ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα λασπόλουτρα Κρηνίδων ολοκληρώνουν τη σεζόν με σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητάς
Με αύξηση στην επισκεψιμότητα που έφτασε το 50%, ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η φετινή λουτρική περίοδος για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του δήμου Καβάλας. Η αύξηση αυτή έφερε ικανοποίηση στα στελέχη του κέντρου ιαματικού τουρισμού αλλά και στη διοίκηση της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πηλοθεραπευτηρίου.
«Πρέπει να ομολογήσουμε πως η φετινή σεζόν όσον αφορά την επισκεψιμότητα πήγε ανέλπιστα καλά», τονίζει με έμφαση ο διευθυντής του κέντρου ιαματικού τουρισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στράτος Μαρουλάς και συνεχίζει: «η αλήθεια είναι ότι λόγω και των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών περιμέναμε μια αύξηση που θα κυμαινόταν περίπου στο 20%. Διαψευστήκαμε προς τα πάνω κι αυτό μας χαροποιεί. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα κλείσουν τα λασπόλουτρα, αναμένουμε να κόψουμε περί τα 17.000 εισιτήρια. Πέρυσι, που ήταν μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά κόψαμε μόλις 11.000 εισιτήρια και με το δεδομένο ότι το πηλοθεραπευτήριο άνοιξε αρχές Ιουλίου».
«Ωστόσο», σημειώνει ο κ. Μαρουλάς, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι σε σχέση με παλιότερες χρονιές είμαστε ακόμα σε χαμηλά ποσοστά. Το 2019, χωρίς πανδημία και υγειονομικά μέτρα, κόπηκαν 30.000 εισιτήρια τη σεζόν. Πάντως, ένα από τα στοιχεία στα οποία πλέον έχει διαφοροποιηθεί η λειτουργία των λασπόλουτρων είναι ότι έπεσε αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας. Σήμερα, με έκπληξη βλέπουμε νέες και νέους να έρχονται και να ξαναέρχονται στο πηλοθεραπευτήριο για να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία».
Μια άλλη σημαντική πρωτιά που σημείωσε φέτος το πηλοθεραπευτήριο είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των αλλοδαπών που το επισκέπτονται, είτε μεμονωμένα είτε σε οργανωμένα γκρουπ. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουλά, το 2001 οι αλλοδαποί κάλυπταν μόλις το 1,5% με 2% της επισκεψιμότητας. Φέτος, έφθασαν το 20%, παρουσιάζοντας ακόμα πιο ανοδικές τάσεις καθώς αυτό μαρτυρούν οι εξαιρετικές εντυπώσεις που αφήνουν ως μαρτυρίες.
«Το 2009, τις χρονιές πριν από την οικονομική κρίση, το 100 % όσων το επισκέπτονταν ήταν ημεδαποί και υπήρχαν σεζόν που κόβονταν μέχρι και 50.000 εισιτήρια στο τετράμηνο της λειτουργίας του. Μετά το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπήρχε μια μείωση της επισκεψιμότητας», σημειώνει ο διευθυντή του κέντρου ιαματικού τουρισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ.
Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Έλληνες και ξένοι, άντρες και γυναίκες, νέες και νέοι κάθε ηλικίας, ακόμα και γονείς με μικρά παιδιά, το επισκέπτονται για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η φύση και να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού πηλού.
Η μεγάλη αποδοχή που γνωρίζουν πλέον τα λασπόλουτρα αποτελεί μια διαχρονική και συλλογική προσπάθεια που υπηρέτησαν πιστά όλες οι εκάστοτε διοικήσεις του δήμου καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και σήμερα βλέπουν τα αποτελέσματα. «Σίγουρα δεν είναι τυχαίο γεγονός η μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας και της αναγνωρισιμότητας του πηλοθεραπευτηρίου. Υπήρχε μια στοχευμένη στρατηγική τα τελευταία οχτώ χρόνια που σήμερα αποδίδει καρπούς», υπογραμμίζει ο κ. Μαρουλάς.
Τα ιάματα της φύσης δίπλα στην ιστορία
Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων αποτελούν σήμερα ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας και υδροθερεπείας στο καθ’ όλα εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους επισκέπτες ν’ ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες τους, απολαμβάνοντας επιπλέον θεραπείες μασάζ και ρεφλεξολογίας.
Η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων και η ευρύτερη περιοχή της δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος, ενταγμένος πλέον στο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι ένας τόπος, όπου ο χριστιανισμός συναντάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννάται μέσα από ένα πανάρχαιο υλικό, τη λάσπη.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πηλού ή της λάσπης στον ανθρώπινο οργανισμό είχαν γίνει γνωστές από τα οθωμανικά χρόνια και ακόμα παλαιότερα. Μια από τις μαρτυρίες θέλει τη γιαγιά Ευδοκία να θυμάται μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τις αφηγήσεις της δικής της γιαγιάς, της Μαρούδας, που ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με τις οποίες ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή των σημερινών Κρηνίδων είχε μια αγελάδα που χτυπήθηκε από αρρώστια και ήταν έτοιμη να πεθάνει. Κάποιο πρωινό βρήκε την αγελάδα του να επιπλέει μέσα στη λάσπη. Με δυσκολία την έβγαλε και λίγες μέρες μετά η αγελάδα είχε γίνει καλά.
Μια σχεδόν μυσταγωγική τελετουργία
Όσοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις των λασπόλουτρων, όπως τα λένε οι ντόπιοι, που λειτουργούν από τη δημοτική επιχείρηση του δήμου Καβάλας, εντυπωσιάζονται με την άριστη οργάνωση, τη φιλική και ζεστή εξυπηρέτηση του προσωπικού.
Το ιαματικό νερό ενώνεται με τη λάσπη (που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα πολυετών γεωλογικών, οικολογικών, βιολογικών και χημικών συνθηκών), δημιουργώντας ένα πρωτόγονο υλικό, που ανακαλεί στο μυαλό μνήμες από το μακρινό παρελθόν του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μια επισκέπτρια έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων: «σας ευχαριστώ και σας αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτή τη μοναδική εμπειρία της αρχέγονης αναζωογόνησης που βίωσα».
Η εμπειρία αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τις ιαματικές ιδιότητες της λάσπης, που χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα η φύση, αλλά και την ιδιαίτερη επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων.
Από τη μια, οι λουόμενοι νιώθουν την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση καθώς το σώμα βυθίζεται στη λάσπη και καλύπτεται απ’ αυτήν. Από την άλλη, είναι οι μικρές κουβέντες που μοιράζονται άντρες και γυναίκες σ’ αυτή την ιδιαίτερη συναναστροφή με τα ιάματα της φύσης. Είναι οι κουβέντες που γίνονται καθώς αφήνουν τη λάσπη να ξεραθεί στο κορμί τους πριν μπουν στα λουτρά με το ιαματικό νερό για να την αποβάλουν από πάνω τους.
Και όταν τελειώσει όλη αυτή η σχεδόν μυσταγωγική τελετουργία, οι λουόμενοι μπορούν να απολαύουν έναν καφέ κάτω από τα δέντρα ή να γευτούν το σπιτικό φαγητό της Θεοδώρας (της Μπουμπούς όπως τη φωνάζουν και την ξέρουν όλοι χαϊδευτικά), που με τόσο μεράκι και φροντίδα ετοιμάζει κάθε μεσημέρι.
Μέχρι σήμερα, η λειτουργία του πηλοθεραπευτηρίου ήταν δυνατή μόνο το Καλοκαίρι. Με την υλοποίηση μιας νέας μελέτης που εκπόνησε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και η οποία έχει ήδη εγκριθεί, όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι πλέον στεγασμένες, θα εκσυγχρονιστούν εκ βάθρων, θα κατασκευαστούν καινούργιες, όπου χρειάζεται και θα δημιουργηθούν ατομικοί λουτήρες, δίνοντας τη δυνατότητα στους λουόμενους να απολαμβάνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της ιαματικές λάσπης όλον το χρόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ