αποκτήσει ένα σταθερό χαρακτήρα μέσα στα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα μεταβάλλεται και εμπλουτίζεται στο πνεύμα των καιρών. Προσωπικά, ούσα μόλις τρία χρόνια στην ομάδα, εκτιμώ το γεγονός πως νέα άτομα αναλαμβάνουν την οργάνωσή του συνεχίζοντας το όραμά του αλλά ταυτόχρονα ανανεώνοντάς το. Η πραγματοποίηση του 8ου Φεστιβάλ τον Οκτώβριο του 2020 μέσα στις συνθήκες της πανδημίας ήταν μία μοναδική εμπειρία για όλη την ομάδα, τους καλλιτέχνες αλλά και το κοινό. Οδεύοντας προς τα δέκα χρόνια παρουσίας του, νομίζω κανείς δεν φανταζόταν όταν ξεκίνησε πως ένα μικρό φεστιβάλ από μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων που εμπνέονται από τις ίδιες ιδέες, γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν νέες συνεργασίες. Για μας αυτή η συνάντηση των ανθρώπων είναι το σημαντικότερο επίτευγμα του HRTFest και κάθε χρόνο χαιρόμαστε που μαζί με τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έλκονται από το όραμα του φεστιβάλ, φιλοξενούμε και ομάδες που συμπορευόμαστε όλα τα χρόνια διεξαγωγής του», καταλήγει η Στ. Θεοδοσίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα https://www.fabricaathens.gr/festival/program-9th-hrtfest/?fbclid=IwAR23gXOoaOZGJswAH1X8eQYE3JMhEUU5q79nfVtcX04lgh3J1Q-KbnFTvxI

Ελένη Μάρκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Exit mobile version