ΔΙΕΘΝΗ
Στις 10:00 ώρα Ελλάδος, η συζήτηση «για την Κατάσταση της ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου – Θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και η μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της φετινής συζήτησης «για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με διερμηνεία στα ελληνικά.
Πρόκειται για την ετήσια ομιλία που εκφωνεί ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε Σεπτέμβριο προς την Ολομέλεια του ΕΚ και για την πάντοτε ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολουθεί με τους ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η σημερινή πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον της ΕΕ. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αναφερθούν τόσο στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της όσο και στις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.
Η συζήτηση αυτή χαρακτηρίζεται ως «σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ», καθώς επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες απαντήσεις, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους. Η σημερινή ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται ως «σημαντική», καθώς οι προτεραιότητες που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν κατά την περσινή συζήτηση «για την Κατάσταση της ΕΕ» παραμένουν επίκαιρες. Για παράδειγμα, «η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στα εμβληματικά της προγράμματα, όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ (www.amna.gr) και θα υπάρχει διερμηνεία και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Χρυσ. Μπίκατζικ
ΑΠΕ-ΜΠΕ